Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

IT analýza - mzda?

Od: gdouly odpovědí: 24 změna:

Dobrý den, je mi 20 let, mám dodělanou IT průmyslovou školu v Praze a rok jsem dělal analytika v IT společnosti (pojišťovnictví), stáž na 1/2 úvazku za 135 Kč/hod. V podstatě mě za rok naučili vše potřebné a já jsem nyní schopen dělat samostatně (zpracování uživatelských požadavků a následně návrh řešení v UML v programu Enterprise Architect). Já vím, že většině zde na foru to asi nic neřekne, ale třeba tu bude někdo znalý :)

Stáž mi skončila, bylo mi stejně jako ostatním nabídnuto pokračovat jako brigádník za 150 Kč/hod. Jenže ostatní studují VŠ, já nikoli, tak jsem chtěl požádat o trvalé zaměstnání.

Při pohovoru s nadřízeným jsem si řekl o pracovní smlouvu s platem 200 Kč/hod. Dnes mi bylo sděleno, že zájem o další spolupráci od konce června nebude...

Řekl jsem si moc nebo byla prostě blbá ta pojiťovna?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

2x
Po pulrocni praxi za 32000 hrubeho. Nerekl, jenom pojistovna ma dost studentuy kteri budou delat za 135. Takze hledejte jinde. Je to veci nabidky a poptavky.

Přesně tak, pojišťovna pravděpodobně nepotřebuje nikoho schopnějšího na dlouhodobý poměr. Stačí ji obyčejní pěšáci formou brigády a jednoho člověka, který je bude dozorovat.

Ono je to bohužel tak, že studenti v mnoha oborech zkreslují ceny práce, protože jsou ochotní a schopní jít s cenou dolů. Dost často jsou to pouze peníze na přilepšenou. Nemají žádné závazky, rodiny, hypotéky a podobně. Existují lokality, kde se v minulosti s financemi příliš nepřetrhli ("to víte, tady není Praha") a brali zejména studenty. Ti ostatní se začali houfně vracet do větších měst, kde v minulosti studovali, mají tam kontakty a uchytili se tam. Po čase ovšem místní firmy zjistily, že by přece jen potřebovaly někoho na trvalejší poměr, ale světě div se - nejsou lidi. A ti, co mezitím odešli, ti už zpět nepůjdou. To by jim museli sakra zaplatit - a ještě o kus víc než v té Praze.

Takové firmy už existují. Nemají jinou možnost, pokud někoho chtějí sehnat. Takže hledejte, určitě najdete.

P.S. Půlroční praxe není nic zázračného, hlavně neustrnout a pokračovat ve studiu (samostudiu).

hk
hodnocení

0x

Za 200,-Kč/hod? Vždyť i ten instalatér, co vychodil jen základku, si řekne víc!

ctenar*

Na většině území ČR 200 nedostane ani inženýr.

Inženýr čeho? S jakou praxí a v jakém oboru? To, že má někdo na diplomu napsáno inženýr, neznamená, že je schopný a zkušený.

avikax51

Kde dostane instalatér nástup přes 32tis Kč?

Takových míst moc nebude.

joudic*

asi nemyslel "nastup", schopny clovek nikam nastupovat nemusi, pokud to jeho obor dovoli :)

Rozumný instalatér pochopitelně žádný nástup mít nebude. Bude dělat sám na sebe.

dafina*

hk - Datum: dnes 20:35

Instalatér se snad musel pár let vyučit, nemá tedy jen základku. A nevydělává jen hlavou, ale hlavně šikovnýma rukama, proč by tedy neměl mít mzdu, jakou si zaslouží, třeba i víc než 50 tisíc? Nechápu, proč je u Vás jen se základkou...

joudic*
Nemusel... ani jeden z mnoha oboru, za ktery bych mohl brat a nebo uz beru penize jsem nestudoval a nemam na nej papir.
doplněno 24.05.16 15:00: Jsem normalni grafik + 3d modelar(to jsou spis talentove veci), ale prave i programator v mnoha jazycich, umim ve vice enginech vytvorit prototyp hry s naprogramovanou zakladni herni logikou... jinak webmaster, sitar.. co neumim a potrebuju, se doucim na univerzite google search a nebo me to alespon navede, bez toho to nejen v IT nejde... proto se usmivam, kdyz tady pak vidim IT s VS jak pise o trpelivosti pri cekani na misto... od VS bych ocekaval trochu vic, ale co ja vim, co studovali za zamereni :)
ctenar*

