Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Naboural jsem auto

Od: lucikk722* odpovědí: 21 změna:
Dobrý den,
Včera jsem si bez dovolení půjčila auto rodičů a jela s kamarádkou, která se chtěla naučit řídit. Bohužel hned po chvíli co sedla na voland vjela do hromady suti a odnesla to celá přední náprava + trochu nárazník a ohnutá značka. Problém je to o to větší, že i když řídit umím, tak je mi 17 a tím pádem jsem bez papírů. Rodiče se ani moc nezlobili. Ale já bych se chtěla nějak omluvit a samozřejmě zaplatit. Nevíte, kolik přibližně by mohla stát oprava a co mám udělá, abych si aspoň trochu očistila svědomí?
PS: auto je felicie
doplněno 01.06.16 19:33: Pohled na počet hrubic mě vyděsil ještě víc. Nevím, jak to opravit tak se to prosím snažte přehlédnout.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Přiznej barvu sám, je to rozhodně lepší, než dělat mrtvého brouka. Jinak nechápu, jak někdo bez zkušeností chce učit jezdit naprostou lamu, navíc s cizím autem. Jinak to dopadnout ani nemohlo. Buď rád, že je to jen plechařina a bez policie. Pominu to, že z Tebe roste grázlík bez jakékoliv zodpovědnosti a úcty k zákonům. Snad se nebudeme na silnici potkávat.
trtr

Zdravím, takový lidé jako tazatelka mi měli dostat nejen doma pár facek + zaplatit škodu, ale také automaticky ztratit možnost udělat si ŘP. Je to opravdu, ale opravdu velká nezodpovědnost. To, že někdo umí řídit a ještě to prohlašuje, znamená v 99%, že neumí vůbec nic. Umět řídit neznamená pouze umět se rozjet a zastavit, ale dokonale ovládat vozidlo a předpisy kolem.

Opravdu se nedivím, že to takto, naštěstí relativně dobře skončilo. Laik opravdu nemůže učit řídit ještě většího amatéra, přes ručku, pokud alespoň k tomu byl reflex, auto stejně nezastavíte.

Pokud je kamarádka opravdu kamarádka, tak se k tomu postaví čelem a navrhne řešeit škodu na půl s Vámi. Navíc, ohnutá značka je majetek třetí osoby a tudíž podléhá nahlášení policii ČR a tady opravdu končí legrace. *zed* Myslíte, že značka se sama opraví? Dnes zazdíte ohnutou značku a příště to může být nějaký člověk, kterého nedej bože uklidíte do škarpy.

hodnocení

2x

Cenu Vám zde nikdo neřekne, spíše se jen dočkáte kárání.

Já začnu sdělením, že i když napíšete, že v 17 letech umíte řídit vozidlo, tak mne napadne, že v cirkuse naučili i medvědy řídit vozidlo.

Stanovení závady, " odnesla to celá přední náprava+ trochu nárazník a ohnutá značka" je dosti nepřesná. Náprava je na výměnu?

doplněno 01.06.16 21:25:

Lucky, já Vám sdělím, že jsem taky v 17 naboural tátovi auto. Krásnou Škodu 1000MB. Ale vzal jsem to jako chlap a sdělil, zkrátka nemím ještě jezdit..

lucikk722*
hodnocení

Pokusí se to nějak narovnat ale prý mám počítat s horší možností.
K tomu kárání - je to jasné a pochopitelné a já toho hrozně lituji. Ale snad každej někdy udělá chybu. Já jsem psychicky na dně a každý kome mě tu jenom ubíjí. Mám 15 000 z brigády, kam chodím po škole. Chci to dát rodičům a chtěla bych to vrátit ale nejde to.
2kedar*

Nejprve přemýšlet, pak jednat.!

