Nejste přihlášen/a.
zdravím,,,mám s přítelem chatu na půl a chtěla bych ji prodat..On nechce,,nemá ani na vyplacení,Nemám e rozdělené místnosti je to jako celek.Jak na to? Díky všem,,
Počítají se rostliny ,které jsem tam zasadila já?
Nebo jen chata?A zařízení?
tady je ta chatka,,
Absolutní klasika společných majetků. Jak jsou dva a více vlastníků, vždy to stojí za... Vaše situace nemá žádné dobré řešení. Váš přítel je očividně nějaký vyžírka bez peněz nebo už důchodce, když si může na chatě vegetit od května do října. Když on nebude chtít prodat, ani Vás nemůže vyplatit, tak dražbou nic moc neřešíte, dostanete za to strašně málo. Obvykle se začíná na 2/3 odhadní ceny, když se neprodá, tak se jde na 1/2, pak na 1/3. Když budete chtít prodat jen svojí půlku na volném trhu, tak o nemovitosti prodávané jen z části je skoro mizivý zájem, jelikož nikdo nemá zájem o tahanice s dalším spolumajitelem. Prostě nikdo Vás nebude chtít koupí vašeho podílu vystřídat a uvázat si na krk vašeho přítele. Těžko radit, snad Vám přeji jen, aby ten přítel vyžírka bez peněz, ještě nespadl do exekuce, to už by asi byla pomyslná koruna.
keefer,,máte plnou pravdu..Ani doma si nemohu nic koupit do bytu,jelikož není jeho a já potřebuji vyměnit baterie a jiné.Koupila jsem do kuchyně a přesíně hezké lino jako plovoučka ,ale on mi nic nepřidá..Ano je vyžírka.Nechce mi vrátit peníze,které jsem mu půjčila,,není to moc,ale trvdí,že jsem mu je dala.Proto chci ,aby se ta chata prodala a on ať si pořídí byt...-družstevní ne...A odejde ...Podnájmů je plno,,,je to smutné,,,,
Pokud jste takový ... , že se nedokážete dohodnout, tak prodejte svou polovinu, kterou vlastníte a můžete si s ní nakládat jak chcete!
takže: řekněte příteli, že svou část chaty prodáte - samozřejmě to prodáte za méně než 1/2 nemovitosti. Nebo to prodáte celé a peníze si rozdělíte. Pokud nebude reagovat, tak svojí půlku prodejte.
mohu ji darovat synovi...také že? Jenže On spolumajitel musí vstoupit do prostoru ,kde jsou pojistky..a tam jsem jako já.
Jak je to pak se sekáním a údržbou když spoumajitel na vše kašle.No seká,,ale jiné věci -jako jsou uvnitř ty přehlíží.Já nemohu do toho investovat,protože pak při odhadu cena stoupne za mé peníze co jsem nechala opravit.
třeba nátěr střechy a takové jiné věci na opravu,,s ním se nedomluví.
A navíc-peníze na opravu nedá ani si nikoho nesežene...
Teď mne napadlo,,nemá spolumajitel nějaké právo -předkupní jak bývá ..tak i také jak bych napsala synovi tu půlku.
Předpokládám, že vlastníky jste oficiálně oba dva, zapsáni v katastru.Obrat se na soud..Nechce-li nemovitost jeden ze spoluvlastníků prodat (anebo není schopen cenu své poloviny zaplatit), nařídí soud prodej věci ve veřejné dražbě. Pak obdržíš polovinu peněz, které se tímto způsobem získaly.
A s částkou za zařízení taky moc nepočítejte, oceňují se movité věci mladší pěti let. Ostatní věci mají nulovou hodnotu. Takto se vypočítavala cena nemovitosti se zařízením před 4 roky, ale mohlo se něco změnit.
Ano. Po soudním rozhodnutí musí oba majitelé s dražbou souhlasit, vlastně nemusí, bude se dražit i bez souhlasu. V dražbě vždy přijdete o hodně peněz, zvláště pokud se nemovitost neprodá na první pokus. Může se vám stát, že první pokus v dražbě bude na 75 % odhadnuté ceny, druhý pokus na 50% a třetí na 30% a níže.
