Nejste přihlášen/a.
Je správné používat pro číslovky obrácený tvar-např.52-dvaapadesát.,28-osmadvacet?V České televizi hlásil počasí asi neumí říct bude dvacetosm stupňů.
doplněno 07.06.16 18:46:Oprava-výraz dvaapadesát.
Mně to přijde úplně jedno... správně je obojí. Spíš si myslím, že to každý říká tak, jak mu to líp padne "do pusy".
Nemůže se všechno.Předpokládám,že budeš asi hodně mladý...Tento tvar se kdysi užíval daleko častěji a nevidím na něm nic germanistického,jak již zde zaznělo.
Jestli je to v souladu s aktuálními pravidly, která se mění tak, aby vyhovovala modernímu prznění, to nevím. Ale že to je hnusné a když řeknou dvaatřicet, že musím přemýšlet, jestli to je 23 nebo 32, to je tedy fakt. Ten obrácený tvar je, předpokládám, germanismus jak vyšitý, udělali by lépe, kdyby mluvili pořádně.
Nevím, jestli je to germanismus, ale "dvaatřicet" se běžně používá minimálně 60 let (víc nepamatuju ). Takže žádná novinka. Nikdy mi nedělalo problém tu číslovku pochopit okamžitě správně, možná právě proto, že se používala stejně běžně, jako "třicetdva".
To mi mnohem víc vadí takovéto výblitky.
Prosím vás co je dnes 100% správné, někdo si zažil tuto metodu jiný zase jinou. Používat výrazy dvaapadesát a podobně vychází z němčiny v naší hovorové mluvě se používá tolik cizích výrazů na příklad "SORY" z angličtiny, nebo třeba ecetera asi z latiny a nikdo se tím nezabývá, důležité je aby mi bylo v běžném hovoru porozuměno.
To je teda blábol. Podívejte se na dnešní němčinu, kolik je v ní slov přejatých z angličtiny. Kam se hrabe čeština. Někdy si říkám, jak někdo může takto prznit svůj mateřský jazyk.
Právě proto že jsem napsal jednu větu nechápu kde je ten blábol.Vy buď nežijete v ČR,nebo nevidíte.
Angeli, jen pro vysvětlení. Tady vidíte, že zdaleka ne "každý to vidí". Jak možná předpokládáte.
Tak jsem si přečetl znovu svůj příspěvek v optázce "je správné používat výraz dvaapadesát". Nenašel jsem tam nic co by nebylo správné, neví kdo jste, ale asi nějaký puberťák, který ani neví co říká. Jsem starší člověk a považuji za drzost, aby jste mé vyjádření posuzoval jako blábol. Jaké je vaše odborné vzdělání, že můžete staršího pedagoga takto sprostě urážet?
Sorry znám, ale ecetera? Co to je?
doplněno 08.06.16 15:10:@bimbam: Ne, nic mi neříká ani ten rozdělený tvar a nevzpomínám si, že by to někdo používal. Ale dík za vysvětlení, slovník mi totiž nepomohl (na ten původně uvedený tvar).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.