Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platba za silnici vs dálnici v cizině

Od: michaltopic* odpovědí: 3 změna:

Zdravím. Když pojedu v Evropě v různých zemích autem, tak jsem si hledal poplatky za jízdu po silnicích/dálnicích. Jsem z toho teď tak zblblej, že nevím, jestli se platba (známkou, mítným, tunely) vztahuje jen na dálnice, nebo se někde platí i za silnice první třídy. Asi tuším, že se to týká jen dálnic, ale raději se zde chci zeptat. Díky :)

M.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mp*
hodnocení

0x

Záleží kam jedete. Já znám Německo - tam se neplati nic, ale pozor na jejich emisní zóny v centrech měst - u nás si můžete za tři stovky koupit plaketu - nejlépe zelenou - sám jsem to nevěděl a x let jsem projížděl Mnichovem bez ní - prošlo to. Rakousko je jasné - dálniční známka cca 9 euro a zpoplatněna většina tunelů (A10 tauern tunel a katschberg tunel cca 10 e, A9 bosruck tunel asi 5 e a gleinalm tunel 9 e, karavanka asi 6 e, pak se plati někde za průsmyky). :V Itálii je mýtné (Tarvisio - Terst tak 10e). Nejhorší je Slovinsko (ale vůbec se jim nedivím). Tam je dálniční známka drahá, ale bohužel neznám její cenu, prorože to vždycky objedu přes Terst. Buď přes Muggiu, nebo přes kopec, přes Škofie, a neplatím. V Chorvarsku je docela rána jejich dálnice A1. Proto taky raději jezdím na Istrii. Ale dálnici mají super a když zrovna nechytíte špičku (zkušený cestovatel nikdy nevyjíždí po Evropě od pátku do neděle), Tak jsou tam krásná panoramata

ctenar*

u nás si můžete za tři stovky koupit plaketu
Ta plaketa ("nálepka") stojí 5€ (135,-Kč). Přeprodavači a jiná než primární místa to prodávají s velkou přirážkou.

Informace jsou dostupné i v češtině.

V Sasku (Lipsku) platí i česká emisní známka.

michaltopic*
hodnocení

No dobrá, díky za dostačující info. Je ale vidět, že se to opravdu týká jen dálnic. Pokud se jim vyhnu, tak bych nemusel nic platit, kromě možná některých tulenů nebo mostů. Chystám se objet Evropu .. Německo, Nizozemsko, Belgie, Francie, Španělsko, Portugalsko, Španělsko, Francie, Itálie, Slovinsko, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Rumunsko, Maďarsko, Ukrajina, Slovensko a Polsko. Jen podél pobřeží a podél hranic. Pomalu, žádný spěch, na spotřebu. Denně tak 300 max 500 km s párdenními přestávkami tam, kde se mi bude líbit a kde to půjde. Spaní jak se dá ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]