Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zaujala mě poznámka u jedné z otázek, proto se ptám i já:
- zajímalo by mě, zda mám skutečně nějaký právní nárok na proplácení nájmu či něčeho podobného, z nemovitosti, kterou jsem zdědila, ale nevyužívám ji, využívá ji a celou obývá pouze můj bratr.
- cena nemovitosti byla odhadnuta na cca 1 milion korun a já na ní mám podíl 2/10. Jak už jsem zmínila, nemovitost kromě občasných návštěv bratra nevyužívám (poznamenávám, jedná se o návštěvy, kde u bratra ani nepřespávám), celou ji využívá pouze bratr se svojí rodinou.
- mám skutečně na něco takového nárok, nebo jde pouze o domluvu mně a mého bratra? Děkuji za upřesnění.
Škoda, že nepomýšlíte i na povinnosti, které jako majitelka části nemovitosti máte. Podílet se na údržbě a opravách domu příslušným dílem. Přispívat na domovní daň.
doplněno 11.05.16 17:41:Jinak, pokud se v domě přes zimu netopí, tak velmi rychle chátrá. Možná byste měla přispět bratrovi na otop.
Jistě když tam bydlí, tak všelicos opraví a domek udržuje trošku v obyvatelném stavu.
Takže je to na domluvě. On Vám nájem, Vy vypočítané poplatky a příspěvek na úhradu nezbytných oprav - věcí. Až se bude dělat střecha a komín, tak všechen získaný nájem padne na toto a možná bude ještě málo.
Domovní daň si každý platíme sám dle našich podílů. Nemovitost je v poměrně dobrém stavu, žádné velké opravy na ní od nabytí dědictví prováděny nebyly, pokud budou, s bratrem jsem ochotna se domluvit na přiměřené úhradě. Nyní mi jde o to, zda záleží na naší domluvě, zda bratr dobrovolně zohlední, že nemovitost nevyužívám, nebo mám nějaký právní nárok například i zde v rámci kompenzace, že by bratr platil tyto opravy více sám, případně bych měla nárok na nějaký nájem od něj z této nemovitosti.
Dobře, zkusím se s bratrem nějak domluvit. Nemovitost je pochopitelně v zimě vytápěna, a nejen v zimě, prostě podle potřeby. Přispívat bratrovi na otop, to myslím, není třeba, v rámci dědictví zdědil také on sám nějaké lesy, ze kterých nyní dřevo odebírá a zpracovává v rámci topení, v tomto ohledu je tedy sám plně soběstačný, jinak než dřevem se v domě netopí.
Můžete navrhnout a pak se můžete soudit. Ale zmrazíte tím rodinné vztahy. Mě by ale hanba fackovala, kdybych něco takového po bráchovi chtěl. A kdyby to chtěl po mě, tak bych mu řekl, že ten jeden kamrlík má k dispozici a může ho užívat. Ještě je otázka, kdo se o dům staral a financoval opravy před smrtí rodičů.
Objevily se tu i případy, kdy děti po smrti otce chtěly, aby matka prodala jejich rodný dům a vyplatila jejich podíl.
V první řadě 2/10 se vždy uvádí jako 1/5 - krácení zlomků. Možná (jako většina lidí) si neuvědomujete rozdíl mezi vlastnictvím a užíváním. To jsou trochu dvě rozdílné věci. Jako vlastník máte nějaký majetek. Otázka, jakou má tržní cenu nebo jakou prodejní cenu je podružné. Je to prostě Vaše. Se svým majetkem máte právo nakládat, jak uznáte za vhodné (alespoň zatím) a máte taky právo ho užívat. Jedna pětina by Vám mohla zajistit třeba jeden pokoj v pětipokojovém domě. Samozřejmě by jste musela zase hradit jednu pětinu všech nákladů na bydlení. Pokud svojí část domu nevyužíváte, můžete to taktně naznačit spolumajiteli. Tím mu může vzniknout třeba nějaké plus - třeba ten pokoj může pronajímat. A, kdyby byl solidní, tak by se měl podělit. Jenže nevíme, jak je na tom.
"Jedna pětina by Vám mohla zajistit třeba jeden pokoj v pětipokojovém domě."
1/5 nemovitosti neznamená jeden pokoj z pěti, je to takzvaná ideální pětina. To znamená, že spolumajitel nevlastní žádnou konkrétní část, ale teoreticky 1/5 každé místnosti, 1/5 chodeb, 1/5 střechy, 1/5 plotu, 1/5 sklepa, 1/5 z každé kliky u každých dveří... Takže 1/5 nemovitosti není prakticky využitelná vůbec k ničemu. Nejlepší řešení je takový podíl nabídnout k odkoupení vlastníku největšího podílu.
To jsem dal jako příklad (ale soud by to mohl uznat). Samozřejmě, jak píšete Magdone, nejchytřejší je, pokud mám malý podíl, nabídnout ho k odkoupení většinovému vlastníkovi, a ještě licitovat. Obchod je obchod. Podle mě je pětina ještě na hraně. Menší podíl je fakt na nic a když většinový majitel podá návrh o vypořádání, je mu většinou vyhověno. A za tabulkovou cenu.
tady názorně vidíte, proč má mít domek jen jednoho majitele. Anebo když už jsou majitelé dva, tak ať jsou to manželé a mají SJM.
Jak zde nahoře správně zaznělo, navrhněte nájemné a váš bratr si hned vzpomene, že máte přispívat na opravy a údržbu. Vidím, že se jedná o starší venkovský domek, kdy nová trochu solidnější střecha bude stát kolem 100,000 a víc. Jediný výsledek vašeho návrhu bude ten, že se rozhádáte a nebudete tam jezdit ani na občasné návštěvy.
Moje rada : domluvte se s bratrem, ať váš podíl odkoupí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.