Nejste přihlášen/a.
Mám jako manželka právo vědět, jaký má plat můj manžel? Jak mám postupovat?
Manželé tvoří jednotku. Mají společně hospodařit, podílet se na provozu domácnosti podle svých sil a schopností.
Jak chcete dosáhnout pozitivního a plusového vedení domácnosti, když neznáte vstupy a výdaje?
Přece potřebujete rozvahu, kolik dáte na toto, kolik můžete dát za jídlo, kolik ušetříte, kde můžete přidat do rozpočtu a co stáhnete.
My jsme měli v počátcích manželství obálkový způsob a nemůžu nic, než doporučit. Nemá chybu.
Já jsem ušetřila manželovi /aktivní řidič/ na tři nová auta. Postupně. Jak mělo jedno více let, už se počítalo, kdy a za kolik se staré prodá, doplatí a koupí nové. Vždy jsme dali peníze dohromady a vždy jsme vyšli, nikdy se nestalo, že bych neměla před výplatou peníze a musela si půjčovat. Jediná půjčka byla na zařízení v 75-76. roce od státu.
Přivezli koks a peníze se vyplatily na ruku, vždy musela být hotovost v záloze.
Je pravda, že jsem stále vařila, pekla, vyráběla knedlíky, zavařeniny, pěstovala na zahradě okurky, rajčata, cibuli, česnek, atd. protože to manžela nebavilo. Na oplátku nás vyvezl na dovolenou po vlastech českých, sice pod stan, ale vše měl na triko sám, od zajištění, po balení, dopravu. Asi jsme se nějak doplňovali, oba pracovali, věděli kolik kdo bere, a nic netajili. Nebylo vlastně co.
Svazek manželský se již ale nenosí /hodně případů s malými dětmi jen na psí knížku/ a i ta důvěra chybí. Zřejmě si člověk nevybere správného partnera, když řešíte tyto věci. A jak je vidět, nejen Vy.
Jozino, to jste ale trochu v jiné situaci, záleží důvod oddělení a ano, je to smutné a na hlavu zůstat bez prostředků.
Moje odpověď Vám asi moc nepomůže. Musíte bojovat. Ani ten důchod není terno, pokud jste neměla nadstandartní příjmy.
Nátlakem ale nic nezmůžete, záleží na ochotě obou stran komunikovat a dobrat se přijatelného výsledku.
tak například manžel dokáže šetřit více než jeho žena, která kdyby věděla, že má manžel i pár tisícovek více, ráda by je využila jinak.
A nebo manžel má bokovku a tak peníze rve do ní.
Když ale takto budete nutit manžela k tomu, aby vám přiznal svůj plat, zřejmě nastane rozvod.
Je možné, že hodně utrácíte.
Osobně příjem své manželky neznám a ani mě to nezajímá. Přispíváme na společnou domácnost a to je hlavní. Kdyby ona chtěla vědět, kolik beru, neřekl by to také.
Žijeme nějakou dobu odděleně. Nemám žádný příjem a pravděpodobně dostanu invalidní důchod. Do doby než začnu pobírat ID a do doby ev. rozvodu nemám nárok na žídné dávky, TPrý mám ale nárok na nějaké výživné. Tak asi tak...
Pokud žijete odděleně a manžel Vám nepřispívá, podejte žalobní návrh na předběžné opatření výživného na manželku před rozvodem. Zákon stanoví, že manželé mají k sobě vzájemnou vyživovací povinnost. ..Soud rozhodne, zda je Váš návrh oprávněný (a tím pádem manželovi určí částku k placení nebo ho zamítne). Výši jeho příjmu si soud vyžádá od zaměstnavatele sám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.