Nejste přihlášen/a.
zdědila jsem po otci byt ve starém domě a chci ho prodat, potřebuji k tomu písemný souhlas manžela? Budeme se rozvádět a dělá problémy
Dědictví a dary jsou pouze Vaše. A ani mu to nemusíte říkat, že jste to prodala, žádné informace, je to Váš majetek. Jestli se rozvádíte na Váš popud, tak počítejte s tím, že bude vymýšlet cokoliv, aby Vám to znepříjemnil, ublížil, Vás poškodil, znejistil, vyvedl z rovnováhy, zdeptal, ponížil, se pomstil...
dala jsem na starosti prodej realitce a ta po mě chce manželovo podpis a ještě úředně ověřený
V tom případě vyměňte realitku (pokud jste neuzavřela exkluzivní smlouvu), protože takoví "odborníci" vám mohou způsobit nepříjemnosti nebo dokonce škodu.
Byt je dědictvím po otci. Co má družstvo s tím společného?
pp, já jsem pochopila, že bydliště tazatelky je úplně někde jinde. Že ve zděděném bytě nebydlí.
Souihlas manžela s prodejem jen Vašeho bytu je vyžadován z důvodu § 747 nového občanského zákoníku (NOZ):
(1) Má-li alespoň jeden z manželů právo nakládat domem nebo bytem, ve kterém se nachází rodinná domácnost manželů nebo rodiny, a tohoto domu nebo bytu je k bydlení manželů nebo rodiny nezbytně třeba, musí se zdržet všeho a předejít všemu, co může bydlení znemožnit nebo ohrozit. Manžel zejména nesmí bez souhlasu druhého manžela takový dům nebo byt zcizit nebo k domu, jeho části nebo k celému bytu zřídit právo, jehož výkon je neslučitelný s bydlením manželů nebo rodiny, ledaže zajistí manželovi nebo rodině po všech stránkách obdobné bydlení s bydlením dosavadním.
(2) Jedná-li manžel bez souhlasu druhého manžela v rozporu s odstavcem 1, může se tento manžel dovolat neplatnosti takového právního jednání.
... a je to...
hm. Já jsem věc pochopil tak, že tazatelka bydlí jinde a se svým zatímještěmanželem má rodinnou domácnost v jiném bytě, ne? Proč by nemohla prodat ten poděděný?
Ano, s manželem bydlím v družstevním bytě ale tohle je byt jiný, je neobyvatelný a musí se celý zrekonstuovat, zájemce si musí vzít hypotéku a realitka k tomu chce i souhlas i ověřený souhlas manžela
Stejný souhlas manžela bude chtít i banka na zástavní smlouvě - opět z titulu vaší možné společné domácnosti v prodávaném domě. Trvalý pobyt můžete mít třeba na obecním úřadě a kde skutečně bydlítenebo jaký je stav prodávaného domu s ohledem na možnost bydlení v něm banku nezajímá - chce mít jistotul, že po nějaké době se nedomluvíte s kupujícím a neshodíte bance zástavní právo s odůvodněním, že jste v domě měli společnou domácnost a že manžel se zástavou (anebo i prodejem) neprojevil souhlas.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.