Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

DIČ s předčíslím? Co je to?

Od: nikdonic* odpovědí: 2 změna:

Zdravím, jeden klient jakožto právnická osoba - družstvo má DIČ s předčíslím ve tvaru YYY-XXXXXXXX. Nevíte někdo co je to zač? Jelikož zajišťuji pro klienta provoz webu, potřebuji registrovat webhosting, ale systém poskytovatele mi toto DIČ nechce vzít.

Registr plátců (zde adisreg.mfcr.cz/... mi taky bere pouze tu část bez YYY-. Tak nevím, jestli tam zadaj jen tu část XXXXXXXX. Zároveň ale mám obavy, aby to pak nebyl problém v účetnictví.

Nikdy jsem se s takovým tvarem DIČ nesetkal. Nevíte co je to?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hk
hodnocení

2x

To předčíslo je starý model DIČa. Dříve, zejména před vstupem do EU bylo číslo takto koncipované s tím, že předčíslo indikovalo okres/obvod pod který subjekt spadal v rámci FÚ. Samozřejmě dnes je takto uvedené číslo nesprávné. DIČ je dnes v podobě CZXXXXXXXXX.

hodnocení

0x

Souhlas s předešlou odpovědí. Je to starší formát, dnes již takový, který se nepoužívá.

Pokud se skutečně DIČO nezměnilo, zadáváte dnes pouze tu část za pomlčkou, např. staré DIČO bylo: 011-1111111 (teď nevím, kolik je tam přesně čísel), takže nyní zadáte pouze formát CZ1111111, čísel před pomlčkou si nevšímáte. Zdůrazňuji, platí to jen v případě, pokud je DIČO stále stejné.

Samozřejmě povinností daných osob je používat již nový formát a všechny podklady upravit, ale u některých společností se lze i nyní setkat s tímto starším formátem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]