Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mají na to právo?

Od: evelyna* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,měla jsem se strýcem domluven podpis k darování jeho bytu je v dom.seniorů.Soc.prac.mi odmítla vydat jeho OP,má na to právo?díky

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

2x

Jen otázka - má strýc dostatečný měsíční příjem na pokrytí všech nákladů v domově + na léky atd? Nebo má menší důchod a zbytek doplácí zatím ze svých úspor? Možná peníze z prodeje bytu mu mají v budoucnu zajistit úhradu všech nákladů. Možná ... atd

evelyna*
hodnocení

zdravím.o bytě jsem se s ním bavila já,nemá nikoho ,nikdo za ním nejezdí.nepopírám,že by se mi byt hodil,je malý,starší,ale přece,nějak se mi podařilo ho ukecat,má velký důchod a velké úspory,což i pracovnice řekla,že i kdyby mi byt přenechal na vozík má s úspor.Je to lepší domov,-důchod má 14000,z toho ještě platí nájem za byt atd.

hodnocení

2x

nák mi nejde do hlavy jak může svéprávnému strýci socialní pracovice zadržovat občanku to bych skoro viděl jako krádež dokladů

stropil bych tam takovej brajgl že by si mě ta čůza pamatovala i po svý smrti *cert*

nabývám dojmu že si na ten majetek nák pomýšlí

hodnocení

1x

nemůže OP vydat vám - ale když si o něj řekne strýc, tak jemu by ho dát měla...

evelyna*
hodnocení

Nesouhlasí s tím .aby mi strýc daroval byt,měli jsme domluvené ověř. podpisu,a v dom.sen.zatím přemluvili,aby byt prodal a koupil do domova elekt.vozík.,i toto je normální,mám prý přijet za týden,že potřebuje čas na rozmyšlenou.

bibi

Na druhou stranu jestli ten vozík potřebují tak by si ho zasloužili, měl by jim vás strýc také pomoci, když oni pomáhají jemu. Není dobré, když staří, když jsou o všechno obráni svými příbuznými a nakonec jim nezbyde nic jen domov důchodců. Pak se o mně starejte, dělejte si se mnou co chcete. Povedení příbuzní jdou ještě do domova pro nějakou kačku, jestli nezbyla stařence z důchodu. Domovy důchodců živoří, nemají ani na výplatu pro sestry, všechny propustili nechali tam jen sanitářky a pomocnice, ty tolik neberou.

vilik*
Ačkoliv nesouhlasím se stavem, kdy dospělí šoupnou dědu a babičku do domova a vesele užívají jejich majetek, domov si nesmí jakkoliv vynucovat totéž, jen proto, že senioři zůstali tam. Oni si za pobyt platí, čerpají zaplacené služby. Využívat jejich bezmocnost k takovým "darům" je hyenismus. Pokud je strýček spokojený, mají ho tam rádi, poskytují péči s láskou, může sám z vlastní vůle něčím přispět. Ale proberte se, byt? Z prodeje bytu by měl mít pár měsíců či možná i let sakra nadstandart. Možná i nějaký chráněný byt se službami. Ne vozík pro všechny a stejnou postel, jako dosud.
Tazatelce radím v tomto případě jednat rychle. A nechám jen na jejím svědomí, jestli strýce navštěvuje, jestli sama nemá opravdu možnost zpříjemnit mu život jinak, než tou občasnou návštěvou, jestli chtěl strýček obdarovat ji sám, nebo mu tenhle nápadík někdo z rodiny podsouval, až kývl.

hodnocení

0x

Určitě nebude jeho OP rozdávat každému, kdo si o něj řekne. Udělala správně.

evelyna*
hodnocení

a proč to tak udělala?

hodnocení

0x
Je způsobilý k právním úkonům?
evelyna*
11.05.16 20:19
hodnocení

ano

jh®
hodnocení

0x

Pokud je strýc svéprávný, měl by mít občanský průkaz u sebe, stejně jako průkaz zdravotní pojišťovny. Solidní domov pro seniory by si měl, se souhlasem strýce, pořídit jen kopie těchto dokladů.

Když je to tak, jak popisujete, ať tedy sociální pracovnici požádá o vydání svého OP strýc.

evelyna*
hodnocení

ted když ho týden bude zpracovávat domov,,,?MÁ TO SMYSL?

jh®

Tak týden nečekejte, řešte to se strýcem co nejdřív. Toto není standardní jednání ze strany domova. Informaci o případném prodeji strýcova bytu a koupi vozíku jste získala kde?

hodnocení

0x

Pokud Vám strých chtěl byt darovat a ted najednou chce týden na rozmyšlenou tak už je "zpracováván" a za týden ho tam !"zpracují" tak..že budete mít asi smůlu.Oni už si to ohlídají..škoda že neměl OP rovnou u sebe.

No uvidíte držím palce ale tak jak to popisujete to růžově nevidím

pohanka*
hodnocení

0x

Zaplaťte si nějakého advokáta, notáře a běžte si to vyřídit za strýcem úředně. I když to bude něco stát, tak si myslím, že to bude tutovka a bez neochoty a průtahů od vedení domova. Na Vás si troufnou, na úřední osobu ne.

A co si bude advokát a notář ze strýcem vyřizovat? Vůbec nic...Strýc může byt darovat nebo prodat i někomu koho potká zrovna na chodbě...Notáři i advokáti tam budou zbytečně

hodnocení

0x

Na nič nečakajte a rýchlo jednajte.Aby strýc ten byt naozaj nepredal a peniaze z bytu nakoniec neskončili v rukách niektorej z tých podarených sociálnych pracovníc.

stonek*
hodnocení

0x

Zvažovala jste to dát k soudu?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]