Nejste přihlášen/a.
zdravím,
jak nejlépe a ne příliž draze cestovat autem z Brna do Chorvatska (Makarská)? Děkuji za tipy.
klasika Rakousko dálnice a na konci na mureck, vyhnout se slovinské dálnici, přes Ptuj a napojit se na konec dálnice a pak v Chorvatsku na dálnici a valíte.
Děkuji. V Rakousku je potřeba dálniční známka (stačí nám 10denní) a v Chorvatsku taky určitě, že? A nějaké to mýtné, to se platí v kunách třeba? Nemám s tím zatím zkušenost
Mýtné se přepočítá, strkáte platebku do automatu. U některých bran ji tam za Vás strkají sličné děvy.
jj stačí a kdyby měli i Slovinci, neřeším objetí dálnice, ale mají jen 7 denní a nebo pak měsíční a na to jim z vysoka...
Dálnic v Chorvatsku se nebojte, přijedete k bráně, dostanete lístek a na výjezdu můžete hotovostí nebo kartou. Záleží na Vás. My jezdíme na noc, z Nového Jičína vzrážíme kolem deváté, kafe v Mikulově, kolem půlnoci vyrážíme přes Rakousko, jedna zastávka před Mureckem na odpočívadle, pak Mureck, slovinské vesničky, Ptuj přes kruháče, krásný most a najíždíme na konec dálnice, ke již není polpatek.No a pak směr Chorvatsko...Autem se to dá. Autobus, není pro mě. vezmete si co potřebujete... Tankovat nejlépe v Rakousku.
Loni jsme tam autem jeli, až na jih, čistě z pocitu, že ta cesta bude dobrodružství. Není. Jsem vášnivý řidič a přesto jsem dojel vyčerpaný a ostatní otrávení po mnoha hodinách v oktávce. Nejlépe a ne příliš draze se dá cestovat letecky. Jako bonus je to také velice bezpečné. Pokud ale trváte na tomto nepohodlném, dlouhém, drahém a otravném způsobu dopravy, my vyjeli ze středočeského kraje směrem na Brno a pak přes Mikulov, dál už si moc vybírat nemůžete. Někdo tvrdí, že se ušetří když nejezdíte po dálnicích, ale s tím nesouhlasím - najedete podstatně víc km (= palivo + opotřebení vozidla) a zabere to mnohem víc času. My to jeli po dálnicích, vyjížděli jsme v noci, jeli bez přespání a dá se to. Druhý den kolem poledne jsme byli v Bosně a odpoledne už jsme se váleli na pláži. Vy budete mít ale cestu podstatně kratší, na Makarskou je to mnohem blíž. Osobně než tohle absolvovat znovu, raději poletím - to je rychlejší, bezpečnější, zajímavější a kupodivu i levnější.
Letadla se bát nemusíte, navzdory reportážím tv nova je to stále s odstupem nejbezpečnější způsob dopravy. Pokud jste ještě neletěla, byla by to navíc zajímavá zkušenost.
Kdyby bylo na mě, nechám se zavést autobusem! To mi přišlo úplně super, ale přítel si stěžoval a tak chce řídit Letadla se celkem bojím, nad tím jsem vůbec neuvažovala..
Jejky, tak to já cestu do Chorvatska beru jako relax. Většinou si někde cestou uděláme přestávku. Většinou na Plitvách. Projdeme odpočineme a jedeme dál. Kolikrát se cestou míjí taková nádherná místa, tak proč se nepodívat
dobrá inspirace. Na cestu se těšíme a hlavně chceme autem procestovat více míst na pobřeží.
Na Plitvičkách jsem kdysi taky byla, jen mě odrazuje to vstupné po 2 dospělé a 2 děti
Vůbec se mu nedivím...
Do chorvatska jsem jel autobusem jednou a naposled. Jeden řidič si myslel že řídí nějaký závoďák a druhej prozměnu nezvládal brzdy
Od té doby jezdíme dolu do Orebiče a pokaždé přes Slovensko, Maďarsko, Bosnu... je pravda že cesta je časově delší než po dálnici, ale cestou se podíváte na různá místa, na kraji Bosny se ubytujete a ráno jedete dál.
Nikdo Vás nenutí dát to na jeden zátah až do Chorvatska. Je jedno jestli budete platit ubytování v Bosně nebo v Chorvatsku.
Nejlépe? to musíte definovat co je nejlepší?
Brno, Bratislava, Mosonmagy..., Cszorna, Szombathely, Kormed, Lenti, Lendava, tam pozor ať nevjedete na dálnici, Čakovec, Varaždim, pak již po Corvatské dálnici na Makarskou.
Nebo naplánovat pobyt po cestě a pokračovat druhý den.
jmlc, když jsem jel poprvé, naplánoval jsem si v Madarsku pobyt v lázních s masáží, druhý den pokračovat. Překvapivě jsem se necítil unaveně a dojel v pohodě odpoledne do Zadaru.
O pár roků déle jsem jel přes Rakousko, stavil na dva dny ve Vídni na prohlídce, pak už jen dojel do Chorvatska.
Páč já něženu k moři, ale kochám se krásou ciziny.
-------------------------
loňský postup
Tady bych upozornil na ideální cestu "naplánovat pobyt po cestě a pokračovat druhý den" - pro jednoho je cesta docela náročná, pro dva co se střídají, je nepříjemné to sezení... Pokud ještě někdy pojedu, pak určitě na dva dny jízdu, pěkně rozdělit na etapy a ubytování někde uprostřed...
Jinak co se cesty týče - jel jsem přes Břeclav, Vídeň, vyhnul se Slovinské dálnici - pohodová jízda... Ale jestli si někdo myslí, že v noci je to super - já to moc dobře neprožíval. Děcka uřvaná, všude tma, v očích nablikáno.. Bez navigačky bych se párkrát vyboural.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.