Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat. Vlastníme zahradu, za kterou je dnes již hodně vysoký les, který nám stíní a potřebovali bychom pár stromů buď pokácet, nebo alespoň prořezat. Zajímá mě ale, jak je to z právního hlediska. Když majitele lesa požádáme o pokácení, musí na toto přistoupit a učinit tak na vlastní náklady?
Děkuji za odpověď.
Myslím, že nemáte šanci. Jedině dohodou. Ten pozemek je označený jako les, určitě déle, než stojí váš dům. BYl tam dřív, a tak dřív spadne baráček, než se tam přestanou pěstovat stromy. Ale žádný strom neroste do nebe, a jednou dojde na kácení celého lesa. Pak si konečně vy, nebo vaše děti užijete, na hezkých pár let, sluníčka víc.
Záleží také kolik hodin denně stíní, jak jsou vysoké, vzdálenost od zahrady, jak je využívána čím stínění zahradě škodí, úředníci budou zkoumat, jednat, fotit a.t.d. výsledek neurčitý, pokud je to samostaný strom není problém, les, stromořadí se posuzuje jinak.
No tak pravda, odpovím sice trochu mimo téma, ale já si nemůžu pomoct.
Připomínáte mi jednoho chlápka, který si vytrvale stěžoval na zvonky pražské Lorety. Že prý mu to bimbání a cinkání vadí. Pak mu nabídli výměnu bytu. Chlápek mohl dostat jiný, lepší a větší byt, s výhledem na dálniční přivaděč. Raději hned zmlkl.
A co vy? Vám opravdu vadí stín lesa, který vám roste metr za zahradou? Stín lesa je pro vás tak nesnesitelný, že byste chtěli použít paragrafy, aby někdo ten les vykácel nebo aspoň probral?
Si myslím, že váš problém je jinde. Vás pálí dobré bydlo.
Hmmmm. Kde máte tu zahradu? Hoďte sem GPS. Třeba bych ji koupil.
Jak vidím, tak tady je lepší se na nic neptat. Člověk se sem jde zeptat na konkrétní věc a dostane spoustu \rad\ od rádoby chytráků, ale konkrétní odpověď žádná. A ještě se vsadím, že většina z vás ani zahradu nemá a bude porovnávat zahradu s bytem nějakého potížisty. Tady se nikdo nechce ohánět paragrafy, mě jen zajímalo, jestli na něco takového zákon vůbec pohlíží, my bychom byli schopni nechat odstranit těch pár listnatých stromů z náletu i na svoje náklady, ale ruku na srdce, kdyby to měl udělat majitel, kdo z vás by nevyužil svého práva? A ano, vadí nám, i majitelům sousedních zahrad, přerostlé stromy, které zastíní většinu plochy a jestli má někdo zahradu, tak věřím, že chápe, proč bychom rádi, aby tam svítilo sluníčko po celý den a ne jen v dopoledních hodinách. A jestli neumíte, nebo nechcete poradit, tak neraďte vůbec, protože takové rady jsou stejně k ničemu. Otázka zněla snad jasně.
Jordane,
Je dobré se zeptat,protože i při obdržení deseti nevhodných rad se snad jedna dobrá rada může objevit.Nakonec i já mám podobný případ.Před mnoha lety sousedka z vedlejší parcely udělala les vysazením borovic přímo na hranici.Po 15 letech mi borovice zcela zastínily polovic pozemku.Žádné papíry jsem nepsal,žádné žádosti úřadům,promluvil rozumně s majitelkou a zajistil pokácení.Večer,aby to nikdo neviděl.Dnes je zahrada pěkně osluněná.Kdybych se obrátil na úřady,tak by to ještě dnes stínílo.To ale nemá být rada,nezákonné rady jsou trestné.
JABRAKA
Děkuji za Vaši odpověď My také pevně doufáme, že majitel bude rozumný a bude se s nim dát nějak domluvit, mě jen prostě zajímalo to právní hledisko věci, kdyby náhodou nebyla domluva tak snadná, ať máme alespoň nějaké argumenty hned na místě a zbytečně se to tak neprotahovalo o nějaké další dohody.
Na v mezích možností jasnou otázku v mezích možností jasná odpověď: NE
1. Předpokládám, že les je skutečně les (i podle KN) a z jeho podstaty vyplývá, že roste a stíní, jinak by neplnil svoji funkci. Ani hospodářskou, ani ekologickou. S tím, že les stíní "nad míru obvyklou" asi nepochodíte.
2. Zmíněné možnosti meření doby, po kterou svítí přímo slunce, se týkají jen a pouze obytných místností v domech (což zahrada není) a ani tady byste v případě legálního lesa neuspěl.
