Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maminka dělá dluhy - mám je platit?

Od: ema1234567 odpovědí: 6 změna:

Přečetla jsem si tu problém pana R. s dcerou, která dělá dluhy, a rozhodla jsme se požádat o radu. Řeším obdobný problém, nikoliv u svých dětí, ale u své matky, která dělá dluhy. Vyrůstala jsem v sedmdesátých a osmdesátých letach. Ačkoliv měli moje rodiče jako vysokoškoláci na tehdejší dobu nadprůměrné platy, neustále jsme byli jako rodina zadlužení. Maminka si nejčastěji půjčovala od svých rodičů, kteří byli v penzi, a půjčky nebyla schopna vracet. Neustále sváděla platební neschopnost na otce se smyšlenými důvody "nemáme peníze, protože tatínek kouří" nebo "dělám dluhy, protože tatínek nedělá melouchy" apod. Od 11 let jsme měla pod svoji správou peníze na jídlo, mojí povinností byly nákupy jídla a vaření teplých večeří, takže jsem docela viděla do finančních problémů a domnívám se, že hlavní příčinou byla neschopnost mé matky odepřít si věci, po kterých zatoužila, pokud měla šanci si na tyto věci sehnat peníze (např. v jednom měsíci si koupila 5 různých zelených kabelek, protože se jí líbily.) V sedmnácti letech jsem se od rodičů odstěhovala k babičce, v osmnácti jsme začala studovat vysokou školu. Od rodičů jsem dostávala životní minimum, po smrti babičky (ve 20 letech) jsem zůstala v nájemním bytě, kde předtím žila babička a našla jsem si zaměstnání a pracovala při vysoké škole. Platila jsem nájem, energie, jídlo atd. Protože dům měl soukromého majitele, toužila jsem po vlastním bydlení a snažila jsem se žít velmi skromě a šetřit na vlastní malý byt. V té době začaly žádosti mé matky o tzv. "půjčky", které nebyly půjčkami, ale dary, protože je nidky nesplácela. První půjčka byla na kotel ústředního topení. V prosinci se rodičům rozbil kotel na ústřední topení, maminka mi telefonovala a plakala mi do telefonu, že umrznou, že jim nikdo nepůjčí, ať jim půjčím 30000 Kč (na mě jako na pracující studentku tehdy velmi velké peníze), že to splatí. Od té doby se žádosti o větší půjčky (60tis. až 100 tis.) opakují každé dva roky, v meziobdobí si maminka půjčovala od manžela mé sestry. Kdykoliv jsem se ohradila, sesypaly se na mě z matčiny strany výčitky "Své matce nevěříš, ty jsi ale nevděčné dítě... To chceš říct, že lžu?", "Splatím Ti až budu mít, teď mi ale musíš půjčit, copak nevidíš v jaké jsme nouzi?" "Jedna matka uživí deset dětí, ale deset dětí neuživí jednu matku" "Jsem v šoku, že mi necheš pomoci..." Maminka odešla do předčasného starobního důchodu, tatínek pracoval i během důchodu. Pořád jsem maminku litovala a pořád jsme půjčovala a v duchu jsem peníze odepsala. Po narození mých dvou dětí (nyní 2,5 roku a 1 rok) se situace zhoršila, jednak proto, že se můj tatínek rozhodl užívat si starobního důchodu, jednak proto, že jsem nastoupila na mateřskou a začala jsem se starat o své děti, snížil se mi příjem, a tak nějak jsem ztratila růžové brýle, a jednak proto, že se k rodičům nastěhovala moje sestra, která odešla od manžela a ten přestal hradit dluhy a nákupy mé matky. Při rodičovské dovolené jsem si brala práci domů a každý den mezi 4 a 8 ranní jsem pracovala, abych přidala peníze do rodinného rozpočtu, abychom nežili jen z platu mého manžela a z rodičovské. Maminka mě jezdila navštěvovat zhruba každé 3 týdny a téměř každá návštěva byla spojena s nevratnou drobnou půjčkou (cca 2000 Kč). Kdykoliv jsem ale něco potřebovala, např. pohlídat děti kvůli návštěvě lékaře (druhý porod byl komplikovaný), maminka neměla čas, protože "musela ke kadeřníkovi" apod. Celá kauza vyvrcholila v loňském roce, kdy nám naši známí vrátili částku stošedesát tisíc, kterou si půjčili na krátké období, než jim stavební spořitelna vyřídila stavení spoření. Peníze jsme měli doma v hotovosti, moje matka na návštěvě si je bez mého vědomí a bez vědomí mého manžela vypůjčila a utratila je. Kauza vyústila v to, že se můj otec rozhodl rozdělit SJM a posléze rozvést. Matka ve svém chování neviděla nic špatného ("přece jsme ty peníze potřebovala a ty jsi je momentálně nepotřebovala") nicméně se dušovala, že celou částku splatí, jenže místo splácení si udělala ještě v témže roce dluh u manžela mé sestry (sestra a její manžel žijí odděleně) na dalších 100 tisíc. Já jsem se v loňském roce rozhodla, že z naší rodiny už neuvidí nic. Problém nastal v tom, že matka začala dělat dluhy mimo rodinu, u bank. Jen za poslední dva měsíce se jedná o dluh ve výši asi 50000 tis. V současné době matce hrozí exekuce, jak na důchodu (matka má starobní důchod asi 12000 měsíčně), tak posléze na majetku. Matka na mě naléhá, abychom za ní s manželem zaplatili aspoň část dluhů. Projevy pláče se střídají s nenávistným vyhrožováním a osočováním. Požaduje peníze, ale odmítá celou situaci řešit. Nevím, co mám dělat. Na jedné straně už se mi nechce okrádat své děti o peníze a žít v naprostém uskrovnění se jen proto, abych mohla splatit dluhy své matky, na druhé straně je to moje matka a exekuce, případně vystěhování mě navzdory jejímu chování působí neuvěřitelný psychický stres. Prosím o radu.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Milá emo - já říkám, že ne!*stop* Jestli to je skutečně tak, jak jste nám popsala, tak to musí přeci jednou skončit. Jen si sepište, co jste za matku už zaplatila Vy sama z vlastní vůle. A bez komentáře k tomu velké peníze, které Vám vlastně ukradla. Udělejte za součtem tlustou čáru a řekněte si konec. Ta by snad byla schopná Vás do exekuce také stáhnout. Kdyby peníze potřebovala na nutnou lékařskou péči, tak budu o odpovědi asi víc rozmýšlet. I když vím, že zdraví se koupit nedá. Ale takto ne. *bum* To snad musí "sponzorovat" nějakého mladšího přítele - to jinak není možné. Máte svou rodinu, své radosti i starosti, tak to rázně ukončete. Držím Vám palce, ať se s tímto vším co nejdřív srovnáte - bude to chtít hodně síly a odhodlání - ale nesmíte polevit. Konečné rozhodnutí je samozřejmě na Vás, toto je jenom můj okamžitý názor, se kterým nemusíte ani Vy a ani někdo další souhlasit. Jsem možná ve věku Vaší matky a tak jsem na její chování k Vám hodně rozlobená. *mala*

