Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyživované osoby

Od: nada222 odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

prosím o radu ohledně vyživované osoby. Mám exekuci na plat a po doležení přehledu o vyživovaných osob mi nechtějí uznat výživné na syna, kterému je více jak 26 let, ale stále studuje. Máme mezi sebou uzavřenou dohodu o výživném. Je možné tuto osobu zahrnout z pohledu exekučních srážek jako vyživovanou osobu? Dle Občanského zákoníku totiž není vyživovací povinnost limitována věkem?

Mockrát děkuji za pomoc

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den. Zde dohoda mezi vámi asi stačit nebude. Zřejmě byste musel doložit soudní rozhodnutí o tom, že máte Vaše vyživovací povinnost vůči synovi, která stále trvá. Rozhodnutí soudu by museli respektovat a uznat. Dohodu mezi Vámi a synem, ne.

dam®
hodnocení

0x

Tímto věkem padá vyživovací povinnost pro studenta do konce studia i v jeho věku nebo dítka nezaopatřeného, jeho poslední možnost být závislým na rodičích, pak už opravdu musí za vlastní.

Na věku nezáleží. Nad 26 let je lepší mít vše doloženo soudne.
jenda2*

Už delší dobu neplatí omezení věku pro výživné. Aktualizujte si vědomosti !

Pro exekutora je závazné rozhodnutí soudu o výživném. Jakápak dohoda se synem? To byl jistě vtip..

pohanka*
hodnocení

0x

Pokud je dítě postižené, tak věková hranice 26ti let padá a vyživovací povinnost na dítě stále trvá, pokud není osoba se schopná o sebe postarat.

Potom by měl ale dotyčný pobírat invalidní důchod.

Pokud není Váš syn postižený, tak by se mohl poohlédnout po nějaké brigádě a začít se stavět na vlastní nohy.

Nedávno zde byl dotaz - vydělávám čistého 25-30 000 korun a nevím, jestli mi to bude stačit na živobytí s hypotékou. Za jídlo se dostaneme /2 osoby/ k 10 000 korun. Ač vysokoškolák, tak životní zkušenosti stále žádné.

Takže pomaloučku tlačit na syna, ať se rozhlídne po světě a zkusí si na sebe při studiu přivydělat brigádou. Nedělejte z něj věčného študenta a buďte i Vy trošku přísnější.

pohanka - Pokud jsem dobře pochopil otázku, tak tazateli nejde o to, jestli se syn dokáže sám o sebe postarat, ale o to, jestli tazatel může částku za výživné odečíst od exekučních poplatků a tím sám sobě zvýšit nedotknutelné životní minimum (snížit splátky). To dává otázce zcela jiný smysl a s příjmy syna to nemá nic společného.

pohanka*

Připouštím, že druhá polovina odpovědi není právě to, co by zadavatel potřeboval vědět.

Každopádně je jejich dohoda mezi sebou postavená na osobní rovině a otec by se měl zamyslet, jestli neprokazuje synovi medvědí službu. U žen se tomu říká opičí láska. Souhlas s ,,kapkounadeje,, že toto musí být posvěcené soudním rozhodnutím.

Jde mi o to, aby ze svého syna vychoval řádného a spořádaného člověka, který stojí za svými činy a dokáže být právoplatným občanem této republiky a který se dokáže o sebe postarat. Pohanka.

iz*
hodnocení

0x

Obávám se, že pokud nejde o postiženého syna,

o doktorandské studium, nebo o výživné stanovené soudem,

nezapočte jej exekutor jako vyživovanou osobu...

[Za nezaopatřené dítě je student považován do 26 let,

v případě doktorandského studia do 28 let věku.]

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]