3. Při ceně právních služeb je "rozumná" dohoda bez právníka téměř vždy levnější, než právní spor.
Máte pravdu, za optání na poradně člověk nic nedá, tak proč se nezeptat. To, že některé odpovědi "bolí", s tím prostě musíte počítat, zkrátka platíte v naturáliích
Takže za 1) ty chytrolíne, nejde o vykácení lesa, ale o pár listnatých stromů v řadě, u kterých by klidně stačilo je pouze zkrátit. Čti vše a ne jen mezi řádky. Za 2) majitel les sice vlastní, ale to je asi tak vše, takže by snad neměl být problém se nějak dohodnout. A pro ty, kteří zjevně neumí číst, OPAKUJI, že mě pouze ZAJÍMALA právní stránka věci. Nepíšu zde, že se hodlám s majitelem soudit kvůli stromům, díky kterým mi na zahradě svítí slunko o pár hodin méně! A když už se mám dívat na věc z druhé strany, tak by mě vážně zajímalo, jak byste se Vy všichni, kteří do mě kérujete jak do nějakého potížisty, by se spokojili s tím, že by měli zahradu, na kterou svítí slunko jen pár hodin denně a po zbytek dne je stín a to po celý rok, takže mít nějaké záhonky, bazén atp. ani nehrozí, nedej bože si tam v letních dnech lehnout a opalovat se na slunci, jako to dělají jiní lidé. Nevím jak Vy, asi se bojíte slunka, ale nám nevadí a jsme rádi, když je hezky, teplo a svítí a můžeme vypadnout z bytovek do vyhřáté zahrady. A když budeme chtít mít stín, to už se dá vždycky nějak zařídit, ale v opačném případě asi těžko nařídím slunci, aby svítilo na jinou světovou stranu kvůli lesu!
Ehm. Musím dát za pravdu Jenykovi. Prosté NE, jako odpověď nestačí?!
Les je zkrátka sousedův majetek, je jeho právem ho využívat i nevyužívat (v souladu s platnými zákony). Dříví je krom jiného obchodní artikl, tak zkuste navrhnout, že dříví z prořezávky odkoupíte za cenu odpovídající kvalitě.
Mimochodem, mám tu smůlu, že mám zahradu otočenou na sever, je tam pořád zima, slunce moc nesvítí. Neměl by soused nade mnou skopat pozemek do roviny, abych měl víc slunce?
Chytrolíne, zahradu, kde svítí slunce jen dopoledne má dcera, holt, stromy tam byly podstatně dřív, než zahrádky. Vím o čem mluvíš, je tam těch zahrádek v první řadě povícero a všichni holt mají smůlu. Odpoledne mají stín, bohužel.
Ale zajímá mě tvůj názor, kdyby byla situace v opačném gardu. Kdyby za tebou, jako majitelem lesa přišel soused a chtěl po tobě ať kvůli stínu položíš několik stromů? Uděláš to? Porazil bys je?
A proč jste takový barák, nebo pozemek kupoval. Ten les tam byl určitě dřív. Já kvůli stejnému důvodu, barák ve svahu, pod lesem, směrovaný na východ, prodal ten svůj, trochu pod cenou, ale mám lepší. Kde je sluníčko celý den, od rána do večera. Majitel lesa se taky furt vytahoval, že bude kácet, že potřebuje dříví, a furt se k tomu neměl, tak jsem šel já.
Zde psal někdo něco o koupi? Zahradu tenkrát pořizovala babička s dědou, to tam takový porost ještě nebyl a jelikož je to jinak na pěkném a klidném místě a mám na tuto zahradu vzpomínky z dětství, nehodláme zahradu prodávat.
Prosím Vás, když opravdu neznáte odpověď na mou otázku, která se týkala právního hlediska, tak se zdržte jakéhokoliv soudu a rádoby rad. Děkuji a přeji pěkný zbytek večera.
Tak já vám odpovím podle práva. Jste dospělej a plnoletej, a měl byste mít nějaké právní povědomí. Zřejmě vám ale vůbec nic neříkají takové pojmy, jako je např. nedotknutelnost soukromého vlastnictví, že? Několik lidí vám to tu napsalo a vy pořád nevěříte. NE, majitel opravdu nemusí kácet, když vy chcete. Majitel bude kácet až bude chtít sám. Takže ho o to můžete požádat, nabídnout mu případně nějaké finanční vyrovnání za majetkovou újmu, ale on se rozhodne co bude. Že by hradil cokoliv kvůli vám, na to zapomeňte. Protože nemusí. Jasný?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.