Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet daně u OSVČ

Od: kvento odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

neřekl by mi někdo orientačně jak vysoká buden daň u OSVČ , která má roční příjem 350000Kč, výdaje pouze 5000Kč a platí základní zálohy u soc a zdrav?

Jedná se o řemeslné práce.

Zkoušel jsem to počítat, ale pokaždé mi to ukazovalo nějak jinak ve velkých rozdílech.

Děkuji vám

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ir8li
hodnocení

1x

Takže se jedná o 100% švarc systém.

Pokud uplatní paušální výdaje, tak daň bude 0.

Pokud uplatní skutečné výdaje, tak je úplně blbej... *smich*

doplněno 24.05.16 20:45:

Začít skutečně podnikat. I zaměstnanec má vyšší výdaje než ty, aby mohl být zaměstnán.

400Kč měsíčně výdajů při podnikání? To chodíš bosý a polonahý k zákazníkům a tam holýma rukama z ničeho něco buduješ? Co přesně děláš?

jenda2*
hodnocení

0x

penize.cz/...

Vychází to na 100568,- Kč daně + odvody.

50370 soc. pojištění, 23288,- zdrav. pojištění, daň 26910,-.

kvento
hodnocení

A jak to dělat aby to podle vás nebyl schvartz systém?

To tak nemůže být? Měl bych mít vyšší výdaje?

jenda2*

Podle wikipedie je to toto:

" Švarc systém je označení pro způsob ekonomické činnosti, při které osoby vykonávající pro zaměstnavatele běžné činnosti nejsou jeho zaměstnanci, ale formálně vystupují jako samostatní podnikatelé (osoby samostatně výdělečně činné)."

Pokud by jste zaměstnával 1 zaměstnance, pak by už nešlo o Švarc systém.

S daněmi to ale nemá nic společného. Můžete použít jen paušální výdaje.

Návod je zde.

jakpodnikat.cz/...

sebod*

kvento. Výdaje budete uplatňovat paušálem.

kvento
hodnocení

Pokud však daný člověk dělá práce pro určitou firmu a ty si fakturuje a já poté fakturuji práci vykonanou pro něho v té firmě, je to švarc?

Případně pokud budu mít vyšší výdaje, nejednalo by se již o švarc? (když si budu kupovat nářadí a občas montérky, boty atd?)

Děkuji

iz*

To není úplně jednoduché určit.

Kdo Vám určuje pracovní dobu? Vy nebo ta firma? Čí jsou výrobní prostředky – Vaše

nebo firemní? Máte vlastní provozovnu nebo pracujete ve firemních prostorách?

Pokud máte svou živnost a firma si občas k něčemu přizve, šlo by spíše o SVČ.

Pokud ale (téměř) denně pracujete ve stejné firmě (případně s jejími prostředky),

nebo pokud Vám pracovní dobu určuje firma, jde podle mne spíše o Švarc systém.

jenda2*

Pokud jste sám ve vaší firmě a pracujete u něj, je to Švarc jak vyšitý. Pokud máte 1 zaměstnance, je to OK.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]