Nejste přihlášen/a.
Bydlím v nájmu a už mám něco našetřeno tak začínám uvažovat o vlastním bydlení... V jakém pořadí jste dotoho šli? Prvne zařídily hypotéku a až jste veděly, že máte peníže schánely byt, nebo opačně?
Pročítal jsem internet a je tu obrovské množství produktu je nějaké vodítko jakým směrem jít? Stačí aspon typ na pár solidních bank, nebo jít za nějakým finančním poradcem?
To ano ale ja jsem OSVČ s paušálem 80 procent tak si nejsem jistej zda mi hypoteku vubec dají...
To, že jste OSVČ, vás oproti běžnému zaměstnanci podstatně znevýhodňuje, protože vám za normálních okolností započítají jako váš příjem oněch 20 procent obratu, tj. to, co vykazujete na daňovém přiznání. Naštěstí ne každá banka je takto striktní a i v těchto případech jsou schopné slevit ze svých požadavků. V každém případě ale záleží na tom, v čem podnikáte - jestli těch 80 procent i ve skutečnosti padne na výdaje a jaké jim předložíte daňové přiznání z předchozích let. Na druhou stranu u vás existuje i nemalé riziko ztráty příjmu.
Za normálních okolností rozjedete jednání o koupi nemovitosti a současně začnete vyjednávat financování. Ve vašem případě by tomu všemu měla předcházet sonda přímo v bankách - uvedete je do situace, předložíte dokumenty a uvidíte. Nic víc se stejně nedá dělat.
jestli si rozumíme. Hypotéka je něco jako nákup na splátky a nechodí se pro ni jako pro půjčku. Obvykle funguje tak, že si vyhlédnete nemovitost, zjistíte cenu a s toto cenou si zajdete do nějaké banky hypotéku předjednat. Tam vám řeknou, za jakých podmínek vám vaši hypotéku dají a kolik korun budete potřebovat na akontaci.
Akontace je váš podíl na nákupu a zaplatíte ho z vašich našetřených peněz.
Zbytek do ceny doplatí banka.
Takže se může stát, že si vyhlédnete byt za milion a banka vám řekne, že požaduje akontaci 100.000,-. Budete je mít?
Není zase tak úplně snadné dosáhnout na hypotéku.
Má situace je taková, že mam cca 400 tis. a cena nemovitosti je 1 400 000. Snad pro ne budu dostatečně bonitní klient. Mam domovskou banku Air ale ten hypotéky bohužel jen refinancuje. Pro jistotu se ale zeptám i tam a zajdu i do hypoteční banky...
Řeknu Vám, jak to bylo u dcerky. Šla do banky s tím, jaký má plat a že má ušetřeno 600 tisíc korun. A oni jí řekli, že jí na základě platu a její možné akontace platby bytu 600 tisíc, půjčí 2 miliony 200 000 kč. Protože ale neměla jiné ručení než později zakoupeným bytem, ani jí neměl kdo ručit, což pro banky není moc atraktivní, musela uzavřít pojistku , ted nevím, jak se jmenuje, že v případě nemoci či ztrátě práce pojištovna za ni až rok bude splácet splátky, což sice nebylo pak potřeba, ale banka to požadovala, a k tomu musela v bance uzavřít životní pojištění na 2 miliony korun, které až končí splacením hypotéky, ve prospěch banky, kdyby se jí něco stalo. Ještě rok a má to konečně zaplaceno, byt koupila dokonale vybydlený a v desolátním stavu, muselo se vyměnit všechno, okna, podlahy, dveře, udělat koupelna, topení...atd. ale byl velmi levný. Na takové adrese tehdy takový byt stál cca 4,5 milionu. Žádný panelák. Její peníze a hypotéka na 2 200 000 na to stačily. A pak už hledala a když našla, koupila a banka poslala té paní peníze do 3 dnů. Protože hypoéka byla předsjednaná, tak to šlo rychle.
Díky rekonstrukcím, na které si ale postupně šetřila, má vlastní krásný pražský byt a za rok už může utrácet peníze i za sebe i na sebe.18 let bez dovolené a jen práce a práce. Jste na to všechno odříkání připravený?
Proto jsem mu napsala všechno, jak to chodí, jaké jsou možnosti, co banky můžou udělat a že je to běh na dlouhou trat. Protože mladí lidé se někdy přecení, těch případů je dost a pak po půlce jim banka byt i prodá...Především jsem ještě nenapsala, že dcerka měla neustále připravené peníze, kdyby byla nemocná, přišla o práci, aby měla čím splácet, nestála o nějaké komplikace s pojistkou, takže za rok tyto peníze může dát do vybavení bytu.
