Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukonceni prac.pomeru

Od: jizva odpovědí: 3 změna:
Dobry den,potrebovala bych poradit ohledne neshopenky.Od 1.listopadu jsem nastoupila do nejmenovane firmy,na dobu urcitou,do 31.3 2016.Bohuzel jsem 23.3.2016 onemocnela a k dnesnimu dni jsem stale na nemocenske.Nedavno mi prisel dopis od zamestnavatele,s ukoncenim pracovniho pomeru na dobu urcitou.Nejsem si vubec jista,zda mam stale posilat dokumenty zamestnavateli(i kdyz mi tedy zkoncil prac.pomer),nebo mam posilat dokumenty na okresní správu sociálního zabezpečení?A kdo za me bude platit socialni a zdravotni pojisteni?Vubec netusim,jake urady navstivit.Moc vsem dekuji za radu
doplněno 21.05.16 18:25: Dekuji za objasneni ;) jeste jedna otazka,pokud mi zamestnavatel k smlouve o ukonceni poslal i zapoctovy list,nebudu mit u prihlaseni na prac.urade problemy kvuli datumu ukonceni?jeste jednou mockrat diky :)

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dokud trvá Vaše pracovní neschopnost, nebudete nic řešit. Doklady o trvání DPN (lístky na peníze) budete dál odesílat bývalému zaměstnavateli, stejně tak doklad o ukončení neschopenky.

Zavoláte na svoji zdravotní pojišťovnu a sdělíte jim, že Váš pracovní poměr skončil, ale že pokračuje Vaše dočasná pracovní neschopnost (možná to budou chtít písemně, hodíte to na papír a pošlete jim to). Po dobu nemoci se pro zdravotní pojišťovnu stáváte pojištěncem, za kterého platí zdravotní pojištění stát.

Z hlediska sociálního pojištění je to tak, že nemoc je náhradní dobou pojištění a tu dobu si správa soc. zabezpečení eviduje sama, nic hlásit nemusíte. Nic neplatíte.

Po skončení neschopenky se můžete zaregistrovat na úřadu práce, opět oznamte konec DPN i registraci své zdravotní pojišťovně.

Možná se Vám podaří nastoupit někam do zaměstnání, v tom případě bych to opět nahlásila na zdravotní pojišťovnu. Je to sice povinnost zaměstnavatele, ale když ji nesplní, pojišťovna bude "dlužné" pojistné vymáhat po Vás a budete muset všechny skutečnosti prokázat. Takže bych to udělala rovnou, není to žádná zátěž.

doplněno 21.05.16 19:44:

Na úřadu práce žádné potíže mít nebudete, protože přihlásit se na ÚP je právo, nikoli povinnost. Kromě toho snadno doložíte, že jste byla nemocná, kdyby to bylo důležité - ofotíte si neschopenku a její ukončení, nebo Vám trvání DPN potvrdí OSSZ.

mytrix*
hodnocení

0x

Tady to máte popsáno. socialni-davky-2014.eu/...

Jako v každém internetovém článku, i tady je nesmysl... dostává nemocenské dávky, které by měl i nadále vyplácet původní zaměstnavatel. Nemocenské dávky zaměstnavatelé nevyplácejí už od 1.1.2009, autoři asi zaspali.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]