pu®
hodnocení

2x

Milá Emo, klobouk dolů, že jste to zvládla takhle dlouho a v relativně zachovalém duševním zdraví, k tomu můj obdiv. A teď názor (ani se to nedá nazvat radou, na to si fakt netroufám) - snažím se vžít do Vaší kůže a myslím, že bych nejprve jednala stejně. Před časem jsme kupovali byt, ale kdyby Máma řekla, že peníze potřebuje, nerozmýšlela bych ani vteřinu a asi bych ani nepátrala po tom, na co je chce. K tomu holt vede její pozice Mámy. Ale myslím, že Vy už jste ve fázi, kdy si ji musíte představit jako odosobněného člověka jen s jejím jednáním, tj. ne jako Mámu, ale jako ženu, která Vás využívá, zneužívá a ještě Vás je schopná okrást. (Zní to hrozně, ale to jsou fakta). A na její výlevy bych doporučila protiútok - "A takhle se chová máma?", "A na co jsi ty peníze tak nutně potřebovala?", "A já snad nejsem v nouzi?", "Potřebuju pro svoje vlastní děti, ty ještě nevydělávají, ty můžeš/dostáváš důchod." apod. Navíc Vaše argumenty jsou opodstatněné (výchova přijde na pěkné peníze, když už je Vám proti srsti myslet "jen na sebe", ač byste na to měla setsakramentské právo po tom všem), na rozdíl od těch jejích (5 kabelek?). Stejně jako Lidka tvrdím - dost *stop* Vy, víc než kdokoliv jiný, mámě rozhodně nic nedlužíte. Postavila jste se na vlastní nohy ještě rok před tím, než JÍ vypršela zákonná lhůta se o Vás postarat, teď máte svoje děti. Ano, všichni máme pocit, že rodičům cosi dlužíme, ale ono je to spíš tak, že my to dál předáváme dětem. Já děti nemám, ráda tedy podpořím mámu, když potřebuje, ale kdybych děti měla, věnuji poslední korunu jim, tak to prostě je. Takže hodně odvahy a síly, sepište si klidně pro svoji vlastní potřebu všechny důvody, proč už jí nemáte, NESMÍTE půjčovat, čtěte si je, opakujte si je a opravdu jim věřte, VY jste v právu. Konfrontace s maminou nebude snadná, ale po této malé psychické přípravě Vám půjde o malinko líp. Moc moc Vám držíme pěsti a myslíme na Vás. *mala**hej*

kkkkkkkkkkk
hodnocení

0x

vase maminka by se mela jit lecit,ale myslim si ze to mela udelat uz davno,,,,,pokud se lecit nepude odmitnete zaplatit dluhy,,at si sedne pekne na dno...pokud ji opet dluhy zaplatite tak si zase pujci,,,divim se ze ste ji tak dlouho pujcovala ..bud vy nebo manzel sestry,,,kdyz vite ,ze to nikdy nevrati,,,,,,,,,,,,pokud ji budete neustale pujcovat tak nikdy neprestane

malvinka*
hodnocení

0x

Znám jedno fajn indické přísloví: Pokud někomu půjčuješ peníze, tak se hluboce ukloń a rozluč se s nimi.

Snad bude dostatečně vyjádřena má rada.

malvinka*
hodnocení

0x

Milá em,nenechte se sebou konečně svou matkou skvělou manipulátorkou takto jednat. Vždyť ona pouze bere a ani ji nenapadne cokoliv za to poskytovat. Ostatně myslím a to jistě nejen já , že už Vás stála více než dost a to neberu jen ekonomickou stránku života. Máte svou rodinu a své děti a manžela, Vaše matka je schopna Vám rozvrátit rodinu.Vlastně pokud se trošku zamyslíte každý kdo ji zná od ní odchází. Dost možná trpí nějakými chymérami a utkvělými představami a místo aby lásku dávala a radovala se ze života tak si kupuje věci a tím se snaží sama sobě tento deficit nahradit na ostatních jí nezáleží. Budete se muset naučit říkat ne a to dost důrazně.

blanci
hodnocení

0x

já osobně spíš obdivuji vašeho manžela že to trpí když okrádáte vaši rodinu a děti ono je totiž rozdíl mezi pomocí a krádeží!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]