Nejste přihlášen/a.
dobrý den,
po zemřelé pratetě proběhlo dědické řízení, kdy dědila jako jediná její přítelkyně(93 let) na základě závěti, tedy z rodiny nebyl nikdo účastníkem řízení o dědictví. Problém je v tom, že se dědilo mimo rodinu a součástí dědictví bylo i příslušenství hrobu, kde jsou uloženi naši předci a dědička s nimi nemá nic společného. Poraďte mně prosím, jak postupovat. Děkuji, přeji hezký den.
Na hrob má právo ten,kdo je jeho plátcem.Zjistěte,kdo dědictví prováděl.Na něho dejte formální stížnost.Pro neregulérnost.On musí dokázat,že vše bylo v mezích zákona.Každý právník/se zaplacenou právní radou/vám toto řekne.Ale oni znají i ty cestičky.
no právě, nájemní smlouvu za hrobové místo měla prateta, a proto hrobové místo i náhrobek přešel do dědictví. Snažil jsem se dopídit k usnesení o dědickém řízení, případně dalším dokumentům, ale vzhledem k tomu, že nikdo z rodiny nebyl účastníkem dědického řízení, tak na to údajně nemáme nárok.
V první řadě zjistěte jestli je to hrobové místo nebo hrobka. pokud je to hrobové místo, tak je to v pohodě, protože stačí zaplatit správě hřbitova (v Praze cca do 1000 kč za rok). Hrobka (pozor to nemusí být ta kaplička, naše rodina má hrobku a vypadá jak normální hrob, ale když se odsune deska, tak je tam prostor na urny - nic moc pocit to vidět) je už předmětem dědictví. Takže pokud přítelkyně vaší pratety zdědila hrobku, tak je podle mě jediná možnost jí přesvědčit, aby Vám hrobku přepsala. V nejhorším případě si můžete zaplatit nové hrobové místo a tam své předky přemístit.
Co zajít za oficiální dědičkou a vysvětlit ji,že tam máte svě předky?Pochybuji,že se bude chtít stará paní starat o hrob.Ještě by možná stálo za to,zajít na správu hřbitova a zeptat se do kdy je hrob zaplacen.Taky jsem kdysi nebyla zahrnutá v dědictví a když jsem zaplatila poplatek na 1O roků,tak nebyl problém.Ještě musím dodat,že dědici ani jednou na hrob nepřišli.
jde o to, že paní má 93 let a u soudu ji zastupoval opatrovník(byl to údajně někdo z její rodiny). Naše rodina nevěděla, co všechno bylo předmětem dědictví po pratetě. Dědilo se ze závěti mimo rodinu. Dědické řízení proběhlo na konci loňského roku, naprosto jsme netušili, že dědička zdědí i příslušenství hrobu, se kterým nemá nic společného. Dědička nebo její opatrovník nás nekontaktoval ve věci hrobového místa a příslušenství hrobu. Bylo třeba hrob po pohřbu pratety upravit a vzhledem k tomu, že bydlím v místě, kde se hřbitov nechází, rodina mne pověřila, abych se nadále o hrob staral. Z tohoto důvodu jsem v dobré vůli po zemřelé tetě převedl nájem na sebe, na obci nebyl žádný problém, chtěli jen vyjádření rodiny, že souhlasí s tím, aby nájemní slmouva byla na mne. Takže v současné době jsem nájemcen hrobového místa, ale příslušenství hrobu(náhrobek) vlastní někdo jiný. Další problém může nastat smrtí dědičky ( má 93 let a zřejmě není způsobilá k právním úkonům ) a v dědictví po ní může náš náhrobek putovat kdoví kam...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.