Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sociální výhody, přídavky - jak na ně?

Od: felinka odpovědí: 1 změna:

Zajímalo by mě kdy mám nárok pobírat sociální dávky , jako jsou přídavky na děti , příspěvek na dopravu a bydlení.Mám 16tiletého syna.kvuli krizi jsem byla propuštěna ze zaměstnání.Muj manžel vydělavá přibližně kolem 15tis.Moměntálně jsem na pracovním úřadě kde budu pobírat 5 měsícu podporu.
Děkuji za odpověd.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Na přídavky na děti se dokládá roční příjem - teď od října do konce září příštího roku za rok 2008. Nárok je, pokud je (čistý) příjem rodiny nižšší jak 2,5 násobek životního minima rodiny.

Na sociální přplatek a příspěvek na bydlení se dokládá příjem z předchozího kalendářního čtvrtletí, tedy od říjny do konce prosince za období červenec až září letošního roku. Za září by to bylo z příjmu duben až červen. Sociální příspěvek se dává při příjmu do 2,0 násobku životního minima a příspěvek na bydlení se přepočítává podle příjmů, nákladů na bydlení a místě bydliště.

Příspěvek na dopravu... to už snad ani není... určitě ne v systému státní sociální podpory (vyplácí úřady práce). Pak jsou tu ještě dávky v hmotné nouzi, ty mají přísnější pravidla a ty vyplácí obecní úřady. Tam už ale bývá posuzovaný nejenom příjem rodiny, ale i její majetek (tedy jestli rodina nemá úspory nebo majetek, který může prodat a tak).

Životní minimum rodiny dva dospělí + 16 leté dítě je 7.730 Kč a do příjmu se počítá nejenom manželova mzda, ale vaše dávky v nezaměstnanosti,které budete pobírat.

Podorobnější informace o dávkách státní sociální podpory jsou tady:

portal.mpsv.cz/...

a o pomoci v hmotné nouzi tady:

portal.mpsv.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]