Dort na narozeniny vs cukrovka

Od: Datum: 06.06.16 20:13 odpovědí: 13 změna: 09.06.16 12:08
avatar

Ahoj-

příští měsíc bude bratr slavit narozeniny a chtěla bych pro něj udělat dort. Problém je v tom, že mamka má cukrovku, kdy si musí píchat 2x denně a má ten svůj speciálná cukr. Tak bych chtěla jestli někdo máte recept na nějaký dobrý dort, který by mohla i mamka

-- žádné dětské dorty bratr je dospělý:D


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 06.06.16 21:09
avatar

I sladkosti (dorty a další) lze sladit umělým sladidlem,vhodným pro diabetika.Neznám ani jednoho diabetika,který občas "nezhřeší"(táflkičkou čokopšky,bombony nebo dortíkem!)

Nebo varianta 2 -slaný dort,i když ingredience do něj jsou asi pro diabetiky ještě horší než řepný cukr v klasickém dortu!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.06.16 23:53
avatar

Co třeba medovník?

Ohodnoceno: 0x
 
Od: balzerka
Datum: 07.06.16 00:21

blesíku, medovník je hóódně sladký a med diabetici taky nemohou

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.06.16 06:32
avatar

udělejte mu dort z moravského uzeného. Kupte a povařte nějaký pěkný štucek, zapíchejte do něj svíčky, zazpívejte mnoho štěstí zdraví a dort slavnostně položte na stůl jako zlatý hřeb večera.

Všichni budou ohromení. *tanec**ua**pivo**sok*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.06.16 06:55

Cukrovka není přímo o cukru ale o tucích a sacharidech.Takže když mu dáte dort se sacharinem a tunou šlehačky, b ude to stejné jako kdyby snědl cukr. Udělejte mu lehký piškotový dort , jako sladidlo ovocný nebo hroznový cekr a polevu z čokolády min 80% kakaa. Pochopitelně, že nesmí sníst celý najednou, ale podle stupně cukrovky, tj zda je na inzulínu nebo jen na prášcích,. U cukrovky se vlastně může jíst po malých dávkách cokoliv v rozestupu cca 2 hodiny,

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.06.16 07:43
avatar

doplněno 07.06.16 08:10:

Nevím proč, ale tenhle příspěvek se mi nechtěl odeslat a nechtěl. Tak jsem ho ofotila a dala jako fotku. Jinak samozřejmě to není odnikud zkopírované, to bych uvedla zdroj.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.06.16 08:02
avatar

Z vlastní zkušenosti - pro diabetika se špatně peče, když nemůžete použít řepkový cukr. To těsto z náhražky cukru - ze sorbitu apod. se ani nenašlehá, nejde udělat piškot... tedy mně se to nikdy moc nepodařilo. Navíc - i tuk je pro diabetika nevhodný, protože i ten ve větším množství může zvýšit cukr v krvi. A ani fruktózy se nemohou diabetici najíst do sytosti, jelikož to je taky sacharid, akorát jednoduchý, no, takže v konečném důsledku je i dortu s fruktozou si mohou diabetici sníst jen omezené množství v rámci své diety. Upečte dort normální a mamince třeba kupte v cukrárně 1 - 2 kousky cukroví pro diabetiky.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 07.06.16 08:11
avatar

Ano, také myslím, že pak budou spokojeni všichni.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.06.16 18:18
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.06.16 11:34

Dovolím si doplnit trochu faktů o diabetu 1. a 2.typu

Diabetes je onemocnění, při kterém tělo neumí hospodařit s glukózou. Glukóza je hlavnímcukrem obsaženým v krvi člověka a je jednou z nejdůležitějších látek v lidském těle. Nepřetržitě ji potřebují všechny buňky lidského těla, které z ní získávají energii potřebnou pro fungování všech orgánů včetně mozku.

Glukózu přivádí do všech částí lidského těla krev, ze které si ji buňky podle své potřeby odebírají. Množství glukózy v krvi se nazývá glykemie a je u zdravého člověka poměrně stálé. Když glykemie stoupá, tak hormony řídí hospodaření s glukózou tak, že se ukládá do zásob v játrech; když klesá, uvolňují glukózu zpět do krve.

