Co je to panádlový?

Od: Datum: 25.05.16 19:37 odpovědí: 9 změna: 26.05.16 21:01
avatar

Panádlová polévka. Staročesá, chlebová, nebo i rohlíková polévka. Receptů mnoho, vysvětlení, proč se jí říká panádlová nemůžu najít. Neví to někdo? Není to zásadní, jen by mě to zajímalo. Češtinu mám ráda. Díky!


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 25.05.16 19:46
avatar

Strejda Gůgl prozradil, že jsou to na nudličky nakrájené slané palačinky - z německého Pfannudeln.


doplněno 25.05.16 20:05:

Panádle jsou tedy něco jako celestýnské nudle. Přidávaly se do všech polévek, aby byly vydatnější.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 25.05.16 21:49
avatar

Je to jinak, z němčiny . panadel - houska, zemle. Je to krajove.

Datum: 25.05.16 20:01
avatar

Panáda, panádl, panád/panáde je druh žemlové kaše. K přípravě kašovin a nádivek. Takže panádlová polévka - housková polévka, rohlíková polévka. Rozmáčená hmota žemlí, housek, rohlíků. Dříve si hospodyně dávaly ještě větší práci, aby byl panádl jemný, tak žemli ostrouhaly, a rozhňácaly vlastně jenom vnitřní hmotu, byla potom jemná a barevně jednolitá.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: wamp®
Datum: 25.05.16 20:03
avatar
Nemohu teď vložit bohužel odkaz,ale jedná se o jistý druh žemlové kaše,která se užívá k přípravě kašovin či nádivek,neboť se k tomu účelu hodí víc,než změkčená či strouhaná houska.
Zdroj: Dadalova kuchařka.
Tam to máte celé popsané.
Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 25.05.16 21:25
avatar

DÍK všem za osvětu včetně patřičného ocenění

Datum: 26.05.16 19:57
avatar

http://www.bohousek.cz/clanek…ychle-sipy-nikdy-nejedly.html

rychlé šípy to nemusely...*smich* asi to žádná dobrota není...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 26.05.16 20:16
avatar

Ale je, když se to dobře okoření a zakvedlá vajíčko, může být i šnytlík. Kdo má hluboko do kapsy, tak jako měly naše babičky, a také za války, byla to dobrá věc, když se v zimě mohl člověk ohřát horkou polévkou. Nic se nevyhodilo, vše se zužitkovalo a žaludek se musel něčím zaplnit.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 26.05.16 20:47
avatar

Clebová polévka je jedna z nejchutnějších, vařím ji ráda. Rozvařím ho ve vývaru, rozmixuju, přidám třeba houby, česnek, hlavně pak smetanu. Různé obměny a variantou je i polévka z housek. Babičky uměly i z mála vařit!

Datum: 26.05.16 21:01
avatar

Dobře to vypadá. A nahoru trochu opečené anglické na kostičky pokrájené.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.