Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zbavit kamarádky, která mě využívá

Od: trubkaa odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, koukala jsem, že tady nedávno bylo podobné téma o využívající kamarádce, ale můj případ je jiný, my už nejsme holky na střední škole, nejde o škemrání o pití a svačinu...Ale je pravda, že když se nad tím zamyslím, asi to na té střední začalo, chodily jsme spolu do třídy, já byla taková trochu uťáplá, nesmělá, ne že bych neměla jiné kamarádky, ale s touhle to bylo tak nějak intenzivní, byla jsem strašně ráda, že někoho mám...A tak jsem hodiny a hodiny poslouchala její problémy, hodiny prohlížela a pak chválila její fotky - protože se snažila fotit a chtěla od někoho podporovat, a sama jsem se nijak extra neprojevovala. No prostě byla jsem taková ustrašená blběnka, asi jsem si myslela, že by se na mě urazila, kdybych ji vždy neposlouchala, nebo třeba mluvila taky o svých problémech. Kdykoli potřebovala, volala mi, když se potřebovala vypovídat, byla jsem vždy k dispozivi, když se flákala za školou, ode mě pak si opisovala poznámky a chtěla abych ji hlásila, když se četla docházka, můj táta doučoval jejího přítele před maturitou matiku atd. Ona toho pro mě nikdy moc neudělala, je fakt, že jsem asi ani nechtěla, bývala bych se styděla. Ale teď k nynějšímu problému, nějaké ty roky přeběhly, teď máme manžely, práci, malé děti...Já jsem se hodně změnila, už nejsem tak nesmělá, mám hodně jiných přátel a známých a aktivit, vyrostla jsem z té ustrašenosti a tak nějak prohlídla, že mě ona stále jen využívá, že si na to tak zvykla, že jí nepřijde blbé mi třeba stále volat, když jsem v práci a úkolovat mě nějakýma věcma, které bych pro ni mohla udělat, co by pro ni mohla udělat moje švagrová - já bych to s ní samozřejmě musela vyjednat, co by mohl zařídit můj táta, protože přece zná toho a toho...jakž takž jsem se naučila říkat ne, ale ještě mi to moc nejde, ale i když ji odmítnu, ona je neodbytná a příště to zkouší znova, prostě si zvykla, že jsem ta hlupačka, která pro ní vždy všechno udělá a teď jí nedochází, že se věci změnily...Myslela jsem si, že ji párkrát odpálkuju a jí to dojde a přestane mě stále komandovat, ale asi jí to vůbec nedošlo...Nejde o to, že bych nechtěla pro někoho něco udělat, využít třeba nějaké své známosti, kterou ten člověk nemá, naopak, ráda pomůžu, ale pŕistihla jsem se, že v jejím případě už opravdu nechci, asi proto, že onsa to nikdy neoplatí a navíc mi vadí, že je tak moc vyc.caná, s prominutím...Už nevím, jak jí naznačit, že věci už nejsou jako před 10 lety...Omlouvám se za délku, asi jsem se potřebovala i vypsat, snad je to srozumitelné...A děkuji za případné rady :)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

5x

Použijte z asertivity metodu gramofonové desky. Stále dokola té "vydařené" kamarádce opakujte, že nemáte čas na její starosti. Neomlouvejte se, nevyčítejte. Jen tady toto. Nemáte čas. Nestíháte dělat svoje. Váš otec nemá čas. A vaše švagrová taky nemá čas. A další rada - přetrhat veškerý kontakt s ní.

hodnocení

4x

Dobrý den. Kamarádka to asi nebude, to by se k Vám chovala jinak. Některým lidem to nestačí jen naznačovat. Musíte být ráznější a nebát se mluvit na rovinu. Prostě máte svoji rodinu, své starosti a nemáte čas řešit cizí problémy. Nic neslibovat, nevymlouvat se – prostě se nezlob, ale fakt si toto musíš vyřídit a zařídit sama, já se musím věnovat své rodině a svým věcem a nemohu řešit neustále tvé problémy a být k dispozici pokaždé, když se potřebuješ vypovídat atd. Mám také jen jedny nervy a nemohu ti být k dispozici kdykoliv si zrovna vzpomeneš. Už mi nevolej, fakt na tebe nemám náladu ani čas... Toto by mohlo zabrat a budete mít klid.

figurek*
hodnocení

3x

Nejste sama. Takovéto "kamarády” má snad každý a ještě horší problém nastane, když máte takové spolupracovníky.