Občas bloudím po Seznamu Reality a dívám se na domky a chaty a už mockrát jsem si všiml, že podíly se prodávají hodně špatně. Očekávajte že za vaši polovinu chaty dostanete tak možná maximálně jednu čtvrtinu její odhadní ceny a to kdoví jestli.
Nabídněte vašemu příteli, že mu prodáte svoji půlku za čtvrt odhadní ceny a ve splátkách. Třeba zareaguje pozitivně a rozejdete se ještě jakš takš v dobrém.
Proč by mu soud nařizoval něco kupovat nebo prodávat? On si se svoji půlkoui může dělat co chce, není povinej kupovat tvoji půlku, ani není povinej svoji půlku prodávat. Je povinej se o svůj díl starat a platit za něj daň atd.
Já doporučuji prodat jen vlastní polovinu, nebo to co na vrhnul Ďábel.
Ďáblovo řešení je 100 x lepší než váš záměr darovat půlku chaty synovi. Je to/ byl váš přítel a vy nejste schopni se dohodnout mezi s sebou. Jak to udělá syn? Darováním byste se pěkně pomstila synovi, to nemyslíte vážně? Už ve vašem případě jste pochopila, že pokud jsou dva a více vlastníků jedné nemovitosti, nepřinese se to časem nic dobrého, akorát spory a soudy. Pokud svého syna nenávidíte, tak mu půlku chaty darujte.
Zdravím. Ještě existuje jedna možnost. Pokud chcete svou "ideální" polovinu prodat, váš spolumajitel má přednostní právo k odkupení vaší poloviny. Když budete mít "razítko" na odhahu ceny za chatu, nabídnete svou polovinu ÚŘEDNÍ cestou spolumajiteli. Pokud ji do daného termínu neodkoupí (z jakýchkoliv důvodů), můžete si ji prodat, komu chcete. Ale nikdy ne za cenu nižší, než byla nabídka spolumajiteli. Za vyšší ano. Je otázkou, jekého seženete kupce. Když už bude mít ve vlastnictví polovinu, spolumajitel rád prodá tu polovinu svou. Jde jen o to, kdo z vás dvou spolumajitelů se chová normálně a od koho to je podraz. Idanova
A ještě mě napadá... Jestli ten syn, na kterého chcete nechat chatu napsat, je váš společný, bylo by to řešení. Pokud je jen váš, tak to byste se synkovi spíš pomstila. A co takhle domluvit se s přítelem, dokud je ještě přítel, že byste mu svou polovinu za nějaký peníz měsíčně pronajímala? Tím by vlastně časem zaplatil celou polovinu. A taky tím pronájmem neztratíte spoluvlastnictví a získáte čas, během kterého se ledacos "vystříbří". Idanova
Zavináč, já vím, že je to těžké, ale sama vidíš, že je to zapeklitá situace. Smiř se s tím, že tratíš.
Nejprve peníze a posléze i zdraví. Stojí ti to za to?
Přítel ví, že s ním nehneš, může začít dělat naschvály. Vy v té chatě bydlíte oba dva trvale? A ani jeden nemá jiné bydlení?
Je předpoklad, že po prodeji a rozdělení peněz bude dostatek financí, abyste si každý pořídili byt? Protože jsou byty drahé, nepředpokládám toto řešení. Proto se nedivím bývalému příteli, že se nechce hnout. Vždyť kde by bydlel? Možná máš ty jiné bydlení? Lze všechno tvoje odstěhovat, rostlinky, vyrýpnout a přesadit jinam?
Do bydlení nedat již ani korunu.
Co když přítel začne schválně dělat dluhy? Příjdete oba dva o hodně.
Zkusila bych se na to zeptat přímo realitní kanceláře. Jistě s tím mají nějaké zkušenosti, nebudeš první a ani poslední s polovičním majetkem. Převádět půlku dítěti je jenom přesunutí problémů, nic to neřeší.
