Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se poradit jak platit v lepších restauracích, které jsou na úrovni?
Dostal jsem u placení malou skříňku a když jsem jí otevřel byl v ní účet, vložil jsem do ní peníze, dal jsem asi 10% navíc a odešel.
Chtěl bych se poradit, zda jsem to udělal správně? Je potřeba skříňku s penězi přímo dát do rukou číšníka nebo mohu odejít?
Poté jak se zachovat, když nemám přesný počat peněz a vložím velkou bankovku, donesou mi sami zbytek nebo mám smůlu?
Děkuji
No správně byste odcházet neměl.
Správný postup je takový, že do desek či ve Vašem případě skříňky vložíte peníze, číšník si ji převezme a následně Vám donese nazpět. Teprve nyní se rozhodnete, jaké zpropitné mu necháte a odcházíte.
Pokud by Vám vrátil velké bankovky a vy neměl na zpropitné, pak jej můžete požádat o rozměnění.
Udělal jste to správně, ale v případě velké bankovky postupujte jinak.
Vložte do skříňky velkou bankovku a postavte zpět na stůl. Číšník přijde, skříňku odnese a měl by ji přinést znovu a měl by ji před vás postavit ještě jednou. Uvnitř by měla být účtenka i celý doplatek nazpět, přesně do koruny.
A pak už záleží jen na vás, kolik ze skříňky vyberete a kolik necháte jako dýško.
Nejlepsi je zaplatit platebni kartou, dnes uz to jde ve spouste restauraci a v tech luxusnejsich zcela urcite
Dafne - v ceskych krajich se dysko dava vetsinou zvlast, budto taky kartou nebo extra v drobne hotovosti, kartu z ruky samozrejme nedavat, zvlast kdyz je bezkontaktni
Myslím, že máte také pravdu a v těch luxusních si už přičítají % za obsluhu pro personál, takže spropitné se už nedává.
Ale ani v sebeluxusnější restauraci bych nedovolila, aby si vzali kartu a odešli s ní. Chtěla bych zaplatit přímo do strojku u stolu, nebo tak nějak, abych kartu měla stále na očích.
.. a v těch luxusních si už přičítají % za obsluhu pro personál, takže spropitné se už nedává.
To je nejaka hloupost ne? To by automaticky predpokladali, ze je automaticky kazdy spokojen a kazdy spokojen stejne. Nikdy jsem nic takoveho neslysel. Kde se to tak konkretne deje?
% navíc si automaticky přiráží v Brně v La Patas. Je to velmi solidní restaurace, ale luxus rozhodně ne.
Tak jsem koukala, že je na to snad i cizí slovo...Moc o tom nevím, jen jsem to slyšela od člověka, co hodně cestuje a jí v restauracích se zahraničními partnery bank. Často jsou hodně luxusní, ty restaurace a tak tam mají asi jiné zvyky než u nás třeba, fakt víc nevím...
Dobrá rada. Pokud jdete do luxusnější restaurace, kde se dá očekávat tento či obdobný způsob placení, je výborné, mít v peněžence bankovky v hodnotě 500,200,200,100..a množství bankovek v hodnotě 1000 Kč, které odpovídají předpokládané útratě závislé na počtu osob a rozsahu objednávky. Popsaná sestava bankovek Vám umožní zaplatit vždy tak, aby spropitné bylo zaokrouhleno na stokoruny a bylo nejméně 10%. Látat to mincemi není příliš vhodné, ty podle mě patří spíše do hospůdek a rychlých občerstvení.
Myslím, že tady je to jasně vysvětlené:
Platba a spropitné
V lepších podnicích vám přinesou účet "schovaný"v deskách, do kterých vložíte příslušný obnos. Jestliže například platíte za večeři 600 Kč a vy máte pouze 1000 Kč, nemusíte se obávat, že si číšník nechá 400 Kč jako spropitné. Obsluha je vám nucena přinést zbytek do poslední koruny, vy se pak následně rozhodnete, v jaké výši jí spropitné necháte (může se však stát, že vám přinesou dvě dvoustovky a vy nebudete mít na spropitné, v takovém případě požádejte číšníka, aby vám peníze rozměnil). Běžně se nechává ve výši deseti procent. Pokud jste si však vybrali opravdu luxusní restauraci, kde vás pár chodů vyšlo celkem na šest tisíc (ano, existují i podniky, kde není vrcholem kulinářství guláš se šesti za stovku), asi vám nikdo nebude zazlívat ani vás nutit, abyste nechali spropitné ve výši 600 Kč.
Pokud se rozhodnete platit kartou, máte na výběr ze tří možností. První variantou je, že o spropitné navýšíte placenou částku (zaokrouhlení směrem nahoru). Nebo na platebním terminálu vyplníte navíc kolonku Spropitné/Tips, tyto dvě hodnoty sečtete a platbu v celkové hodnotě potvrdíte. Tyto možnosti však mají jednu nevýhodu pro obsluhu – peníze budou připsány na účet restaurace včetně spropitného. V takovém případě je asi nejlepší variantou dát spropitné číšníkovi v hotovosti do desek s účtem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.