Nejste přihlášen/a.
Můžu udat spolužačky že mne fotí i když si to nepřeji a pak to dávají na internet? nebo si to posílají v četě? Snad k tomu musí mít "autorská práva" ne?
»Snad k tomu musí mít "autorská práva" ne?«
Vždyť mají: K fotografiím, jež vyfotografovaly,
mají autorské právo spolužačky, nikoliv ty.
Tobě jde jde ale o to, že fotografují bez tvého souhlasu tebe,
na což se vztahuje zákon o ochraně osobních údajů...
Vyzvi je k okamžitému zničení všech fotek s tebou, pokud nevyhoví (myslím si, že to neudělají), budeš se muset obrátit na třídní učitelku, vedení školy, případně – pokud škola nebude chtít situaci řešit – na zřizovatele školy, ČŠI, policii...
Občanský zákoník Hlava II. oddíl 6 pododdíl 2 Podoba a soukromí § 86
Nikdo nesmí zasáhnout do soukromí jiného, nemá-li k tomu zákonný důvod. Zejména nelze bez svolení člověka narušit jeho soukromé prostory, sledovat jeho soukromý život nebo pořizovat o tom zvukový nebo obrazový záznam, využívat takové či jiné záznamy pořízené o soukromém životě člověka třetí osobou, nebo takové záznamy o jeho soukromém životě šířit. Ve stejném rozsahu jsou chráněny i soukromé písemnosti osobní povahy.
§84 - §90
Já si myslím, že je naprosto jedno, kde je snímek pořízen...v parku, v obchoďáku,...nebo ve škole. Pořízení a zveřejnění mé fotografie, bez mého souhlasu je narušení mého soukromí (i ve škole)...a o to víc, že to děvčata zveřejňují bez souhlasu tazatelky...je to postižitelné
Nevím, zda jsem dohledala úplně ten pravý § ale něco obdobného jsem řešila dva roky zpět v práci (což také není mým soukromým prostorem), byl pořízen audio záznam bez mého souhlasu a na základě toho...§...to dotyčný musel smazat
Dobrý den, autorské právo to není, ale ke zveřejnění obrázku foceného by měl být vyžádán jeho souhlas. Stěžujte si u spolužaček a pohrozte jim postihem. Zdravím!
doplněno 20.05.16 05:57:Možná bude problém ve vymahatelnosti práva (zákona) v tom, že spolužačky jsou nezletilé.
Takže, snad to raději ohlásit jako školní šikanu (a tu řešit od svého třídního učitele výše).
doplněno 20.05.16 19:21:Jsem zvědav, jak to tazatel vyřeší a jestli nám doplní informace. Např. o věku či stupni školního zařízení, které navštěvuje. Pokud to bude řešit ve škole, tak to zřejmě skončí maximálně tím vyšetřováním šikany. Ovšem, možná si tazatel (či jeho rodiče) vezmou advokáta a budou se soudit a domáhat (dle již zde uvedených zákonů). No, může to být zajímavé, dlouhé i drahé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.