Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ráda bych pro příbuzeného - není z Prahy - zjistila, jaké jízdné v pražské MHD pro cestující nad 70 let.
Poradíte? Je nějaká sleva, a je nutné k tomu mít nějkou průkazku?
děkuji
Dobrý den. Takto je to na stránkách DP Praha.
S výjimkou vlaků PID se bezplatně přepravují osoby starší 70 let pozn. (povinnost prokázat věk identifikační průkazkou PID, občanským průkazem ČR, občanským průkazem EU, povolením k trvalému pobytu, cestovním pasem nebo "Dokladem o nároku na zvláštní ceny jízdného pro seniora od 70 let") #; držitelé českého průkazu ZTP; držitelé českého průkazu ZTP-P včetně invalidního vozíku, průvodce a vodícího psa, pokud se přepravují současně s tímto držitelem.
# Pro seniory starší 70 let pozn., kteří jsou držiteli čipové karty s nahraným "Dokladem o nároku na zvláštní ceny jízdného pro seniora od 70 let" nebo papírového "Průkazu senior 70+" (cena dokladu 20 Kč), je cena jízdného pro cesty vlaky PID po Praze (tarifní pásma P, 0 a B) 0 Kč.
Dobrý den, a ještě jedna citace: "Senior nad 70 let má JÍZDNÉ ZDARMA. Přesněji definováno: občan České republiky ve věku 70 let a výše za MHD v Praze (metro, bus, tramvaj) nic neplatí. Bezplatné jízdné platí pro všechny občany České republiky nad 70 let, tedy i pro mimopražské občany České republiky. Při kontrole je nutné prokázat se pouze platným občanským průkazem, není potřeba průkazka opencard." Zdravím!
doplněno 28.05.16 15:12:Nemáte zač.
Pro mimo pražské je věková skupina 65-70 za "paušál" 20Kč na 5 let - tj cena vystavení průkazky. Udělají ji v kterékoliv prodejně předplatních jízdenek (třebas kukaň na hlavním nádraží. Je za potřebí fotka.
Pro věkovou skupinu 60-65 je za stejnou cenu podobná průkazka, která opravňuje k nákupu libovolné jízdenky PID v polovičním tarifu.
Nad 70 let jede zdarma i mimo Prahu pražskou městskou dopravou. Např do Brandýsa. Občan ve věku 65 až 70 s vystavenou průkazkou jede po Praze zdarma, ale do Brandýsa připlácí. A ten 60 až 65 s průkazkou jezdí za poloviční jízdné
Kdo má 65-70 jezdi v Praze zdarma i kdyz neni trvalym bydlistem z Prahy? Na nejakou extra prukazku? A proc nestaci OP? Dekuji za vysvetleni.
Nestačí. Právě jsem to zkoumal. Někde přímo na hlavním nádraží průkazku vystaví na počkání.(nevím jak v neděli, stačí zavolat na jejich informace) Stačí mít sebou portrétní fotku a 20 Kč. Ten od 60 do 65 má celodenní jízdenku za 55 místo za 110. To se vyplatí při jedné návštěvě Prahy. Ten nad 65 jezdí zdarma.
Budu pobývat asi týden v Pze. Chtěl bych užívat Metro-snad bezplatně? Je mi 71 let. Co proto musim udělat až vyjdu z vlaku na Hl. nádraží? Za odpověď předem děkuji. KP.
Dobrý den,
ráda bych pro příbuzeného - není z Prahy - zjistila, jaké jízdné v pražské MHD pro cestující nad 70 let.
Poradíte? Je nějaká sleva, a je nutné k tomu mít nějkou průkazku?
děkuji
@vrana - dpp.cz/...
Senioři nad 70 let (ode dne narozenin) mohou jezdit v Praze zdarma (metro, tramvaje, autobusy, lanová dráha, přívozy) pokud prokáží nárok na bezplatnou přepravu a to občanským průkazem země EU nebo cestovním pasem nebo povolením k pobytu.
Pokud chtějí senioři cestovat po Praze zdarma i vlaky PID je třeba předložit Průkaz PID "Senior 70+", který je možné obdržet na počkání za 20,- Kč na předprodejních místech nebo Infocentrech DP (je třeba předložit fotografii rozměrech o 3,5 × 4,5 cm ne starší jeden rok a občanský průkaz nebo pas) nebo lítačku s nahranou aplikací senior (aplikaci nahrají za 20,- Kč na předprodejních místech nebo Infocentrech DPP).
Z výše uvedeného mi není jasné, jak je to s mým cetováním (např.metrem), když mám nad 70 let. Manželka má PID, ale nemá ještě 70. Já měl rovněž PID, ale bylo mi Vašim zaměstnancem sděleno , že nad 70 mohu jezdit na Občanský průkaz (bylo to na podzim 2021). Tak nevím, jestli se něco od nového roku 2022 nezměnilo.
Děkuji za odpověď.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.