Myslíš nějaké ty vizualizace nebo co to tam renderuješ?

hk

Asi jste to nepobrala - aby mohl kodokoliv vykonávat instalatéra, nepotřebuje vzdělání. ŽL na tyto služby dostane i se ZŠ. A upřímně - instalatéra se SŠ nebo vejškou bych si neobjednal.

avikax51

Instalatér je prakticky vždy živnost řemeslná, takže ho nedostane každý. Musí splnit odbornou způsobilost.

doplněno 24.05.16 22:08:

Takže živnostenské úřady nedodržují zákon? Jestli máš takové poznatky, bylo by vhodné takové jednání nahlásit.

doplněno 24.05.16 23:06:

Takže je třeba splnit odbornou způsobilost, jak jsem psal.

hk

To je teorie - jděte na ten živnosťák a uvidíte.

ctenar*

Vodoinstalatérství je živnost řemeslná a u ní se požadované vzdělání dá nahradit 6-letou praxí.

doplněno 24.05.16 23:22:

Odbornou způsobilost může splnit i se ZŠ (dokonce i bez ní), což podle tebe nešlo.

avikax51

Kde jsem tohle psal?

doplněno 25.05.16 08:08:

Takže ty jsi si to vydedukoval, že jsem to psal . *smich* A pak jsi na to reagoval a napsal že nemám pravdu. *haha*

Tak znova, napsal jsem, že je potřeba splnit odbornou způsobilost. Nic víc, nic míň. O žádném vzdělání jsem nikde nepsal. Nikde. Doplnit si můj příspěvek svou dedukcí a pak pouze na tuto dedukci reagovat, že je nepravdivá. Bravo. *ua*

doplněno 25.05.16 10:27:

Stále více se do toho akorát zamotáváš. *smich*

Takže dle tebe každá reakce vždy musí automaticky rozporovat předchozí příspěvek? To není ale už diskuze, ale spíše hádka. Já jsem předchozí příspěvek doplnil - rozvinul. To ,že si do příspěvků přidáváš a dedukuješ věci, které tam nejsou, je pouze tvůj problém.

ctenar*

Na tvrzení: "aby mohl kdokoliv vykonávat instalatéra, nepotřebuje vzdělání. ŽL na tyto služby dostane i se ZŠ."

reaguješ: "Instalatér je prakticky vždy živnost řemeslná, takže ho nedostane každý. Musí splnit odbornou způsobilost."

Z toho jsem vydedukoval, že podle tebe není možné získat živnostenský list na instalatéra pouze se základním vzděláním.

doplněno 25.05.16 09:25:

Tvůj původní příspěvek byl na reakci, jejíž jediným bodem byl fakt, že není zapotřebí SŠ vzdělání. Co jiného si asi tak má normální člověk myslet, než že s tím nesouhlasíš?

Nebo snad neumíš přispívat do diskuzí a není ti jasný princip diskuzních vláken, tedy odpovědí na konkrétní příspěvky? *ee*

mot
hodnocení

0x
Mi to neprijde prehnany. Vzdyt i v lidlu nabizi manazerum prodejny v okresnim meste skoro 30 a to nemusi nic specialniho umet...

dafina*
hodnocení

0x

Jestli žijete v Praze, tak za požadovanou mzdu práci najdete. Ostatně, kdyby Vás chtěli zaměstnat, tak by Vám řekli, můžeme nebo chceme přistoupit na ty a ty peníze, nerozmyslíte si to? Takže oni chtějí jen brígádníky. T pro ně asi nejsou tak drazí, možná se za ně neplatí odvody, když jsou to studenti. To ale nevím, to se jen domnívám.