Nejdůležitějším hormonem je inzulin, který řídí ukládání zásob do jater a hlavně otevírá všechny buňky, aby do nich mohla vstoupit glukóza. Inzulin se ve zdravém těle tvoří nepřetržitě v tzv beta buňkách ve slinivce.

Diabetes je nemoc, při které hormony nefungují správně a stoupá glykemie.

Diabetes 1.typu je autoimunitní onemocnění, při kterém imunita likviduje vlastní beta buňky a tělo přestává vytvářet inzulin. Tělní buňky tak nemůžou rozkládat glukózu a získávat z ní energii. Glukóza tak zůstává v krvi, glykemie stoupá a tělo začne vylučovat glukózu močí. Proto začne člověk víc pít a víc močit. Pokud tyto příznaky uniknou pozornosti, tak tělo začne využívat tuky a člověk začne kupodivu hubnout. Spalování tuků vede ke vzniku tzv ketolátek, tělo je okyselováno a vzniká tzv ketoacidóza, při které se začíná objevovat zvracení. Pokud ani v tuto není diagnostikována cukrovka a nasazen inzulin, tak dochází k diabetickému kómatu, které před objevením inzulinu vždy končilo smrtí.

Diabetes 1.typu vzniká nejčastěji u dětí, v dospívání, případně do 30.roku.

Diabetes 2.typu vzniká především proto, že tělo ztrácí vnímavost k inzulinu, kterého beta buňky vytvářejí dost. V tomto případě se dá vnímavost zvýšit právě redukcí váhy, dietou, tabletami zvyšujícími vnímavost k inzulinu a až v poslední řadě inzulinem.

Dalšími menšinovými typy jsou LADA - diabtes 1.typu odhalený ve zralém věku a MODY - při kterém beta buňky pracují nepřesně, protože je poškozený jeden z genů.

Pacienti s DM1 nemusí měnit životní styl, oni jen potřebují vyladit hladinu glukózy a inzulinu, podobně jako to dělá tělo zdravého člověka. A k tomu jim pomáhá pravidelné měření glykemie 4-10x denně, aplikace inzulinu cca 4x denně a 6x denně jídlo s přesně vypočítaným a odváženým množstvím sacharidů. Na obsah sacharidů mají tabulky, takže můžou jíst cokoliv, co je nasytí a nepřekročí dávku sacharidů stanovenou pro dané jídlo.

Např. 12leté dítě má na oběd stanovenou dávku 48g sacharidů, takže si na oběd může dát např.150g smažený řízek, 130g brambor anebo pečené kuře, 130g brambor, 170g mandarinky a středního nanuka. Může jíst třeba i buchty nebo vánoční cukroví, jen je třeba všechny přidávané ingredience zvážit, následně zvážit upečený výsledek a vypočítat kolik gramů si ke konkrétnímu jídlu může dát.

Pacientům s DM2 by pomohla edukace na úrovni pacientů s DM1 a to včetně rodinných příslušníků. Oproti DM1 by měli omezit tuky a přidat pohyb. Ale určitě by jim pomohl přesný výpočet sacharidů. Aby např. věděli že 100g pečiva nebo chipsů obsahuje cca50g sacharidů nebo že 150g řízku, květáku či sýru obalených v trojobalu obsahuje cca 25g sacharidů, zatímco totéž bez trojobalu sacharidy téměř neobsahuje. Že můžou i ovoce a že 12g sacharidů obsahuje např. 100g jablka, 90g banánu, 170g mandarinky, 70g hroznového vína, 90g švestek, ...

Z příkladu vlastního otce vím, že se edukace těchto pacientů zanedbává a často ani zdravotníci nemají dostatečné znalosti a informace.

