Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
začínám rozšiřovat obor podnikání a budou se mi sbíhat 2 obory podnikání - rozdílné čínnosti. Jedná je řekněme řemeslná, druhá bude ryze obchodní (e-shop).
Možná trochu zvláštní otázka... Je nějaké omezení (restrikce), které toto upravuje?
Je možné vést DE pro jednu činnost, výdajový paušál pro druhou? Asi těžko, že?
Děkuji za rady,
D.
Dobrý den, řekl bych, že to možném je, ale budete potřebovat pro každou (rozdílnou) činnost samostatný ŽL (oprávnění) - a v tom omezení není. Ohledně té DE si netroufám přesně poradit, tak snad jiní. Zdravím!
doplněno 18.05.16 09:53:Jo, tak to je fajn - zdálo se, že tápete či nemáte jistotu i v tomto .
Je možné vést DE pro jednu činnost, výdajový paušál pro druhou? ANO, je to možné.
Vést samostatně a až v daňovém přiznání uděláte součet. Nakonec zjistíte, že je vhodné mít dva účty. Jinak nebudete vědět jak rozdělit poplatky a úroky z banky atd.
Skvělý, protože já jsem už za svůj život přecházel z výdajového paušálu na DE a naopak, nicméně existují různé restrikce, kdy je možné si samovolně přejít a vést v paušálu nebo v DE.
Prakticky to tedy funguje tak, že si vytvořím 2 agendy pro stejné IČ, v jedné sleduji výdajový paušál a v druhé vedu plnohodnotnou DE? A na konci účetního období slučuji tyto dvě agendy dokupy nebo i tak stále je vedu separovaně, pouze v DP sečtu všechny příjmy, výdaje a pod. dokupy? Chápu to správně?
Ano, zdá se být Vaše odpověď srozumitelná.. Když ale přeskočím, co vyplním v příloze DP? Tam je možné uvést buď VP a nebo DE. Zaškrtnu tam obě možnosti, do činností vedených paušálech vyplním danou výdajovou sazbu a příjmy a výdaje vyplnim ručně a následně sečtu s příjmy a výdaje z VP (=výdajového paušálu)?
Nejsem stále mimo mísu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.