Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zmena materske dovolene ze 3 na 4 roky

Od: petaja® odpovědí: 11 změna:

Potřebovala bych s osobnich duvodu prodlouzit o rok materskou. Ma mi koncit letos v rijnu. Co jsem zatim vyzjistila, co mi zbyvaji nevybrane penize, rozdelily by se mi tyto do toho zbyvajiciho roku. Co me zajima, musi mi zamestnavatel drzet misto jeste ten jeden rok navic? Kde bych nasla presne informace - zakonik prace? Moc dekuji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

Zaměstnavatel Vám "držel místo" jenom

po dobu mateřské dovolené (MD)

(prvních 28 nebo – v případě vícečetného porodu – 37 týdnů).

Zaměstnavatel je povinen rodiče vracejícího se z RD zaměstnat a nabídnout mu práci odpovídající pracovní smlouvě. Nemusí už jít o původní místo.

—–—

Žádosti o poskytnutí rodičovské dovolené (RD) je podle zákoníku práce zaměstnavatel povinen vyhovět až do tří let věku dítěte. Den po třetích narozeninách budete povinna nastoupit do zaměstnání. Pokud po uplynutí RD nebudete moci do práce nastoupit, budete muset situaci řešit žádostí o neplacené volno nebo výpovědí.

Doporučuji situaci řešit v předstihu. Nebude-li Vám zaměstnavatel moci poskytnout neplacené volno (není to jeho povinnost), bude potřeba mu doručit písemnou výpověď tak, aby zaměstnání skončilo nejpozději 30. září. (Zaměstnavatel by výpověď musel obdržet do konce července.)

Rodičovský příspěvek si můžete rozvrhnout do 4 let věku dítěte a po skončení RD se u zdravotní pojišťovny přihlásíte jako rodič pečující celodoenně o jedno dítě do 7 let nebo o více dětí do let. Zdravotní pojištění za Vás bude dále hradit stát.

doplněno 19.05.16 15:26:

Oprava (nedopatřením jsem si vypnula NumLock):

... o jedno dítě do 7 let nebo o více dětí do 15 let.

vanilka81*
hodnocení

1x

Zdravím, musíte si dojít na příslušný úřad práce a tam můžete požádat o změnu výše rodičovského příspěvku. Dopředu si spočítejte kolik vám zbývá peněz a vydělte tím rokem navíc. Do formuláře se nevyplňuje datum do kdy, ale píše se tam částka, kterou chcete měsíčně posílat. Případně vám s výpočtem pomůže paní na úřadě, když si nebudete jistá se zbývající částkou. Já výši měnila již vícekrát.

Co se týče 4. roku doma s dítětem, tak zaměstnavatel není povinen místo držet. Doporučuji vše začít se zaměstnavatelem řešit v předstihu, zkuste jej požádat o neplacené volno, kde bude přesně stanoven datum od do. Je jen na vůli zaměstnavatele, zda vám neplacené volno dá nebo ne.

susenka

vanilko a ja mam taky podobny problem jak tady kolegynka pise,taky si chci nechat prodlouzit prispevek ze 3 na 4 roky.Jak se to pocita,kdyz uz jsem dostala ted v kvetnu prispevek a koncim koncem srpna,mam to jako pocitat az od cervna nebo jeste ten kveten,nevim jestli to davaji o mesic pozdeji nebo ne,a jak je to pak se zdravotnim?Vim,je to nastejno,plati me urad stale ale jde mi jen o to zda to jeste musim nahlasit u svy pojistovny ze si to jen prodluzuji nebo uz ne a staci to na urade? Dekuji

vanilka81*
Nějak úplně nechápu vaši otázku ohledně měsíců květen a srpen. Co jste v květnu dostala? Něco navíc?
Všechny dávky jsou vypláceny stylem, že lednovou dostanete v únoru atd.
Co se týče zdravotního pojištění, tak já na své pojišťovně byla podepsat prohlášení, že doma pečuji o dítě do 7 let věku.
susenka

Takze musim taky na pojistovnu nahlasit ze budu do 4let doma. A ano,chtela jsem vedet jak je to s placenim,takze o mesic pozdeji. Ja si chci vypocitat kolik budu brat penez z uradu.Konci mi materska 3leta 28. srpna a chtela bych to prodlouzit o cely rok tj. do 28.srpna2017.Ted jsem dostala v kvetnu prispevek jako kazdy mesic,tech 7000 a pujdu na UP si to prodlouzit a prave me zajima na kolik me to vypocitaji,kolik me zbyva do toho konce srpna a na jake castky mi to rozlozi do toho pristiho roku.

vanilka81*

Pěkný večer, jestli to nemáte na úřad daleko, tak doporučuji tam zajít či zajet a oni vám to spočítají přesně. Taky bude rozdíl, zda tam půjdete ještě teď v květnu nebo to odložíte na červen.

Pokud máte 7000 měsíčně, tak počet zbývajících měsíců k vyplacení krát částka 7000,- dá celkovou zbývající sumu a tu vydělíte 12. Ale to asi víte :)

Mohu se zeptat, jak to máte s pracovním poměrem? Nevím, zda jsem tuto informaci nepřehlédla?

susenka

zdravim,praci mam do tech 3let drzenou,pak nevim,uz jsem si napsala zadost o prodlouzeni,tak uvidim co a jak dal se zamestnavatel vyjadri.Jinak jsem na UP uz zasla,a spocitali mi to tak nejak na 1500,coz i kdyz doma pocitam tak me to nejak nevychazi,ale budiz,zbytek me doplati az asi uplne na konci.

hodnocení

0x

po 3 letech Vám zaměstnavatel nemusí držet místo, tato zákonná ochrana je pouze do 3 let, radím zajít za zaměstnavatelem a domluvit se písemně jestli by nešlo prodloužit ještě o 1 rok ale je to pouze na jeho vůli

doplněno 19.05.16 07:40:

zákoník práce č. 266/2006sb. - §196

hodnocení

Dekuji za vycerpavajici odpoved, zacnu vse tedy resit uz nyni...jeste jednou diky...

cheops
hodnocení

0x

A to si predstavte paní učitelce skončila 4 léta mateřská a půl roku byla na neplaceném volnu. Svatý to jeji muž :)

iz*

Co je podle Vás "čtyřletá mateřská"?

Míníte-li rodičovský příspěvek (sociální dávka) od porodu po dobu čtyř let věku dítěte,

tak na tom se její manžel také podílel (ani on nesplnil podmínky pro přiznání PPM)...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]