Většina populace si myslí, že život diabetika ohorozí, když nemá inzulin. To je ale většinou problém jen do chvíle odhalení nemoci. Takový člověk ještě neví, že je diabetik. Pokud si ale již "odhalený" diabetik zapomene nebo nemůže aplikovat inzulin, tak stoupá glykemie a nastává tzv hyperglykemie, která může přerůst do ketoacidózy. Tento stav ale přichází postupně a ohrožuje ho především z dlouhodobého hlediska (ohrožení sítnice, ledvin, ...)

Bezprostřední ohrožení života může nastat při nedostatku glukózy -tzv hypoglykemii. Může vzniknout aplikací příliš velké dávky inzulinu, vynecháním jídla nebo příliš velkou fyzickou zátěží. Diabetik ji většinou rozpozná, ale může se dostat do stavu, kdy je nedostatkem glukozy zasažen i mozek a diabetik nedokáže adekvátně posoudit situaci a rozhodovat se. V takovém případě by mu okolí mělo podat hroznový cukr, sladký nápoj (ne dia), v lehčím případě se stačí najíst. Pokud nastane porucha vědomí a nelze podat jídlo ani nápoj, tak lze do hýždí injekčně aplikovat tzv glukagon, který uvolní zásobu glukozy z jater, případně přivolat lékaře a informovat ho o stavu.

Pokud by byl v tomto stavu podán inzulin, tak diabetikovi výrazně uškodí.

Důležité pro rodiče je vědět, že něco takového jako cukrovka existuje i u štíhlých dětí, že za to nikdo nemůže, že se prostě zbláznila imunita, že se s tím dá žít, ale že je to úplně jiná nemoc než má babička ..

A hlavně aby je tato možnost napadla, až je zdravotníci budou s kolabujícím dítětětem posílat od čerta k ďáblu, až to náhodu napadne sestřičku na rtg (podobných příběhů je plný net).

Přidávám odkaz na zajímavý pořad ze života dětských diabetiků.

http://www.ceskatelevize.cz/p…ni-system/80-detsky-diabetes/

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.06.16 12:08

... a teď k tomu dortu - než kupovat nějaké diasajrajty je lepší s péčí upéct něco, u čeho budete znát množství sacharidů a započítáte to diabetikovi do diety.

Slané dorty jsou nesmysl, protože sacharidy obsahuje i mouka. Každý ví, že v 12g cukru je 12g sacharidů, ale málokoho napadne, že 12g sacharidů obsahuje i pouhých 15g mouky. Podívejte se na většinu receptů a zjistíte, že největším přísunem sacharidů je v nich mouka, které se dává podstatně víc než cukru.

Je třeba snížit množství položek s velkým obsahem sacharidů, tedy především cukru a mouky. Takže ideální jsou dorty, kde značnou část mouky nahradíte tvarohem, kokosem, ...a dalšími "zahušťovadly" s malým obsahem sacharidů. 1/4l šlehačky obsahuje 30% tuku ale jen cca 10g sacharidů, ale když ji našleháte na nějaký korpus s mírně sníženou dávkou cukru a mouku říznute kokosem, tak váš dort bude obsahovat méně sacharidů než stejná hmotnost běžného rohliku.

Počítá se to tak, že si napíšete vše, co dortu a na dort (jako pejsek s kočickou) naházíte, spočítáte sacharidy, celý upečený a nazdobený dort zvážíte a z toho vypočítáte množství sacharidů např na 100g dortu. A pak jen servírujete porci odpovídající množství sacharidů pro dané denní jídlo. Vypadá to složitě, ale člověk si na to zvykne a pak už mu to ani nepřijde.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.06.16 11:48
avatar

Narozeniny má Váš bratr - on je tou nejhlavnější osobou-pro něj upečte dort,co má rád.Pro maminku připravte to,co má ráda k jídlu a hlavně co může jíst - jistě ocení Váš přístup - ,mami,pro Tebe mám něco,co máš ráda,.Prosím,respektujte zdr.omezení,která kdo má - věřte,že každé porušení diety v podstatě , zabíjí, ...přeháním,ale zdraví je nejcennější!Jistě nechcete volat ,rychlou, při narozeninové oslavě.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.