Prostě jsem jen chtěla mladým lidem, co to budou číst, dát nejen návod, jak hypotéku získat, ale i její pozadí, že to není lehké, že musí počítat a počítat a počítat - s každým haléřem. Jinak já uznávam dluh jen jako hypotéku na byt a věřím tomu, když tento mladý člověk dokázal ušetřit 400 000, dokáže i zaplatit hypotéku. Nic sem neříkala o tom, aby dál bydlel v nájmu, jen aby si uvědomil i případná rizika. Vím, že to dcera dlouho zvažovala, než se rozhodla. Neměla nikoho, kdo by jí pomohl. Byla na to uplně sama. Naopak pomáhá mě, takže o to šlo, zvážit co jde a co ne...A tak jste mě možná jen nepochopila.
danys. Nemáš pravdu. Toto pojištění není k h...nu. Je velice, velice dobré. Pro banku a pojišťovnu
danysi, když nemůžete ručit jinou nemovitostí, jiným majetkem, tak se banka jistí jak může...Pokud máte k zástavě jinou nemovitost, tak Vám podmínky žádné neklade samozřejmě.
Já si plně uvědomuju co je to za břemeno. Dovolenou stejně nemám a v práci jsem také porád jinak bych neměl sanci našetřit ani na tu akontaci...
Líbí se mi každý mladý člověk, co nezustane stát, peníze neprobendí ve zbytečnostech a jistí se nejen na stará kolena, jako třeba s bytem. Takže Vám přeji uspěch a pokud napíšete časem, zda jste hypotéku dostal, pro ostatní mladé lidi, jistě nás to tu potěší...fandím Vám.
Jinak myslím, že za finančním poradcem nemá smysl chodit, budete ho mít v té bance vlastně. Co by Vám poradil? Není to banka. Uznávám finanční poradce, ovšem dobré, jedině na rady kam investovat , do čeho, volné finanční prostředky. Dříve to dělaly solidní banky, dnes to dělat nesmí, tak snad přes ty poradce, ale Vy chcete hypotéku, Vás se to vůbec netýká. Já jen, že ve svém dotazu to uvádíte.
Ale co Vám radím, co rozhodně nedělejte, vezměte si hypotéku od solidní banky, ne půjčku na byt od nebankovní společnosti. To je cesta do pekel.
Díky za slova povzbuzení, snad to dobře dopadne... samozřejmě mám více našetřenio než těch 400tis., ale to mám stejně jako vaše dcera "do foroty".
Vidíte. A já Vám poradím jít za finančním poradcem. Ale ne za žádnou "rychlokvaškou". Musíte najít někoho, kdo tuto práci dělá dlouhodobě. A proč jít za poradcem? Ti mají daleko lepší možnosti, co se týká třeba úroků apod. Jsou daleko více ochotni Vám pomoci řešit různé problémy a najít cestu, jak opravdu úvěr získat. Ono to je stejné jako třeba s tarify u mobilů, kde šedí operátoři Vám nabídnou daleko nižší ceny, jak skalní operátoři.
Hypotéku jsem si zařizoval před 2lety a všichni finanční poradci mi nabízeli stejnou úrokovou sazbu, jako byla v ceníku u bank. Nikdo mi žádný mimoceníkový úrok nenabídl.
99% finančních poradců je na úrovni finanční gramotnosti prodavačky v hypermarketu. Pokud má někdo radit lidem, co dělat s financema, tak by měl mít minimálně vysokou školu ekonomického směru. To je to samé, jako kdybych lidem radil s léčbou jejich vážné nemoci, protože jsem už byl hospitalizován v nemocnici.
Já jsem využil hypotečního poradce proto, že udělal za mě otrockou úřední práci a já nemusel jezdit přímo do banky, protože u nás ve městě moje banka nemá pobočku. Takže to byla jen má prodloužená ruka. Výběr a rozhodnutí produktu jsem ale nechal pouze na sobě.
. Máš v mnohém pravdu. Hypotečním "poradcem" se dnes staneš za pár hodin školení . To je prostě blbost. Tazatel musí hledat mezi lidmi, kteří to dělají velice dlouho. Opravdu vím, o čem mluvím. Pro své klienty pár takových šikovných lidí občas využívám. Opravdu dokážou mnoho. Ale znovu - nesmí to být "rychlokvaška".
Já bych se s tím moc nemazal a oběhl bych pár bank, co ony na to. Finanční poradce pravda moc asi neporadí, ale umí v tom chodit a možná je i schopen vyjednat lepší sazbu. Těžko říct. Každopádně bych vzal asi co možná nejkratší fixaci, aby byl prostor pro brzké refinancování. Pak, s pozitivní úvěrovou historií už budete mít o moc lepší vyjednávací pozici. Pak můžete refinancovat právě třeba do Vaší airbank, jejichž "chytrá rezerva" je super pro peníze tzv. do foroty. Jinak chválím, že si uvědomujete riziko, je to závazek na spoustu let. Plus pro hypo je, že banky mají spoustu peněz a neví co s nima.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.