V Praze opravdu není těžké v tomto oboru sehnat práci - zkuste nejdříve zahraniční firmy, ty dobře platí, pak státní správu - důchodák třeba atd. Prostě tam pošlete nabídkové dopisy. Když Vám napíší, jaký plat byste si představoval, trvejte na svém, protože máte pravdu. Ajtáků je málo, utíkají za lepšími platy do ciziny a tak práce u nás je pro ně dost a firmy se musí se naučit za práci platit odpovídající platy..

fex
hodnocení

0x

Já jsem vystudoval VŠ IT před 2 lety a rozhodně nemám nyní plat 200 Kč/hod. Je to určitě i lokalitou a zaměstnáním. Ale je pravda, že k zaměstnání pracuju jinde na dohodu, kde právě těch 200 Kč/hod mám.

Je třeba být trpělivý.

hm*
hodnocení

0x

Jestli sis řekl moc? Těžko říct. Někde tolik dají brigádníkovi, někde tolik zaměstnanec nebere ani po letech.

jenda2*
hodnocení

0x

Takových teoretických údajů o tom, že si kde kdo řekne o víc si vymyslím 12 do tuctu. Musí se najít někdo, kdo by ty peníze zaplatitl a to, jak víme, prostě není reálné. Těch 200,- bylo velmi sebevedomé gesto, které správně ocenili na ukončení spolupráce. Možná bylo vhodnější mís stejné peníze na trvalo a přotom se poohlédnout i jinde.

Výsledek je takový, že ani 135,- na hodinu, jen 0. Jako analytikovi se vám to moc nepovedlo !

dafina*

Že je někdo analytik, protože to vystudoval, ještě neznamená, že má analytické myšlení. Jako mají třeba kriminalisté, prognostici, často matematici a podobně. Takoví lidé si umí infomace rozložit, "vyčistit" balast a znovu - už správně - složit. Je to ale jen vrozené, naučit se to vážně nedá.

V daném případě se mi to ale jeví, že tazatel nedocenil a podcenil naše povinné odvody do státní kasy, kdy zaměstnavatel dává přednost levným studentům, asi za ně skoro nic neodvádí, možná, tyhle informace nevím. Dokud budou tyto vysoké odvody trvat a práce lidí tedy bude drahá, bude nezaměstnanost a neochota zaměstnávat lidi. Nemáme nic pružného a všechno máme nastaveno tak, aby lidé díky tomu měli nízké platy. Na vysoké odvody a vysoké platy mají jen zahraniční firmy i když i oni musí u nás platit nesmyslně vysoké odvody, nemají s tím ale takový problém.

Jsme až příliš rozhazovačný stát a přes vysoké odvody z pracujících a firem vůbec, se ještě pořád navíc dlužíme. Kdyby takto hospodařily domácnosti, dopadly by špatně, to samé čeká i nás. Myslím, že se zase přiblíží krize, ale lidi jsou u nás zvyklí vyžít i s málem, takže to přežívají "ve zdraví". Východisko je v lepším hospodaření státu a celosvětově by bylo východisko nedělat světové konflikty, nevměšovat se do politiky jiných států a hledět si svého.

Nechceme, aby nám poroučel Brusel, nemáme radi okupanty, ale sami vysíláme mise do států. které ani nevědí kdo jsme...Je to samozřejmě zájem zbrojařských firem, 70 let míru v Evropě, je jistě pro ně pádný důvod to změnit...a začít znovu vydělávat. Ale kde na to vzít lidi, nelze už mít levné síly v rajchu jako za II svět. války , tak pozveme a nasadíme migranty...je to tak...všechno souvisí se vším. Brzy se bude verbovat, aby naši hoši věděli, jak bránit EU, uniká mi ale, proti komu vlastně?

dafina*
hodnocení

0x

Znám jeden případ kdy přišel zaměstnanec na pohovor do zahraniční firmy. Na tom pohovoru měli o něj zájem, tak mu řekli, aby jim řekl svoji představu o platu. Bylo to na počátku 90 let a on měl strach, aby si neřekl moc. Tak řekl částku, kterou měl předtím v české firmě. A oni že ano a tak pak nastoupil. Po čase ale zjistil, že kolega na stejné pozici má o třetinu větší plat. Tak se šéfa zeptal. proč ten rozdíl a bylo mu řečeno, že kolega si řekl o takový plat a dostal ho. Jeho se ptali také a také dostal plat, o který si řekl...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]