Nejste přihlášen/a.
Chci se zeptat jen orientačně! Moje dcery jednou zdědí dům v hodnotě několika milionu, jsou tři , moje dvě a třetí z druhého manželství bývalého muže. Jedná se mi o to že jedna moje dcera se chce zříci toho dědictví ve prospěch své sestry ( druhé mé dcery. Ale bojím se aby při tom nedošlo k rozdělení majetku na dva díly nikoliv na tři.Jak máme postupovat? Jedná se o dům jejich otce a nechal se slyšet že má závět napsanou a v ní myslí na všechny dcery stejně. Pokud to tak není , jak to bude s majetkem , podotýkám že má třetí ženu a ten dům si kupoval než se po třetí oženil.
Dobrý den, "přepsat", tedy darovat majetek (část) může jeho majitel jen za svého života.
Zbytek jeho majetku se potom započítává do dědictví po jeho umrtí. Myslím, že tři dcery budou dědit ze zákona, ale závěť může upravit jejich podíl na majetku. Pokud se jedna dcera majetku při dědickém řízení vzdá (tedy, veškerého dědictví) ve prospěch druhé, tak ona nebude dědit nic a ta druhá o to více - a budou dvě spolumajitelky domu (pokud v závěti není ještě další osoba, což je snad nyní možné). Poměr by měl potom být 2/3 ku 1/3. Zdravím!
doplněno 06.05.16 07:12:korina - nyní jsem si ještě jednou přečetl Váš dotaz a tam je zajímavé, že exmanžel se nechal slyšet, že závěť má již napsanou a na všechny dcery myslí stejně. Protože děti dědí ze zákona a tudíž by byla závěť zbytečná, tak z toho je skoro jasné, že bude dědit ještě někdo další (a to asi jeho současná manželka). Tak, on ten poměr v dědictví bude potom jiný (a možná zajímavý).
Jinak, přesněji by Vám odpověděl snad jen schopný věštec (co je v závěti, jestli bude co dědit, zda v té době umrtí exmanžela budou žít všichni ti, které závěť zmiňuje apod.).
Vzdát se dědictví ve prospěch někoho nejde. Zřekne-li se jedno dítko dědictví, tak se podělí zbylé dvě děti stejným dílem pokud tam nebude hrát roli manželka nebo závěť.
Ať se nikdo dědictví nezříká a po ukončení dědictví může majetek komukoliv darovat.
pro Hk co si to ke mne dovolujete? kdo se pere? laskavě si přečtěte mou otázku , naopak jedna dcera o dědictví nestojí a vy že se o peníze pereme. Je to od vás nestydaté.Nikdy jsem naa nikom nic nevymáhala a je to věc mých dcer, tak se laskavě uklidněte. Jinak díky za odpovědi
Jak to bude s majetkem ví pouze tvůj bývalý manžel. Třeba dům daruje své stávající ženě a nebude se dědit nic hodnotného.
Nebo naseká miliónové dluhy, takže dědictví bude předlužené. Nebo dcera, která se chce vzdát dědictví, se dostane do finančních problémů. Třeba se ani nebude moci dědictví vzdát, protože by poškodila věřitele. atd... atd..
Proč porcovat medvěda, který ještě běhá po lese?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.