Nejste přihlášen/a.
Panádlová polévka. Staročesá, chlebová, nebo i rohlíková polévka. Receptů mnoho, vysvětlení, proč se jí říká panádlová nemůžu najít. Neví to někdo? Není to zásadní, jen by mě to zajímalo. Češtinu mám ráda. Díky!
Panáda, panádl, panád/panáde je druh žemlové kaše. K přípravě kašovin a nádivek. Takže panádlová polévka - housková polévka, rohlíková polévka. Rozmáčená hmota žemlí, housek, rohlíků. Dříve si hospodyně dávaly ještě větší práci, aby byl panádl jemný, tak žemli ostrouhaly, a rozhňácaly vlastně jenom vnitřní hmotu, byla potom jemná a barevně jednolitá.
Ale je, když se to dobře okoření a zakvedlá vajíčko, může být i šnytlík. Kdo má hluboko do kapsy, tak jako měly naše babičky, a také za války, byla to dobrá věc, když se v zimě mohl člověk ohřát horkou polévkou. Nic se nevyhodilo, vše se zužitkovalo a žaludek se musel něčím zaplnit.
Clebová polévka je jedna z nejchutnějších, vařím ji ráda. Rozvařím ho ve vývaru, rozmixuju, přidám třeba houby, česnek, hlavně pak smetanu. Různé obměny a variantou je i polévka z housek. Babičky uměly i z mála vařit!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.