Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyřízení pasu

Od: pelgou odpovědí: 8 změna:

Dne 23. 5, jsem si podal žádost na vyřízení na biometrického pasu. Do kdy nejpozději jej musím mít na uřadě k dispozici? Jedná se o to, že si chci v předstihu koupit letenky ale pochopitelně musím mít jistotu, že pas už budu držet tou dobou v ruce. Úřednice zmínila, že se mám stavit 20. června.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

2x
Já se nenechám odradit vaším chováním a odpovím. Z nějakého důvodu jste zvolil tuto poradnu a admin by se zlobil, kdyby se vám tu nelíbilo. A děkovat nemusíte, lidi, co tu radí zadarmo ve volném čase, jsou už zvyklí.
Takže, zákon 329/1999 Sb., paragraf 5 udává doslova: Tyto cestovní doklady se vydávají ve lhůtě 30 dnů,...
Zároveň tento zákon v paragrafu 22 udává, že občan má právo při převzetí při nesrovnalostech v údajích či nefunkčnosti nosiče dat na vydání nového cestovního dokladu.
Nic jiného zákon nespecifikuje.
Podepsali to Klaus a Havel vlastní rukou, Špidla v zastoupení.
Teoreticky se tedy může stát, že vám přijde pas a vy budete mít letenku a právo na nový. Bez specifikace nové lhůty.
Takže doporučuju čaj na uklidnění a pak vyhledání stránek obce s rozšířenou působností, kde si najdete, jestli je váš pas už hotov. Nic jiného vám beztak nikdo není schopen říct.
Šťastnou cestu.

hodnocení

0x

Lhůta je 30 dní. Ale nebrání-li tomu nic, stihnou to rychleji. Nicméně v tuto dobu před prázdninami je váš termín odpovídající. Osobně bych spoléhal na to, že pas dostanu a letenky s klidem koupil. Kdysi jsem také čekal takto na pas, letenky jsem koupil s předstihem, pas dostal 3 dny před odletem v termínu, který mi na úřadě sdělili.

pelgou
hodnocení

Lhůtu 30 dnů jsem pochopil ale trochu detailu by nezaškodilo a ty už jsem nenalezl nikde. Takže, například od kdy se 30 dnů počítá? Dnem následujícím od podání žádosti? Započítávají se svátky a víkendy do dané lehoty? Já koupím na 23. 6 drahé letenky, protože spěchám a zjistím, že pas mi nedají. Co s tím? Uplynulo už 30 dnů? Mohu se dožadovat náhrady...? I need more details..

Trochu detailu by nezaškodilo,to zdůrazňujete,ale poděkování by z Vaší strany také nezaškodilo,že?...
---
Jinak,pokud chcete detaily,kontaktujte přímo odbor,kde Vám pas dělají.
Tam dostanete úplnou a fundovanou odpověď.
pelgou
hodnocení

Nebudu děkovat za něco, co znám a nač jsem se vlastně ani neptal. Chtěl jsem znát datum, do kdy musím od úřadu pas dostat. Navíc z dotazu je jasné, že chci podrobnosti.. Na úřadě mi to řeknou ale to byste mohla toto forum zrušit. Protože na každou věc, která se tu řeší existuje odborník. Můžete napsat, zajděte si za právníkem, zajděte si na sociálku, zajděte si do manželské poradny...atd.. Nač reagujete, když odpověď neznáte? To si myslíte, že máte právo, jste tu na to, učit mě děkovat? Kdo jste?

30 dnů od podání žádosti. Den je 24 hodin. Dnes podáte, zítra je 1. den, pozítří 2. den. Nejpozději v uvedené lhůtě, resp. v nejbližším následujícím úředním dni byste měl pas dostat. Nicméně je to státní správa. Zákonné lhůty jsou pro ně pouze orientační a nějakého odškodnění se samozřejmě nedočkáte. Ale zato si můžete stěžovat na lampárně.

doplněno 08.06.16 16:25:

Pokud je to pro vás tak důležité, proč jste si nepodal žádost o vydání ve zkrácené lhůtě 6 pracovních dní? Ano, stojí to 4000,-, ale pořád to bude podstatně méně než drahé letenky.

pelgou
hodnocení

Pokud je to pro vás tak důležité, proč jste si nepodal žádost o vydání ve zkrácené lhůtě 6 pracovních dní? Ano, stojí to 4000,-, ale pořád to bude podstatně méně než drahé letenky.

Já nepotřebuji letět do 6ti dnů ale chci letět, co nejdříve poté, co dostanu (ze zákona musím dostat) pas - v rámci řádné doby, nikoli zkrácené. A Letenku přirozeně nemohu a nechci kupovat až v den, kdy pas budu držet v ruce, pokud vím, že jej musím nejpozději dostat k určitému datu. Je to už z mé strany k pochopení?

sebod*

Jasně, že je to k pochopení. Letenku si kupte na dvacátého listopadu, to máte jistotu, že pas budete mít (máte v tom i lhůtu na případnou reklamaci). Přeji pěkný a ničím nerušený let *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]