Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji poradit ohledně zaměstnávání lidí.
Podnikám v zámečnické výrobě, svařování atd. Kvůli počtu zakázek musím lidi odmítat a i přesto se najdou lidé kterým dodací lhůta 8 týdnů nevadí. Jsem OSVČ, sám bez zaměstnanců v pronajaté hale 200m2 bez sociálního zařízení ( soc. vzdálené asi 150m v hospodě kam chodím když je to nutné .
Řeším jak někoho co nejvíce legálně zaměstnat když není budova zkolaudována. Když někoho vemu na pracovní smlouvu, hned po mě vystartují úřady že nemám pracovní podmínky,zkolaudováno, předpisy atd. mimochodem pracovní podmínky a zařízení jsou lepší jak kde v jaké s.r.o. , nehledě na to že pokud by se mu něco stalo tak si du hačnout.
Na živnost? Další úřad by se hlásil o slovo, pokuta za švarcíka by mne neminula, zcela určitě by se jednalo o znaky závislé práce, svařují se celkem težké konstrukce náročné na přepravu, za použití speciálních přípravků.
Na černo? O tom snad ani nebudu hovořit, to bych stresem zešedl.
Chci se zeptat co má podnikatel dělat když se dostane do takovéto situace, jak to všichni dělají? Běžně vidím firmy kteří mají sídlo doma, provozovnu žádnou, pronajatou stodolu a přesto jich je na dílně pět.
Děkuji všem za radu.
Firmy, které zmiňujete, obcházejí zákony, v tom Vám tu nikdo neporadí.
Cestu vidím ve zkolaudování pracovních prostor a legálním zaměstnání s pracovní smlouvou
nebo v odmítání zakázek, které nestíháte.
Přesně tak, pak je ale problém v tom, že potom už se v nákladech dostanete úplně do jiných čísel než při SVČ a dost možná by skutečně bývalo ve výsledku výhodnější zakázky odmítat. Často čtu nářky, jak jsou ty firmy drahé a že je lepší to dát nějakému soukromníkovi (nejlépe načerno), ale ono se není co divit, protože celý ten cirkus musí někdo platit.
Také řeším něco takového.Co se s někým domluvit,že budete každý dělat na svůj živnosták?Napadá mi ale jeden problém,když ten druhý bude mít nějaký úraz,tak se asi pak bude po člověku vozit a bude průser.Je to těžké v tomhle státě.Když vidím plno zmetků okolo,co platí lidem malou mzdu aby nemuseli dávat velké daně a lidi potom vyplácí bokem a jiné podvody.Nikoho to nezajímá.A spousta dalších leváren.Další problém je,že se těžko někdo najde aby šel společně dělat na živnosták.Každý chce být jen zaměstnán a víc se nechce namáhat
Zajímavé je,že některé německé firmy kolikrát ani nesplní nějaké zdravotní předpisy,mají tam načouzeno,odsávání špatné,nesplní to hygienické podmínky ale jede se furt a úřady to nevidí nebo nechtějí vidět,Ticho po pěšině.Na každého jiný metr.Svinárna
Proč není kolaudace netuším, problém můžete mít už, že v ní pracujete. Možná by šlo soc. zázemí řešit unimo buňkou.
Dobrý den,
Tak nakonec jsem se rozhodl jít trochu jinou cestou, kamarád má garáž, vrtačku a brusku, bude po práci pro mne dělat běžné věci které mi však zabírají čas, přípravky na vrtání si vyrobí dle mých. Pracuje jako údržbář v jedné firmě, založí si živnost na vedlejší činnost.
Řezání na pásové pile jsem zadal jinému dodavateli hutního materiálu, materiál půjde na paletách ke mě a nebo ke kámarádovi dle jejich typů.
Objednal jsem pneumatické svářecí svěrky a budou se předělávat kompletně přípravky na svařování, svářečka se bude měnit na pulzní mig-mag.
Ikdyž se to nezdá, mohl bych tímto denně ušetřit i 3-4 hodiny práce.
Tím to tento rok hasne.
Tento rok jsem chtěl kupovat nové tabulové núžky, ovšem to vše padá, začal jsem podnikat v roce 2013 a asi každý kdo podniká ví že ze začátku skoro vše co se vydělá jde zase zpět do firmy. V konečné fázi je člověk v soukromém životě ohromně skromný. Že bych mohl být i dnes pokutován za nezkolaudovanou provozovnu moc dobře vím, ovšem trochu mne mrzí že dnes v podstatě na každý tzv. prd je pět A4 paragrafů, spousta lidí dříve začali podnikat v garáži a dnes jsou to velké a prosperující firmy. Uředníci jsou však také jen lidi, někteří jsou dobří a někteří méně... Ve většině případů s něma je domluva pokud děláte sám podle vašich podmínek v určitých mezích. Kvůli daňovému přiznání ( výši daň. základu ) přestávám plánovat nákupy dalších zařízení a bude se s největší pravděpodobností stavět menší montovaná hala, tam pak už s klidným svědomím zaměstnávat. Díky všem co se mi snažili pomoct.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.