Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
začínám rozšiřovat obor podnikání a budou se mi sbíhat 2 obory podnikání - rozdílné čínnosti. Jedná je řekněme řemeslná, druhá bude ryze obchodní (e-shop).
Možná trochu zvláštní otázka... Je nějaké omezení (restrikce), které toto upravuje?
Je možné vést DE pro jednu činnost, výdajový paušál pro druhou? Asi těžko, že? ![]()
Děkuji za rady,
D.
Dobrý den, řekl bych, že to možném je, ale budete potřebovat pro každou (rozdílnou) činnost samostatný ŽL (oprávnění) - a v tom omezení není. Ohledně té DE si netroufám přesně poradit, tak snad jiní. Zdravím!
doplněno 18.05.16 09:53:Jo, tak to je fajn - zdálo se, že tápete či nemáte jistotu i v tomto
.
Je možné vést DE pro jednu činnost, výdajový paušál pro druhou? ANO, je to možné.
Vést samostatně a až v daňovém přiznání uděláte součet. Nakonec zjistíte, že je vhodné mít dva účty. Jinak nebudete vědět jak rozdělit poplatky a úroky z banky atd.
Skvělý, protože já jsem už za svůj život přecházel z výdajového paušálu na DE a naopak, nicméně existují různé restrikce, kdy je možné si samovolně přejít a vést v paušálu nebo v DE.
Prakticky to tedy funguje tak, že si vytvořím 2 agendy pro stejné IČ, v jedné sleduji výdajový paušál a v druhé vedu plnohodnotnou DE? A na konci účetního období slučuji tyto dvě agendy dokupy nebo i tak stále je vedu separovaně, pouze v DP sečtu všechny příjmy, výdaje a pod. dokupy? Chápu to správně?
Ano, zdá se být Vaše odpověď srozumitelná.. Když ale přeskočím, co vyplním v příloze DP? Tam je možné uvést buď VP a nebo DE. Zaškrtnu tam obě možnosti, do činností vedených paušálech vyplním danou výdajovou sazbu a příjmy a výdaje vyplnim ručně a následně sečtu s příjmy a výdaje z VP (=výdajového paušálu)?
Nejsem stále mimo mísu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.