Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podpora a bývalý OSVČ

Od: byvalyosvc odpovědí: 3 změna:

Dorý den,jak je to s podporou v nezaměstnanosti?V minulosti jsem na živnosťák podnkal ale nyní ne.Stačí to jen ohlásit na zdravotním a socialním pojištění,že už nepodnikám.Na živnostenském mám aktivní ŽL.Každý rok dávám čestné prohlášení na finančák,že nemám žádný příjem z podnikání a to stačí.Na pracovním úřadě ale chtějí úplně odhlásit živnosták,že nepodnikám podle §9,zákonč.155 o důchodovém pojištění.V tomto zákoně se ale píše,že osvč je ten,kdo tu činnost vykonává.Já ji ale nevykonávám.Jen mám aktivní žl.Takže podle mě pracovní úřad zrušit živnsták požaduje neoprávněně

doplněno 19.05.16 12:26:

zapoměl jsem dodat,že jako osvč nepracuji 5 let a do tedka jsem byl normální zaměstnanec firmy

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jitkak*
hodnocení

1x

Souběh HP a OSVČ, předpokládám, že zaměstnání bylo jako HP a živnost jako "vedlejšák", tudíž po Vás nikdo ukončení ŽL nechtěl. Pokud chcete pobírat podporu v nezaměstnanosti, musíte živnost pozastavit event. ukončit. A zdravotní a sociální by jste musel také platit, teď jste jej neplatil, protože to za Vás odváděl zaměstnavatel i v případě, že jste měl aktivní ŽL. ;)

doplněno 19.05.16 13:03:

Tím že živnost provozujete se samozřejmě myslí, že máte živnost aktivní, nikoho nezajímá, že nevyděláváte ani "haléř"

iz*
hodnocení

1x

ÚP má pravdu, dokud máte aktivní živnostenské oprávnění,

nemůže Vás zaevidovat jako uchazeče o zaměstnání.

Napřed pozastavte oprávnění, pak se jděte zaregistrovat.

jenda2*
hodnocení

0x

Standardně se přerušuje živnost na živnostenském odboru. To pro případ, že v budoucnu plánujete opětovné podnikání. To potvrzení pak předložíte na pracáku. Nebo ŽL zrušíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]