Kdyby zemřel, kdo dědí po něm?
pohanka,,,,,,,,,,,,,,,,,já mám svůj byt v os,vlastnictví,,,
Pouze chata je napůl.Tak není typ na dluhy..jen moc opatrný a nemá to ve zvyku.Ale nejsem doma-doma.Máme oddělené místnosti,,a nemám ani s kým promluvit,Stále kouká na telku ale pořád. Já to nepochopím.Nemá koníčky jen leží.
Byty nejsou drahé ,klidně může jít do pronájmu,,tady jich je ,,,ale mi dává o hodně menší částku,než by platil v jiném pronájmu..Jsme jako sourozenci..čili na mně parazituje.Je to kruté,ale fakt.Já uklízím ,,veškeré práce,vše i jemu vyřizuji,jen mu nevařím.Je vojenský kuchař a já jsem diabetik..asi tak.
Já si uvařím uklidím vše a on jde vařit,,to je něco hrozného.Věčný binec..Já žiji jako bych měla jednopokojový byt.Jak odjede,tak si v klidu mohu dát peněženku volně.Vše si přivlastňuje.Nevím,jak to vyřeším,,proto jsem chtěla,aby se chata prodala -a tím se to vyřeší.Já tam nejsem a on chce po mně peníze za vodu a pod.Má 2 dcery,,se kterými nekomunikuje,,ale to je jedno..Já nechci být ztrátná On k tomu nikdy jako prodeji nebude souhlasit,,,,,Já také ne tímto způsobem...to by musel být moc nemocný ,,což prý je ,aby tu chatu chtěl prodat..je to jeho jediné útočiště a můj klid a s voboda využití svého bytu.Dělá si tam co chce ..
Chtěla jsem osobu na stáří,,,dva jsou pžece víc,a mít spoleh na partnera v dobrém i zlém,,
To je strašně stresující. Ztracené roky s chlapem.
A pokud zemře, budou se muset vyplácet jeho dcery.
Když je jeho půlka, tak se opravdu s ním nedá hnout. Jak jsem psala, obrátila bych se na nějakou realitku, jaká je šance půlku prodat.
Možná zase nějakému protivnému staříkovi, ať si tam bručej spolu pod fousy.
Zavináč, zkus snížit svoje nároky a požadavky, pokud to dokážeš, ale chápu, my ženy chceme mít okolo sebe trochu pořádek a čistotu. Takhle je člověk otrokem.
Já bych se tam necítila dobře a asi bych odtamtud utíkala.
Peníze napůl tak leda na opravy a údržbu chatičky.
pohanka,,ale on tu chatu nechce prodat,,,s tím neuělám nic.Kdyby umřel tak se to prodá a je klid,,ale nepřeji nikomu smrt.
Odkud bys utíkala?Já tam také nejezdím už ,,mám ještě svou zahradu v pronájmu v osadě,je to útěk před ním.Mám kde jít ,když je pěkně.Jsem ráda ,že ho nevidím,,Bojím se návratu na podzim -podle počasí..
Mi není jasné to,že bych měla platit co tam on vysvítí a pod. On mi také nedá do bytu kde kupuji a pořizuji opravy.Myslím si,že by mněl.každý pronájemce zvýší nájem. Nebo si nechá něco zaplatit,když to používá.
pekna, taky by se mi nechtelo prodavat... holt si bude muset vzit obracenou hypoteku, aby vas mohl vyplatit, pokud to nechce prodat... Takhle je to nakonec vzdycky, jsem rad, ze mam hypoteku svou a kazda partnerka tady bude pouze "hostem", tohohle presne bych se bal, reseni spolecneho majetku po rozchodu. Rekl bych, ze se pocitaji i rostliny, ale jsou tu fundovanejsi lidi
to je zvlastni, ze kdyz jsem odpovidal, byl tu jen dotaz a obrazky a po odpovezeni jsou tu i tyden stare odpovedi
zastavi chatu, banka vam vyplati penize, vy to prepisete pote v katastru na nej.. a on tu castku bude splacet a bude to jeho a nebo si to zabavi a proda samotna banka, kdyz nebude splacet
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.