Nejste přihlášen/a.
Ahoj, když se mě u pohovoru zeptají na to, jakou očekávám mzdu, co mám říct? Odpovědět jim na otázku otázkou (a kolik mi nabízíte?) je hloupost a oni chtějí určitě slyšet, že vím kolik bych chtěl (samozřejmě že maximum ) ...
Jde o to, že potřebuji od 1.8. práci. Příští týden jsem pozván na 3 pohovory a plat se dle různých žebříčků pohybuje v rozmezí 25 - 40 tisíc / měsíčně s mým vzděláním a zkušenostmi. A to je docela velké rozpětí.
Podle reakcí známých a mých 2 pracovních zkušeností - když si řeknu méně, než očekávají, tak mi dají to co jsem si řekl a když si řeknu více, tak buď vezmou někoho kdo si řekl méně než já a pokud nikdo takový nebude, tak se ozvou mě s nabídkou částky, kterou si oni představovali.
Nebo vás napadá jiná možnost, jak zjistit, kolik je mi společnost ochotna nabídnout? Nebo jim mám prostě říct to rozpětí 25 - 40 tisíc?
Řekněte si tolik, za kolik jste ochotný pracovat. Tam prostě nic nevymyslíte.
Když máte praxi a něco jste dokázal, můžete si říci i více a firma to samozřejmě zváží, zda Vaše zkušenosti za to stojí. Většinou to je ale tak, že řeknete nějakou představu a oni pak řeknou svoji. Pokud tedy naprosto neustřelíte bokem.
Tuto otázku pokládají personalistky často.Určuje to z větší části to,jak si sám sebe ceníte a vážíte.Ony jezdí na školení,kde je učí tímto způsobem rozpoznávat lidi.Jak mi bylo řečeno,tak pořádný personalista je po 5-ti minutovém rozhovoru s vámi schopen o vás popsat 4 listy A4.Oni vědí kolik vám dají toto je jen test.
máte praxi - zkušenosti v oboru?
doplněno 07.06.16 07:51:jestli jde o první práci držel bych se na spodním limitu s možností růstu podle odvedeného výkonu a nabral bych zkušenosti, abych si v dalším zaměstnání mohl říct o nabízené maximum na dané místo. Jestli existuje rozpětí pak je jasné, kdo je na spodní hranici a kdo na horní. Že by existovaly bohaté firmy, které dají maximum i člověku bez praxe, protože na to mají, je zcestné.
Ve vašem případě se držte spíš dole a možností růstu např po zkušebce, pokud se osvědčíte. Kór, když vás tlačí čas/peníze.
Na mou představu mzdy se mě ptají celkem často (učím krátkodobé kurzy přes různé společnosti a jazykovky) a když jsem si někdy řekla více, než byli ochotni dát, tak následovala otázka: "Můžeme Vám nabídnout tolik a tolik, bude pro Vás nabídka práce zajímavá i za tuto částku?" - pokud Vás chtějí, tak řeknou svůj horní limit a dají Vám prostor se vyjádřit. Je fakt, že jsem nikdy nezkoušela odpovědět ne...
Odpověd zní - představuji si maximální plat, který mi vaše firma může nabídnout, protože vím, že si ho zasloužím svou prací. Pokud si o sobě myslíte, že je to pravda, tak proč ne?
Jinak samozřejmě inteligentní firma se Vás zeptá, ale vzápětí Vám řekne jejich možnosti a představu. A navíc máte možnost říci - ve vašem inzerátu byl plat nabízen cca 40 000 kč, tak proč ne? A zcela určitě se platy mohou i zvýšit, pokud je s Vámi firma spokojena, rozumní neradi ztrácí dobré pracanty a raději zvýší plat.
U nás není to, co je běžné v zahraničních firmách, že se platy zvyšují při inflaci. Jako se třeba zvyšují důchody.To není správné. Za to by měly bojovat odbory, ale kašlou na to. Hrajeme si na západ jen v něčem...
jj, takové "nerad bych se dostal pod částku" - to může být také postoj. Pro potencionálního zaměstnavatele je to limit, kdy za nižší bych nenastoupil, ale samozřejmě každý chce více. Základní mzda tedy "částka" je v hrubém. K potřebné částce z vaší strany tedy potřebujete přidat těch 15%. Další příjem bývá v odměnách, na ty si samozřejmě šáhnete díky kvalitě a kvantitě práce.
Z vlastní zkušenosti mohu říct, že přijímací pohovor je jediný okamžik, kdy lze podstatně ovlivnit výši mzdy. V okamžiku, kdy budete zaměstnán, nebudete mít v budoucnu už možnost tak zásadně pohnout částkou - už nebude ze strany zaměstnavatele taková ochota k jednání, protože vás mají zaháčkovaného. Jedině až zase při přijímacím řízení do dalšího nového zaměstnání.
Máte-li představu o hladině, v jaké se mzdy pohybují a máte-li co nabídnout, řekněte se o maximum možného. Buď se s vámi rozloučí nebo budou o výši mzdy jednat. Čím výše začnete, tím budete mít větší prostor pro dohodu na nějaké rozumně nižší částce. No a nebo vám řeknou rovnou, že vám to dají.
Říkat rozpětí není moc rozumné, budou se to pochopitelně snažit co nejvíce snížit, tj. nabídnou vám to minimum, které uvedete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.