Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rušení směn

Od: lik odpovědí: 3 změna:
Zdravim, mám problém v zaměstnání. Ve firmě si vedeme fond přesčasových hodin, které jsem měl v plánu si vyplatit. Bohužel jak se nám blíží konec zápočtového období, ruší nám směny a to nedobrovolné volno mi odečítají z fondu. Doslechl jsem se, že by měli proplatit 80% a ne mi brát nadělané víkendy, tak to šéfka dělá tak, že mi v pátek večer napíše sms. Na volný víkend chci mít od telefonu klid a i tak se mi to zdá hulvátské, nejsme kamarádi. Mohu se prosím nějak bránit? děkuji a hezký den

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

1x

jj, já ve vašem dotaze vidím jeden z nešvarů moderní doby. Říká se mu po americku flexi time, česky bychom ho mohli pojmenovat ohebný čas nebo klouzavá pracovní doba. Nadpracujete hodiny do zásoby a pak když není práce, pak vás pošlou domů a hodiny z vaší nadpracované zásoby si odepisují. Celá ta procedura neznamená nic jiného, než opožděnou výplatu za vaši práci.

Co s tím. Jít do konfliktu má smysl pouze tehdy, když šéfka vás potřebuje víc, než vy šéfku. V opačném případě vždycky prohrajete.

Obrana je jediná : Nědělejte žádné hodiny do zásoby. K něčemu takovému šéfka potřebuje váš souhlas. A když nesouhlasíte, nikdo vás nemůže do nějakého flexi time nutit.

hodnocení

0x

Co máte ve smlouvě? To je závazný dokument, toho se držte, tím se obhajujte! Pročtěte si ještě jednou, pečlivě, smlouvu. Zjestěte co lze a na co šéfka nemá právo.

jenda2*
hodnocení

0x

Podle ZP není sobotní přesčas za běžnou směnu stejný časový úsek jako v týdnu. Protože je sobota jen vyjímečný přesčas z důvody oprav, ročních inventur a jiné závažné opravy, nelze ji nařidit. Pokud splníte 8 hod. v týdnu, upozorněte na splnění nařízeného přesčasu a o sobotách vůbec neuvažujte. Nikdy to totiž jinak neskončí než že vás použijí a nakonec vykopnou.

Na takové SMS vůbec nereagujte. Už to dokazuje, že jsete tam naprosté nic bez minimálních lidských potřeb.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]