Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neskutečné požadavky na výživné na dítě

Od: jpsedlo* odpovědí: 6 změna:

Dobrý večer,mohl by mně a mému příteli někdo poradit? Bývalá manželka má neskutečné požadavky na navýšení už tak vysokého výživného. Dotaz - pomohlo by mému příteli,pokud bychom spáchali snatek? Nevydělávám,jen pečuji o maminku. Děkuji za radu Janča

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Dobrý večer Jančo! Nemyslím si, že by sňatek dopomohl ke snížení výživného. Soud bere spíš v úvahu, pokud otec založí novou rodinu a narodí se mu děcko. Ale v tomto případě by asi jenom pomohlo, pokud jsou požadavky bývalé manželky neúměrné, požádat o snížení z titulu společné domácnosti s Vámi. A poukázat na to, že nemáte žádný příjem, protože pečujete o maminku. Byl by to jenom pokus. Ovšem zase by mohl soud poukázat na to, že máte na péči o maminku sociální příplatek. Záleží na tom, jak vysokou bezmocnost má. Je to pro nás těžké posoudit, co je neúměrně vysoké výživné. To musíte zvážit, pokud znáte finanční situaci rodiny bývalé manželky, zda by podání žádosti mělo nějaký význam. Na to nejsou žádné tabulky, je to čistě jenom na rozhodnutí soudu.

jpsedlo*
hodnocení

I tak děkuji za Vaši odpověd :) Je to totiž tak,že bývalá manželka bere výživné stanovené soudem a ted nastoupila starší dcera ze dvou dětí na střední školu.Pokouší se kalit vodu,snaží se mimosoudně vymáčknout z mého přítele nad rámec výživného další dva tisíce na úhradu nákladů za internát. Ani nám nesdělila,která škola to je a nechce nám sdělit číslo účtu domova mládeže. Mám také syna na střední škole a na intru a vím,že ubytování stojí kolem osmi set korun a zbytek je na stravné,ale ona se pokouší nám namluvit,že ubytování stojí dva tisíce. Vydělává vbe dvou pracích a ještě podniká. Nevím si rady. Jsme tak dost ve srabu,pečovala jsem o oba rodiče do letošního června,kdy tatínek umřel. Maminka platí družstevní byt a pečovatelský příspěvek jí musím nechat,než se byt prodá,jinak by nemohla fungovat. Z důchodu po zaplacení bytu zbývá málo a navíc má spoustu léků,co je třeba platit. Vím,že tu není linka důvěry,omlouvám se,ale nevím kam se obrátit.

lidka*

Je Jančo, to je úplně v pořádku. Někdy je i dobré si o problému promluvit a vždycky se najde někdo, kdo si to prožil a může k tomu říct své. A nakonec jsou tu i právníci, kteří mohou poradit. Jenom je důležité dát dostatek informací a potom může být i odpověď konkrétnější. Ale stejně si myslím i po Vašem doplnění, že by sňatek moc nepomohl. Ale i to je možné zvážit, pokud máte ještě syna, i když není přítele. Nakonec přítel nemusí na mimosoudní dohodu přistoupit. A když by dala bývalá manželka žádost o zvýšení na soud, tam si potom může přítel námitky říct. Přítel se s dcerou nestýká? Ať se zeptá přímo ji na které škole je. A nebo by i na základní škole mohli říct, do jaké školy nastoupila. Hezký večer a klidně se ptejte dál, když bude třeba. *klik*

jpsedlo*
hodnocení

Díky za pochopení. Jsem tady vlastně náhodou. Kdysi před rokem jsem sem zabloudila a pak na tuhle poradnu zapomněla. Dnes jsem si přečetla,že mi zruší registraci pro nečinnost. Moc se tu neorientuji,ale učím se :). Co se týče té školy,to už jsme si zjistili. Našla jsem si dnes číslo na netu a budu tam volat. Máme zájem přispívat v rámci možností,ale pouze na účet školy. Dcera k nám jezdila do svých patnáctých narozenin,které měla letos v únoru. Od té doby už nejezdí, to víte,slečna. Tatkovi napsala naposledy,když chtěla přispět na nový mobil a pak až ted. Nedivím se,že se přítel cítí jen jako s prominutím dojná kráva. Dříve jsem se domnívala,že to půjde sklidnit situaci s jeho bývalou,ale ona chce hold žít nad poměry a má pocit,že výplata mého přítele by měla být i nadále bez omezení k dispozici i když jsou rozvedeni víc jak pět let. Také jsem rozvedená a manžel platí výživné na syna,které nepokreje zdaleka náklady na jeho potřeby,ale vím,že pokud bude třeba,koupí mu oblečení,boty,přispěje i na jiné věci. Nemám důvod ho trápit žádostí o zvýšení výživného a ničit uklidněnou situaci,která dříve byla také dost bouřlivá. Přeji Vám krásnou dobrou noc, Lidko a díky za typ,jak vše řešit. Třeba ještě někdo poradí. :)

lidka*

Jančo, podívejte se na tento článek - možná, že Vám pomůže posoudit, jak se zachovat k výši výživného: azrodina.cz/...

doplněno 24.09.09 10:09:

A ještě zde: poradte.cz/...

jpsedlo*
hodnocení

Lidunko,moc děkuji za radu,pročetla jsem si oba článečky a zjistila,že výživné mého přítele na jeho děti i ted po pěti letech převyšuje 20% jeho platu.Pokud bych připočítala ty vyžadované dva tisíce navíc,bylo by to něco kolem 38% jeho platu. To by snad žádný soudce nestanovil. Trochu mě to uklidnilo a myslím,že pokud se nedohodnou jinak,bude to nejlepší přez soud. Přeji Vám krásný zbytek dne. Janča*slunce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]