Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď ve zkušební době a nevyčerp.dovolená

Od: lorraine7* odpovědí: 5 změna:

Jsem zaměstnaná od 1.3., k 31.5. chci skončit v práci ve zkušební době. Za 3 měsíce jsem si odpracovala 5 dní dovolené. Chtěla bych skončit 27.5. s tím, že bych si chtěla zbylé 2 dny do konce měsíce vybrat dovolenou a co již nestihnu vybrat, tak proplatit. Mohu tak učinit? Nemám ji podepsanou. Co by se stalo, kdybych ji vyčerpala, aniž bych ji měla podepsanou? Musí mi to zaměstnavatel umožnit, když chci skončit a nemám kdy jindy si ji vybrat?

Děkuji za odpověď

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Co nemáte podepsaného? Myslíte jako, že byste zůstala doma na dovolené a zaměstnavatel by to nevěděl? To snad ne. Dovolenou určuje zaměstnavatel, domluvte se s ním. Vidím, že píšu trochu pozdě - zaměstnavatel Vám to umožnit nemusí, ale v tom případě Vám nevyčerpanou dovolenou proplatí.

lorraine7*
hodnocení

Nemám podepsanou dovolenku. Když dám výpověď zítra 27.5. k 31.5. a jen oznámím, že si tu dovolenou, ty 2 dny do konce května chci vybrat. Ale vím, že mi ji nikdo nepodepíše. Byl by to problém, kdybych to oznámila jen ústně, že v po a út už nepřijdu, že si vyberu dovolenou? Nebo tím něco poruším? Může se to nějak negativně odrazit?

Ve zkušební době se výpověď nedává. Jde o zrušení pracovního poměru ve zkušební době. Čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. Pokud Vám dovolenou neschválí a Vy přesto zůstanete doma, mohl by to zaměstnavatel vyhodnotit jako hrubé porušení pracovní kázně a vymáhat na Vás škodu pokud mu svým jednáním nějakou způsobíte. Takže takto raději nepostupujte a zachovejte se vůči zaměstnavateli slušně. O dovolenou si řádně zažádejte a pokud Vám ji zaměstnavatel neschválí, jděte do zaměstnání. Nevyčerpanou dovolenou Vám proplatí při skončení pracovního poměru v poslední výplatě. To je jeho povinnost.

iz*
hodnocení

0x

Čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. Nemáte-li od něj dovolenou písemně schválenu,

půjde o neomluvenou absenci se všemi důsledky (včetně krácení dovolené

a pravděpodobně i ztráty nároku na podporu v nezaměstnanosti na příštích šest měsíců).

Pokud Vám zaměstnavatel čerpání dovolené neumožní, proplatí Vám ji

spolu s poslední výplatou po skončení zaměstnání.

jenda2*
hodnocení

0x

Do práce chodíte pro peníze, předpokládám. Není tedy vhodnější si nechat proplatit dovolenou?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]