Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pohovor - mzda, o kolik si říct?

Od: kordula odpovědí: 12 změna:

Ahoj, když se mě u pohovoru zeptají na to, jakou očekávám mzdu, co mám říct? Odpovědět jim na otázku otázkou (a kolik mi nabízíte?) je hloupost a oni chtějí určitě slyšet, že vím kolik bych chtěl (samozřejmě že maximum :) ) ...

Jde o to, že potřebuji od 1.8. práci. Příští týden jsem pozván na 3 pohovory a plat se dle různých žebříčků pohybuje v rozmezí 25 - 40 tisíc / měsíčně s mým vzděláním a zkušenostmi. A to je docela velké rozpětí.

Podle reakcí známých a mých 2 pracovních zkušeností - když si řeknu méně, než očekávají, tak mi dají to co jsem si řekl a když si řeknu více, tak buď vezmou někoho kdo si řekl méně než já a pokud nikdo takový nebude, tak se ozvou mě s nabídkou částky, kterou si oni představovali.

Nebo vás napadá jiná možnost, jak zjistit, kolik je mi společnost ochotna nabídnout? Nebo jim mám prostě říct to rozpětí 25 - 40 tisíc?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mytrix*
hodnocení

1x

Řekněte si tolik, za kolik jste ochotný pracovat. Tam prostě nic nevymyslíte.

Když máte praxi a něco jste dokázal, můžete si říci i více a firma to samozřejmě zváží, zda Vaše zkušenosti za to stojí. Většinou to je ale tak, že řeknete nějakou představu a oni pak řeknou svoji. Pokud tedy naprosto neustřelíte bokem.

angell1985*
hodnocení

1x

Tuto otázku pokládají personalistky často.Určuje to z větší části to,jak si sám sebe ceníte a vážíte.Ony jezdí na školení,kde je učí tímto způsobem rozpoznávat lidi.Jak mi bylo řečeno,tak pořádný personalista je po 5-ti minutovém rozhovoru s vámi schopen o vás popsat 4 listy A4.Oni vědí kolik vám dají toto je jen test.

hodnocení

0x

máte praxi - zkušenosti v oboru?

doplněno 07.06.16 07:51:

jestli jde o první práci držel bych se na spodním limitu s možností růstu podle odvedeného výkonu a nabral bych zkušenosti, abych si v dalším zaměstnání mohl říct o nabízené maximum na dané místo. Jestli existuje rozpětí pak je jasné, kdo je na spodní hranici a kdo na horní. Že by existovaly bohaté firmy, které dají maximum i člověku bez praxe, protože na to mají, je zcestné.

Ve vašem případě se držte spíš dole a možností růstu např po zkušebce, pokud se osvědčíte. Kór, když vás tlačí čas/peníze.

jbku
hodnocení

0x

Když řeknete rozpětí, je to jako kdybyste řekl to nižší číslo. :)

vernon
hodnocení

0x
Doporučuji klasické "A kolik mi můžete nabídnout?" U mne to zabralo vždy. Ale je dobré si stejně dopředu zjistit výši mzdy v té které firmě. Pro sychr.

hodnocení

0x

Na mou představu mzdy se mě ptají celkem často (učím krátkodobé kurzy přes různé společnosti a jazykovky) a když jsem si někdy řekla více, než byli ochotni dát, tak následovala otázka: "Můžeme Vám nabídnout tolik a tolik, bude pro Vás nabídka práce zajímavá i za tuto částku?" - pokud Vás chtějí, tak řeknou svůj horní limit a dají Vám prostor se vyjádřit. Je fakt, že jsem nikdy nezkoušela odpovědět ne...

dafina*
hodnocení

0x

Odpověd zní - představuji si maximální plat, který mi vaše firma může nabídnout, protože vím, že si ho zasloužím svou prací. Pokud si o sobě myslíte, že je to pravda, tak proč ne?

Jinak samozřejmě inteligentní firma se Vás zeptá, ale vzápětí Vám řekne jejich možnosti a představu. A navíc máte možnost říci - ve vašem inzerátu byl plat nabízen cca 40 000 kč, tak proč ne? A zcela určitě se platy mohou i zvýšit, pokud je s Vámi firma spokojena, rozumní neradi ztrácí dobré pracanty a raději zvýší plat.

U nás není to, co je běžné v zahraničních firmách, že se platy zvyšují při inflaci. Jako se třeba zvyšují důchody.To není správné. Za to by měly bojovat odbory, ale kašlou na to. Hrajeme si na západ jen v něčem...

hodnocení

0x
Řekněte si tolik, za kolik si představujete, že byste na té pozici makal.
Já v těchto případech vždy zohledňoval bývalou nebo aktuální práci, ze které jsem chtěl pryč a vždy řekl o něco větší částku, jelikož jsem finančně nechtěl dolů.
Když mě vzali, tak mi potom řekli částku, kterou mi mohou nabídnout a jestli je to přijatelné pro mě. Přijatelné to vždy bylo, buď mi částku nechali nebo mi nabídli o malinko menší mzdu, než jsem si řekl, ale furt pro mě zajímavou.

hancule*
hodnocení

0x

Zvolte zlatou stř.cestu,po zkušební době Vám mohou plat zvýšit.Pokud znáte někoho,kdo u firmy pracuje,ptejte se ho na průměrné platy tam.Myslím,že s VŠ a trochou praxe si o 30 tisíc můžete klidně říci.Mluvte jasně a k věci,při pohovorech nikdy nemlžte .

pb®
hodnocení

0x
No a kolik těch peněz vlastně potřebujete? Těžko můžete souhlasit s platem 25tis. když máte kupříkladu hypotéku 20tis. Zkrátka požadavky na plat by se měly také odvíjet od vašich nákladů.

jj, takové "nerad bych se dostal pod částku" - to může být také postoj. Pro potencionálního zaměstnavatele je to limit, kdy za nižší bych nenastoupil, ale samozřejmě každý chce více. Základní mzda tedy "částka" je v hrubém. K potřebné částce z vaší strany tedy potřebujete přidat těch 15%. Další příjem bývá v odměnách, na ty si samozřejmě šáhnete díky kvalitě a kvantitě práce.

hodnocení

0x

Z vlastní zkušenosti mohu říct, že přijímací pohovor je jediný okamžik, kdy lze podstatně ovlivnit výši mzdy. V okamžiku, kdy budete zaměstnán, nebudete mít v budoucnu už možnost tak zásadně pohnout částkou - už nebude ze strany zaměstnavatele taková ochota k jednání, protože vás mají zaháčkovaného. Jedině až zase při přijímacím řízení do dalšího nového zaměstnání.

Máte-li představu o hladině, v jaké se mzdy pohybují a máte-li co nabídnout, řekněte se o maximum možného. Buď se s vámi rozloučí nebo budou o výši mzdy jednat. Čím výše začnete, tím budete mít větší prostor pro dohodu na nějaké rozumně nižší částce. No a nebo vám řeknou rovnou, že vám to dají.

Říkat rozpětí není moc rozumné, budou se to pochopitelně snažit co nejvíce snížit, tj. nabídnou vám to minimum, které uvedete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]