V globále ještě ušetříš.

honzmalatny*
hodnocení

1x

Ach jo, no cenu ti řekne servis, kde auto asi zamíří. Ty si hledej brigádu na prázdniny a výdělěk pak předej rodičům.Horší než zmačkané plechy, je dle mého ztráta důvěry...

hodnocení

1x

co se týče dílů zjistit co vše je v háji pak navštívit vrakoviště a tam se vše dožene za mrzký peníz a při troše štěstí i v barvě vozu,navíc sou to origo díly a néé čína *palec*

rebeka*
hodnocení

1x

Milá Luciku, je to malér co jsi provedla, ale zase bych Tě tolik neodsuzovala. Každý jsme něco v životě provedli a chtěli bychom to vzít zpátky. Ale líbí se mě,jak se k tomu stavíš, že to chceš zaplatit ze svého a opravdu toho moc lituješ. Za pár měsíců se na to zapomene, rodiče Ti jistě odpustili a jsou rádi, že se Ti nic nestalo. A pro Tebe to je zkušenost na celý život.

tondac*
hodnocení

1x

Lucikku, ty mravokárce zas tak neřeš, spousta lidí si tu léčí nějaký komplex. Každý z nás někdy udělal blbost a všichni, kteří to čteme jsme měli štěstí, že jsme ji přežili.
Vem si z toho ponaučení a važ si důvěry, kterou Ti dali rodiče tím, že Tě naučili řídit nebo že máš přístup ke klíčům od auta a snaž se o ni nepřijít.
Těch 15tisíc dej do obálky a dej to rodičům s tím, že je Ti to líto, že víš že jsi blbá, že už to nikdy neuděláš a že když to bude stát víc, tak jim to splatíš.

Do budoucna se nenech zblbnout kamarády a na jejich hecování typu nebuď srab, v klidu odpověz, tak jsem srab. Ono je to po chvíli přestane bavit a budou zkoušet někoho jiného.
Řiď jen tam, kde Ti to dovolí rodiče a s kamarády se na to vykašli. A až budeš mít papíry, tak nelez do auta ani po jednom pivě nebo panáku a taky nelez k nikomu pod vlivem alkoholu nebo drog. Ze zábavy běž radši pěšky nebo zavolej rodičům, oni pro Tebe rádi přijedou.
Když se staneš účastníkem nehody pod vlivem, tak pravděpodobně budeš označena za viníka a veškeré náklady půjdou za Tebou (nejen oprava aut, ale i léčba zraněných, náhrada výdělku, ztížení uplatnění, ...)

Pro komentátory - oproti titulku bude Lucikk asi holka, ohnutá značka bude asi RZ (dříve SPZ) a ne dopravní značka a Felicii můžou mít jako druhé, třetí, čtvrté auto v rodině. Anebo prostě proto, že znají historii, auto má minimální náklady, opravit se to dá všude a nebudou každý druhý měsíc platit v servisu 5k za výměnu nějakého čidla jako u 5let starého auta.

coco

Tondac - *palec* souhlas s reakci a s pochopenim smyslu psaneho textu, u nas v rodine byla pred lety podobna situace a "za trest " byl 18lety potomek obdarovan poskozenym autem, aby si ho dal do poradku na vlastni naklady a naucil se s nim jezdit - rikal mu "otloukanek" , ale cenil si ho tak, ze jezdil ukaznene a od te doby nehavaroval :)

asd1
hodnocení

1x

1. kdykoliv získáš pocit že už umíš řídit tak zpozorni, hrozí že přijde překvápko a zjistíš že ještě pořád řídit neumíš (to je z praxe, mám najeto přes půl milionu km a učim se pořád) Jsou dvě hlavní krize - prvních pár (desítek) tisíc km než přestaněš být hříčka příroda. Další pak když se vyjezdíš a získáš pocit že to už umíš dobře...

2. Rodičům se omluvit že sis vzala auto bez dovolení.

3. Nahradit jim škodu. Felda je za pár korun, za 15k seženeš celý jiný auto. Pokud to vaše neni shnilý a neni hnutá kastle, tak bude lepší ho opravit. Nápravnici bych nerovnal ale vzal jinou z vrakáče, stejně tak nárazník atd.

Pokud je shnilá tak bych to hodil do šrotu a sháněl jiný auto. Ideálně něco s kastlí bez koroze (ještě takové existují) a vylágrovaným motorem - motor si přehodíte svůj (musí být stejný typ motoru). To by mohlo vyjít i "za odvoz", ale stojí to čas a hledání...

Na náhradě škody by se měla podílet hlavně kamarádka - ona to nabourala.

