Nejste přihlášen/a.
Už se to tu před časem řešilo, ale vlákna už jsou uzavřená, takže se do nich nedají vkládat nové otázky...
Chci se zeptat jestli se dají nějak zjistit údaje majitele (jméno a příjmení) z holého čísla účtu tzn. 1234567890/1234
V pravomoci to má určitě policiie, když podvodník přesáhne vylákanými penězy 5000kč, tak se jedná o TČ a po sepsání protokolu na služebně se k této informaci za nějaký čas člověk dostane. Co ale v případě, že se jedná třeba jen o 500kč a nikoho dalšího ten dotyčný neokradl. V internetovém bankovnictví jsou občas vidět jména druhé strany, kam posílám peníze, ale tady to není vyplněno = je to prázdné jen Číslo protiúčtu: 1234567890/1234 + Název protiúčtu + Název banky. U příchozích plateb to je vidět komplet.
Jde mi jen o to, jestli se dá nějak rozumně zjistit nebo ne. Je teď mraky malých bank, kde si můžete založit konto online, takže se množí podvodníci, co toho zneužívají a tahají z lidí peníze. Myslím, že to zjistit nejde - bankovní tajemství + ochrana osobních údají, ale třeba se pletu a je nějaká možnost. Nechám se poučit.
Eventuálně existují třeba nějaké stránky, kde se dají zveřejnit nebo najít čísla účtů, která mají na kontě už nejaký ten podvod? Nebo sdružují postižené, aby částka přesáhla oněch 5000kč ke splnění TČ?
Děkuji za vaše relevantní reakce.
Já jsem jednu dobu, taky zkoušel zjisti podvodníka kvůli 500 Kč, Na nic kloudného se mi nepovedlo přijít, tak jsem si z něj aspon za trest několikrát udělal "prdel".
Myslím, že toto bude problém. Nikdo Vám majitele účtu jen tak neřekne.
Jednalo se o koupi zboží, které po zapalcení nepřišlo, tak jsem zkoušel různě komunikovat pod jinými jmény a minimálně 2x se mi ho podařilo dostat na nějaké smluvené místo, kde jsem ho nechal několikrát čekat. Pak mě to omrzelo.
Převeďte na jeho konto 0,10hal. převodem to jde. A na výpisu by se vám mělo objevit jméno majitele účtu.
Myslite, ze kdyz se u banovniho prevodu nic nezobrazuje u vyssi castky, tak u 10haleru se to zobrazi?
V zásadě to nelze. Existují metody jak majitele zjistit, ale zálěží na bance, jak to má nastaveno.
Možné postupy včetně praktických testů jsou uvedeny zde mesec.cz/...
Takze se zjistenim majitele jsem neuspel Byl jsem dokonce podat oznameni na PCR a ta to po mesici setreni odlozila
Takze ted jestli jsou nejake stranky, kam takove cislo uvest, aby dalsi nebyli podvedeni...
Jen bych chtěl varovat, že zveřejněním takových údajů porušujete zákon 101/2000 Sb. (zákon o ochraně osobních údajů) a celé se to může tvrdě obrátit proti Vám.
jedubabicka - měl jsem na mysli zveřejnění podobných údajů, jako jsou v těch odkazech (jméno, adresa...), tedy nikoliv samotné číslo účtu.
Tím bych si nebyla tak jistá - zřejmě se nebude jednat o správce nebo zpracovatele osobních údajů, tedy by měl platit
z. č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů § 44a
(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že poruší zákaz zveřejnění osobních údajů stanovený jiným právním předpisem.
Neidentifikované číslo účtu to asi nebude - i když uznávám, že možné je úplně všechno.
Do banky bych ohlasil, ze jsem omylem poslal penize na cizi ucet. Banka vam muze pomoci zpostredkovat kontakt s majitelem uctu za ucelem vraceni penez.
Jestli policie pripad odlozila, tak ho musela odlazit s nejakym zaverem. Jestli je zaver, ze se nepodarilo zjistit majitele uctu, tak se asi moc nesnazili, spise vubec a da se s odlozenim nesouhlasit.
Podtrzeno secteno - kdyz nekomu poslete na ucet penize, sance, ze je jeste nekdy uvidite, kdyz se jedna o podvodnika je mala nebo teda spis zadna. Kdyz nahodou zjistite jmeno a prijimeni, co pak dal? Jsou aspon nejake mechanismy jak to tomu gaunerovi osladit, kdyz uz PCR nekona? Zverejnit jmeno/adresu/telefon stejne je vlastne podle zakona na ochranu osobnich udaju trestne - takze vlastne jak udelat tomu dotycnemu aspon ostudu v jeho okoli?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.