Říkáme jim opruzovači. Ani nevím kdo to slovo vymyslel, ale sedí přesně.

Co s opruzovačem.

Opruzovačů se jen tak nezbavíte. Chce to vytrvale přehazovat jejich trable zpátky na jejich stranu.

Prosím tě. Kolik ti je, že si nevíš rady?

Nepovídej že to nezvládneš.

Veř nebo ne, ale já mám i vlastní starosti.

Nevolej mi do práce. Šéfka to nerada vidí.

Atd.

Kdyby to nestačilo, začněte úkolovat vy ji.

Ty víš, já bych taky potřebovala, abys pro mě něco udělala...

Nepovídej že to nezvládneš...

Atd.

Vaše kamarádka/opruzovačka rychle vycouvá.

vilik*
Ještě je účinné požádat o větší půjčku. Opakovaně. Nebo aspoň žádat ručení na úvěr, třeba na začátek podnikání, každý den. Hodně o tom mluvit, jak najednou nemám na nic čas. A zahodí telefon sama:)

trubkaa
hodnocení

Děkuji všem třem rádcům, ano je to tak, musím se pochlapit a prostě začít být více rázná. Snad to opravdu zvládnu...

hasa50*

.. dodrž, co jsi tady slíbila, já měla 2 takové "kamarádky". Trvalo roky! než jsem našla odvahu. Ale našla jsem ji, a jsem šťastná, že jsem to dokázala se od nich odstřihnout. Držím ti všechny palce! :)

asd1
hodnocení

0x

Řekl bych, že jsi pořád stejná - ustrašená, kdykoliv k dispozici a necháš se využívat. Jinak by pořád neobtěžovala.

Viz Kapka a Figurek - slušně ale jasně jí říct že máš jiný program než za ní něco řešit. Pokud to nestačí říct jednou a otravuje s tim znova, tak jí říct že už jste se o tom bavili, teď se ti to nehodí a ať už s tím neotravuje.

Ohledně "Zeptej se švagrové, táty, jestli by nemohl..." odpovídej jedině "Zeptej se jich sama, já nejsem poslíček"

Pokud ti tu pomoc neoplácí tak je jen vy...á a jen tě využívá. Proč ne, když se necháš ;)

fialka*
hodnocení

0x

Tohle není žádná kamarádka. To je jen a pouze vtěrka, která Tě využívá. Rázně odmítat s tím, že máš jiné věci k řešení, ona ať si poradí a zajistí v rámci své rodiny /příbuzných atd./. Také bych nic nedomlouvala jako prostředník. Je svéprávná, tak šmytec. Nic si nevyčítej. Je to typ, že podáš prst a urve Ti ruku.

Její vlezlost je neskutečná a jen zkouší co vydržíš Ty. Pryč od takové osoby.

martinaa*
hodnocení

0x

Jednou jedinkrát bych jí řekla, že mám svých problémů a věcí na řešení dost a nemám čas řešit všechno ještě za ni. Proč to dvacetkrát opakovat, pokud by její otravování neustalo, přestala bych jednoduše brát telefony. Pokud by mi volala do práce, bez pardonu oznamuji, že pracuji a pokládám telefon.

pipal
hodnocení

0x

Když Vám na ní nezáleží tak proč ji nepošlete rovnou do prde..?S některýma lidma to jinak nejde.K čemu hrát nějakou pořád komedii?Nejhorší jsou lidi,co nedokáží říci na rovinu,co si myslí.Třeba je i poslat někam

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]