Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,25.5.mi končí mateřská dovolená.Pracuji v nepřetržitém provozu.Zažádala jsem si u zaměstnavatele o zkrácení uvazku a upravu pracovní doby.Zaměstnavatel mi,\le nevyhověl.Chtěla bych podat výpověď dohodou,ale...Na uřadě práce mi poradili,že pokud nastoupím ˇpouze i na jeden den do zaměstnání,podpora se mi bude počítat z výdělku. Chtěla bych se zepta zda mohu podat výpověď už teď než mi skončí MD a odchod ze zaměstnání by byl k 1.6.2016.
Děkuji za vaši odpověď Lorencová
Dle § 241 odst. 2 zákoníku práce platí, že požádá-li zaměstnankyně pečující o dítě mladší než 15 let o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět její žádosti, pokud mu v tom nebrání vážné provozní důvody. Pokud tedy Váš poloviční úvazek neohrozí zaměstnavatele v jeho činnosti, tj. např. po zbývající dobu bude nutné Vaši práci vykonávat a nebude možné zajistit výkon této práce někým jiným, protože nikdo takový není, nebo má dostatek své práce, tak zaměstnavatel není povinen Vám vyhovět. Musí Vám to ale odůvodnit, a to nikoliv jen obecným důvodem spočívající ve vážných provozních důvodech na jeho straně.
Jak bylo napsáno, výpověď dohodou je nesmysl.
Rozvázaní pracovní poměru
Pracovní poměr může být dle zákoníku §48 práce rozvázán jen:
a) dohodou,
b) výpovědí,
c) okamžitým zrušením,
d) zrušením ve zkušební době.
"Výpověď dohodou" neexistuje,
k uzavření dohody o rozvázání pracovního poměru
je potřebný souhlas obou stran.
Zaměstnanec může dát výpověď kdykoliv, tedy i v průběhu mateřské dovolené.
Počítejte ale s dvouměsíční výpovědní dobou. Doručíte-li zaměstnavateli písemnou výpověď do konce května,
začne výpovědní doba běžet 1. června a zaměstnání skončí 31. července.
—–
Vy nezamýšlíte čerpat rodičovskou dovolenou?
vždyť píše, že ji RD končí 25.5., TAKŽE JIŽ MÁ VYČERPÁNU A CHCE K NOVÉMU ZAMĚSTNAVATELI
to si podle mě mohla třeba před půl rokem podat výpověď k datu 25.5.2016 a je to... nejpozději ji však měla podat do konce února, výpovědní doba by uplynula 1. května a účinnost výpovědi k datu 25.5.2016 by nastala 25.5.2016 ...
pardon, ne RD ale MD a ne podat, ale asi doručit (přes DS, nebo osobně či doporučeně s dodejkou) do konce února (pakliže je 2 měsíční VD).
Co míníte
"výpovědí k datu 25. 5. 2016" a/nebo
"účinností výpovědi k datu"?
Výpověď na sebe vždy váže (minimálně) dvouměsíční výpovědní dobu,
která začne běžet první den měsíce následujícího po doručení výpovědi
a skončí posledním dnem posledního měsíce výpovědní doby.
V případě výpovědi pracovní poměr skončí vždy posledním dnem měsíce.
Obrat (podle mne nepřesný) "k datu" by podle mne přicházel v úvahu v případě dohody.
————
Pokud by tazatelka doručila zaměstnavateli výpověď do konce února,
bylo by její zaměstnání skončilo uplynutím výpovědní doby 30. dubna.
Nikoliv 1. května.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.