Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Propustka - návštěva právníka

Od: kejmilos® odpovědí: 9 změna:

Zdravím,zítra mám vyřízování(asi 1h) u právnika ale jelikož jsem v práci,tak se chci prosím zeptat jestli je,možnost nechat si potvrdit propustku,abych si nemusel vzít 1/2dovolené..děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Mám nutné jednání s vizážistkou a potom v autoservisu. Můžu na to mít jednu propustku nebo musím mít dvě?

kakamila
hodnocení

2x

Propustka je asi jen k "lékaři"?

Budete potřebovat dovolenou nebo neplacené volno od zaměstnavatele.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, pokud Vám propustku šéf podepíše, tak proč ne. Ovšem (dle mého názoru) nárok nemáte - není to předvolání k soudu, ale pouze úřední jednání, které snad mohlo být i v jiném čase. Zdravím!

hodnocení

Ono konenců i návstěva lékaře lze mnohdy naplánovat i mimo pracovní dobu...proto jsem položit i tuhle otázku o návštěvě právníka,zda.li je to možné?

...děkuji všem,hezký zbytek dne...

xy

Návštěvu lékaře má zaměstnanec přednostně vyřídit mimo pracovní dobu. Jen pokud to nelze v prac. době vyřídit, máte nárok na náhradu mzdy na dobu nezbytně nutnou.

doplněno 05.06.16 10:58:

zakonyprolidi.cz/...

iz*

Souhlasím s odpovědí Xy: i návštěvu lékaře je zaměstnec povinen absolvovat přednostně mimo pracovní dobu.

Na volno od zaměstnavatele vznikne nárok v případě, že to nebylo možné (musel by potvrdit lékař).

—— K otázce: K návštěvě právníka nevzniká nárok na omluvené volno.

Pokud Vám zaměstnavatel tuto návštěvu v pracovní době umožní, půjde o jeho dobrou vůli.

Já bych to řešila dovolenou, nebo bych se pokusila se zaměstnavatelem dohodnout o napracování (ideálně předem) zameškané doby.

pohanka*
hodnocení

0x

V soukromé záležitosti si na to musíte vzít dovolenou, volno, nebo prohodit směny.

Pokud máte jednat s právníkem ohledně firemních záležitostí, a byl tam vyslán, tak byste se tady na to asi neptal.

hodnocení

0x

Propustka se vztahuje na ošetření a vyšetření u lékaře. Např. na logopeda, nebo na rehabilitace, pokud nejsou prováděny v ordinaci lékaře, u nás propustku nedostaneme. Takže na právníka určitě ne a půl dne dovolené v zákoníku práce taky nenajdete, pouze při vzniku poměrného nároku, když pracovní poměr začne v průběhu roku.

rora*
hodnocení

0x

Právník si jistě najde čas i mimo vaši pracovní dobu. Propustku zákon nezná, je to vžitý pojem pro pracovní volno z důvodu osobní překážky. Návštěva právníka ovšem nezakládá ani na placené, ani na neplacené volno. uplnezneni.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma propustka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]