Nejste přihlášen/a.
Dobrý den potřebovala bych poradit. Jsem zaměstnaná u soukromého podnikatele a jsem těhotná a měla bych jít na rizikové těhotenství. Potřebovala bych však vědět jestli, když odejdu na rizikové těhotenství a potom rovnou na mateřskou jestli mě těch prvních půl roku tu mateřskou bude muset platit můj zaměstnavatel, nebo jestli to bude vyplácet jiný úřad!
Ptám se protože, můj zaměstnavatel mi řekl, že namá na to, aby mi platil půl roku mateřskou a jestli by jí musel platit dostal by se tak do finančních problémů. Tak by mě zajímalo ještě, kdyby se mnou teď rozvázal pracovní poměr, jestli se mateřská na těch prvních půl roku vypočítává i z peněz co by mi chodili z pracovního úřadu, nebo jestli mám jít na rizikové těhotenství co nejdříve po nástupu na úřad práce, aby se mi vypočítávala jen za těch posledních 12cti odpracovaných měsíců a budu mít vůbec potom právo vybrat si tříletou variantu čerpání mateřské ( za poslední 2 roky mám odpracováno 270dnů)? když budu evidovaná na pracovním úřadě, ale vlastně budu na rizikovém těhotenství? Mému zaměstnavateli by ani nevadilo, kdyby mi měl teď platit těch prvních 14 dnů nemocenské, ale těch půl roku mateřské by prý platit nemohl!
Tak Prosím poraďte děkuji J.N.
Pokud Vás lékař uzná práce neschopnou (rizikové těhotenství), vznikne Vám nárok na nemocenské dávky. 6 - 8 týdnů před předpokládaným dnem porodu můžete začít pobírat peněžitou pomoc v mateřství (PPM). Obě tyto dávky vyplácí OSSZ. Zaměstnavatel by Vám platil pouze v prvních 14 dnech nemoci náhradu mzdy, a to za první tři pracovní dny (směny) nic, a pak za pracovní dny do 14. dne nemoci (pokud byste byla dál v pracovním poměru). Od 15. dne vyplácí dávku OSSZ.
Nemocenská a mateřská se vypočítávají z vyměřovacího základu, tedy z hrubé mzdy, za kterou zaměstnavatel odvedl sociální pojištění. Z tohoto pojištění se dávky vyplácejí. Peníze z ÚP jsou dávky státní sociální podpory, žádné pojistné se z nich neodvádí a nemocenská se z nich nepočítá.
Váš zaměstnavatel si buď vymýšlí, nebo nezná systém.
Pokud Vás propustí a Vy stihnete jít na neschopenku do 7 dnů, budete marodit v tzv. ochranné lhůtě. Znamená to, že Vám vznikne nárok na nemocenské. Ochranná lhůta pro PPM je 180 dní. Pokud stihnete nástup na PPM do 180 dní od rozvázání pracovního poměru, vznikne Vám na tuto dávku také nárok z titulu ochranné lhůty. Pak si budete moci zvolit i variantu čerpání RP (je to v případě, že máte nárok na PPM).
Jestliže se necítíte dobře a lékař Vám navrhuje nemocenskou, nemá smysl se hlásit na ÚP. Vy chcete být evidovaná na pracáku a současně na nemocenské? Pokud byste odešla na nemocenskou do 7 dní po skončení pracovního poměru, nevznikne Vám nárok na náhradu za prvních 14 dní. Pokud byste odešla na nemocenskou později než 7. den, nevznikne Vám na ni nárok vůbec. Zvažte, jestli by podpora z ÚP byla finančně výhodnější než nemocenské dávky, a taky mějte na mysli zdravotní riziko.
Nevím kdo co a jak vyplácí, na to vám už, velice fundovaně, odpověděla kolegyně inžinýrka. Já vám chci říct něco jiného. Je potřeba se postarat sama o sebe a své dítě. Vyberte si to, co je pro vás nejvýhodnější.
Když budete mít problém vy, váš zaměstnavatel se vás nepříjde zeptat, jestli něco nepotřebujete, nepomůže vám. A jestli ten problém vznikne jen proto, že jste pracovala, místo toho, co vám doporučil lékař, následky budete muset řešit vy a ne váš zaměstnavatel.
Hodně štěstí miminku i vám
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.