Pozor na ježdění po komunikacích (i polňačky), pokud způsobíš škodu tak by šla celá za tebou, někoho zraníš a můžou lítat miliony... Pozor i na bouračky s feldou - mizerná bezpečnost, i malé drcnutí je průšvih.

hodnocení

0x

Jen blbni... to že se nic nestalo,je víc náhoda. Tím, že je to Felicie je jasné, že škoda je relativně malá.

hodnocení

0x
Tak vzhledem k tomu, že i pouhá plná nádrž zdvojnásobí cenu vozu odhaduju, že bude nejspíš levnější koupit celé auto, než opravovat. Průser je, že své auto člověk zná a cizí chrchla může být prolezlá skrytými závadami...

hodnocení

0x

Víte co se mi nelíbí? Nezletilý kluk, bez řidičského průkazu, ukradne auto, nechá ho kamarádovi nabourat a několik rádců na to řekne, že to byl beztak chrchlák a šunt. Víte proč tahle rodina má chrchlák a šunt? Protože na lepší nemá. Proto třeba nepojedou na dovolenou nebo nekoupí něco, co je pořeba. *sok* Při jiné příležitosti se tady, na poradně, někdo zmiňoval, že je chybou, že rodiče neučí děti znát hodnotu peněz. Tak mi příjde, že i mnoho dospělých nezná hodnotu peněz. *plac*

lidus*
hodnocení

0x

Bez řidičáku a bez dovolení, nejsem žádný mravokárce ale nezlobte se už toto je špatně. Záleží na vašich rodičích, já bych vás to nechala zaplatit a vyslechla byste jistě spoustu výtek. "Ukrást" auto a jezdit bez řidičáku, myslet si, že já vše umím a tak naučím i další, nezlobte se ale to nepokládám za klukovinu.

figurek*
hodnocení

0x

Poškozenou nápravu asi nemáte, protože to by vaše stará felda už cestovala do šrotu. Ale stejně si myslím, že vaši rodiče asi mají důvod si pořídit nové auto, vy máte důvod si pořídit řidičák a taky máte docela dobrou zkušenost. Vidíte co se nedělá.

No a ještě jedna věc mě napadá, když tak čtu váš dotaz.

V autoškole nám povídali, že nejhorší dopravní nehody dělají mladí řidiči, kteří si myslí mají auto pevně pod kontrolou a že umí řídit.

hodnocení

0x

já si prostě neodpustím jednu mírně off topic (a taky už možná příliš opožděnou) poznámku - chápete vůbec, že pokud jste dopustila, aby auto řídil někdo, kdo ho evidentně vůbec nezvládá, mohlo to úplně klidně dopadnout tak, že o půl kiláku dál jste mohly přejet a nadosmrti zmrzačit absolutně nevinnýho člověka? - jak k tomu doprdele on a jeho rodina přijde, aby kvůli dvěma absolutně neodpovědným idiotům strávil dalších pár desítek let třeba jako quadruplegický ležák? - dokážete aspoň zpětně pochopit, jak velký svinstvo jste touhle jízdou ve skutečnosti provedly? - protože co píšu, se klidně mohlo stát - vy samy jste to dokázaly... - totéž se nejspíš tejká i vašich zřejmě pravidelných řidičských extempore - a) nevěřím, že jste zkušená řidička, b) prokázala jste opravdu trestuhodnou neopovědnost, a neodpovědný řidič = nebezpečný řidič
(správně byste měly obě dvě za tohle skončit tak na měsíc, dva v kriminálu, protože jak vy, tak milá kamarádka si asi neuvědomujete, jakou šílenou sviňárnu (ano - jak jinak byste chtěla nazvat zbytečné ohrožování jiných zabitím, zmrzačením) jste udělaly...)
a jedno upozornění do budoucna - až si uděláte řidičák, což se asi stane brzo, proboha laskavě mějte na paměti, že i při slušném zvládnutí základů řízení budete mít k těžké nehodě jenom malinkatý kousíček (příliš velká rychlost, chvilková nepozornost, špatný odhad), a dokonce ani po vyježdění nebudete proti takové nehodě imunní; auto je skvělý a velmi efektivní přístroj k zabíjení a mrzačení lidí - pokud si to řidič neuvědomí, anebo na to kašle, tak má po celou dobu svý řidičský éry zbytečně blízko k tomu, aby se na takové nehodě podílel - a třeba i formálně nazaviněně (a normální, slušnej člověk si přece jako proiritu jízdy má dát, aby pokud možno nikoho nezmrzačil nebo nezabil vůbec, nikoliv jen aby nezpůsobil těžkou nehodu, kterou by mu mohli přišít)

