Nejste přihlášen/a.
Existuje nějaká potravina, která má výrazný vliv na snížení cholesterolu v krvi? Díy. Adam
Ano. Vykašlat se na všechny umělé tuky s omega bůhvíkolik kyselin. Smažit na sádle, jíst máslo, olej jen olivový do zeleninových salátů.
Osobní zkušenost. Vždycky jsem měl problémy s cholesterolem. Od té doby, co jím jen zdravé živočišné tuky, tak mám cholesterol naprosto v normě. Už čtvrtý rok.
Dobrý den, máte to tam napsané - tuk, který produkuje živočich (sádlo, máslo). Ovšem, co jednomu pomáhá, tak jinému nemusí. Také cholesterol je (prý) dvojí - dobrý a špatný.
Zeptejte se raději svého lékaře. Zdravím!
doplněno 16.05.16 20:00:nikdo - no, v pohodě. Já jen, že to nemusí fungovat obecně.
Bene. právě minulý týden jsem byl u doktora pro výsledky rozboru krve. Cholesterol, oba tuky, tedy ten "dobrý" i ten "špatný" naprosto v normě. Ale jinak máte pravdu. Opravdu jde o máslo a sádlo. Ale chce to důsledně. ŽÁDNÉ umělé tuky.
Žádný dobrý a špatný tuk v krvi neexistuje, to si pletete s cholesterolem. Od vás bych si tedy radit nenechal. A co je to "umělý" tuk - to myslíte roztíratelné tuky vyrobené z rostlinných tuků podobným způsobem, kterým se vyrábí máslo? Rostlinné tuky žádný cholesterol neobsahují, naopak živočišné tuky, vniřnosti apod. mají cholesterolu vysoké procento. Nejvyššího věku se dožívají severské národy a Japonci, žádný z nich se neládují bůčkem, tlačenkou a jinými dobrotami.
Víte, mně je šumafuk, jestli se jedná o tuky nebo cholesterol. Důležité je, že těch dobrých i špatných "cholesterolů" mám v krvi správné množství. A to jen díky tomu, že se nekrmím náhražkama. Dokud jsem je jedl, tak jsem cholesterol měl vysoký. Dnes už ne. A kdyby jste byl na pochybách, tak se podívejte, z jakých "rostlinných" tuků jsou ty náhražky vyrobeny. Dobrou chuť. A co jedí Japonci, nebo severské národy je úplně jedno. Jejich stravovací návyky a skladba potravy je úplně jiná než naše. A jestli mám pravdu? Nevím. popisuju JEN svoji vlastní zkušenost. Ať si to každý přebere.
Jestli to máte genetické, nepomůže nic. Zvýšený cholesterol mám od svých 25ti. Před dvěma lety jsem změnila jídelníček, vynechala slunečnicový olej, který nemá žádné omega 3 mastné kyseliny a začala používat olej olivový a řepkový, který má špatných omega 6 jen asi 7%, zbytek jsou zdravé omega 3. Začala jíst lososový olej, také prý na snížení cholesterolu. Poslední rok jsem jedla zelený ječmen a chlorelu, také prý na snížení cholesterolu. Před více než půl rokem jsem přestala chodit na obědy do jídelny, kde zcela jistě vaří na palmovém oleji a taktéž jsem výrazně omezila výrobky, kde je obsažen. 2x v týdnu jsem obědvala pohanku, jáhly taky několikrát do týdne, stejně jako ovesné vločky, ty téměř denně k snídani. Vážím 55kg, sportuji několikrát do týdne kardio, 1x v týdnu posilovna. Nejím tučné maso ani margaríny. Máslo a smetanu ano, ale nepřeháním to. A výsledek? Zvýšený cholesterol stále. Sice celkový cholesterol 5,3 a norma je 5, ale jsou to stejné výsledky jako před změnou jídelníčku. HDL v normě i když ve spodní hranici, LDL 3,84, norma jsou 3. Nejspíš bych musela být vegetarián, abych měla cholesterol v normě a kdo ví jestli. Všichni moji prarodiče zemřeli na cévní příhodu, ještě jim nebylo 70.
Hmm.tak já jsem asi výjímka-baštil jsem ty "dobré" /ztužené oleje/ a chlesterol byl vyšší (nevím zda-li oba ).pak jsem se na ně vy... a začal opět sádlo a máslo byť v menším množství než dříve ty ramy atd a chlesterol je OK,údajně taky snižuje hladinu toho "horšího" alkohol! Ale fakt je ten,že každý jsme jiný a na každého něco působí jinak!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.