angell1985*

Já bych to tak zase nepřeháněl.Jsem z vesnice a jako kluci jsme běžně jezdili na pionýrech nebo 250-tkách.Ty největší borci měli trabanta.Všichni jezdili bez papírů a každý z nás to jednou někdy někam poslal.Celá vesnice věděla to,že jezdíme bez řidičáku,nikdo nic neřešil a bralo se to tady jako běžná věc.Spíš se i zasmály když nás viděli.Nebuďte přecitlivělí.Třeba se slečna učila jezdit někde za vesnicí na polňačce.

no ano, třeba (i když při jízdě na polňačce by asi těžko jely tak rychle, že by se jen tak ocitly v hromadě štěrku, a to takovou rychlostí, že by asi podělaly nápravu, že?);
ten trabant a 250 jsou už (a to i mimo silnice, pokud na daný komunikaci třeba chodí lidi, jezdí děti na kole a není tam přehled) taky pěkně mimo, ona je to neškodná sranda, dokud se někomu nic nestane (a tady se zjevně stalo - jedna kráva půjčila auto druhý krávě, co ho ani nedokázala udržet na cestě a napálila to s ním nezanedbatelnou rychlostí do překážky mimo - kdyby místo štěrku najela na nějakýho člověka, mohl skončit sakra blbě); já to obrátím - pokud by takovýhle dvě krávy najely do vás, když jste jezdil po tý vesnici třeba na kole, a postaraly se vám o to doživotní znehybnění na lůžku, asi byste tak smířlivě jízdu motorovejma prostředkama frackama, co kromě formálního oprávnění postrádají zkušenost a hlavně dostatečnou odpovědnost a ohled na druhý (nejdůležitější je se na tý motorce vyblbnout, nejrůznější následky pomíjím) asi nekoukal...;
samozřejmě ten nedostatek odpovědnosti a ohledu na druhý se bohužel tejká i již mnohem starších řidičů s mnohaleletou praxí, přitom každý musí uznat, že s tunovým autem (nebo taky pěkně těžkou motorkou) řítícím se na lidská měřítka obrovskou rychlostí se zabíjejí a mrzačí lidi velice lehce (a každý taky moc dobře ví, že k takové nehodě stačí málo, a že se taky vlastně každodenně odehrávají), přesto se mnozí chovají tak, jako by se jich tohle reálný nebezpečí netýkalo (a už je takový přístup braný za tak normální (legrační je, že na jiná, ne tak velká rizika, reaguje společnost až s legrační citlivostí a opatrností), že i takovejhle zjevnej exces dvou naprosto neodpovědnejch holek nechá lidi v klidu)

angell1985*

To je coby kdyby.I kěkdo na kole dokáže zmrzačit chodce a někdo s dlouholetýma zkušenostma může způsobit bouračku.Navíc...v autoškole je stejně nenaučí jak funguje řízení v praxi... .Tím nechci říct že je v pořádku jezdit bez papírů,ale na druhou stranu nevidím nic špatného na tom naučit se řídit na nějaké odlehlé polňačce.

tomaslad*
hodnocení

0x

Buď úplně v klidu Lucie, dopadlo to docela dobře, Felina se spraví za pár peněz a je to pro tebe malé poučení, dávat příště bacha, být ostražitá jako lasička a jezdit do doby získání ŘP na neveřejné komunikaci/poli a podobně. V USA se jezdí od šestnácti a co. Já když jsem byl za hlubkého komunismu dítě, bylo mi 12, taky jsem jezdil jsem sám se svolením rodičů Škodou 1000 po poli, a stejně tak jsem já nechal ve dvanácti letech jsem na neveřejném prostoru jezdit mého synka starým Favoritem, aby se naučil. Normálně po půl hodině a dvou prvotních přískocích 1-2-3, přes ručku hodiny a zpět a sem a tam, i couvání na 1A. Má to v krvi už nadosmrti synek. Pro případné kritiky opakuji: na neveřejném prostoru, ne na pozemní komunikaci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]