Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Generační střet?

Od: tomaspavek odpovědí: 8 změna:
Dobrý den.
Chtěl jsem nezávislou, nezaujatou radu, proto se obracím na tyto stránky.
Bydlím s rodiči je mě 22 let. Rodiče byli podnikatelé spíše otec měl firmu. Protože ho nebavilo to co dělal, rozčilovali ho lidé se kterými podnikal. Rozhodl se před 5 lety, že založí jinou firmu se svým kolegou. Linku na pelety, kdy firma dodala technologii a zaručila, že bude materiál odebírat. Což se nestalo a můj otec skončil po různých marných snahách firmu udržet nad vodou v exekuci a poté v insolvenci. To jen tak na okraj.
Hlavní problém je, že nemáme vlastní dům. Přišli jsme o něho. A mě je rodičů líto a chtěl jsem pořídit dům. Ne rujnu. Takový na který bych financne stačil- rodiče mě slibují, že na splátky nebudu sám- chodí oba do práce. Ale rodiče si představují úplně nějaký jiný než bych chtěl pořídit. Představují si a navrhují vymýšlí. Na můj názor, že si to spravíme postupně-nedávají. Předhazují mě docela často, že nebudou žít v baráku, který se nedá vytopit/nezateplen/, bez plast okem a podlahového topení, nebudou se koupat v lavoru, chodit na suché wc, tohle po nich nehci./ také jsem jim to řekl, marně/. Dávají různé ultimáta buď budu poslouchat co chtějí a nebo, ať si jdu svojí cestou./ já zase sám nechci být a hlavně mám slabou fobii z lidí a nepotkal jsem člověka který by mě nezradil/. Ještě dodávám, že mám koníček opravy aut. Auta a díly s věcmi překáží v pronajatém domě a já se s rodiči často hádám. Potřebuji dílnu. Ale jak zabít 2 mouchy 1 ranou? Děkuji a přeji hezký den.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, já to vidím trochu jinak. Chtěl jste pomoci rodičům k důstojnému bydlení, o které Vaši rodinu připravil otec a ono se to doma nelíbí, "brblají" a ještě si kladou podmínky. Je to na principu - já si řeknu, jak to chci, ty mlč a jen to zaplatíš. Řešením bude buď kompromis nebo Váš odchod z domácnosti a rodiče ponechat jejich rozhodnutí a jejich volbě. Když to vše nebude dle jejich vůle, tak to budou dávat každý den pocítit a to Vás otráví a stejně utečete. Zdravím!

hodnocení

1x

Tomáši, to, co popisuješ, to není generační střet. To je tvůj strach ze života. Jsi ve věku, kdy by ses měl začít stavět na své vlastní nohy. Kdy bys měl opustit svů dětský pokojíček. Nejvíce rodičům pomůžeš, když se osamostatníš a ukážeš jim, že jsi dospělý, životaschopný mužský. Když je budeš stále milovat, ale dovolíš jim, aby žili život podle svých představ.

pohanka*
hodnocení

1x

To je špatný krok do života. Dům rodičům můžete koupit, pokud byste vyhrál, vydělal peníze a byl zajištěný na stejné úrovni hodnoty daru.

Nemůžete napravovat chyby a křivdy rodičů.

Rodiče, nebo jenom otec, nezvládli podnikání. První z psychických problémů, druhé díky špatnému plánu a smlouvě se spolupracující firmou.

Vezmete-li na sebe břímě koupě domu, bude na Vás platba splátek. Počítáte s variantou, že může jeden z Vašich rodičů zemřít? Pak budou peníze na splátky chybět.

Vy se nehodláte seznámit s nějakou dívkou a založit rodinu? Budete v těžko řešitelné situaci. Máte nějakou rodinnou zátěž ve styku s lidmi. Sám to píšete. Prožité trauma a i dnešní chování rodičů k Vám není v pohodě, mírně řečeno. Měli by se postavit proti tomu, že jim chcete něco kupovat. Nebude později nefungovat vztah Vaši rodiče s Vaší vyvolenou? Tím myslím, že ne pokaždé si tchyně a snacha sednou. To nemusí být Váš případ, ale i s touto variantou musíte počítat. Vždy je dobré, když mladí mají svoje a jsou zvlášť.

Pokud chcete jako rodina bydlet v novějším, pěkném domku, musíte se připravit na nějaké miliony dluhů. A když se Vaše představy s otcovými a matčinými rozcházejí, nešla bych do toho. Další věc je Vaše práce. Pokud byste to chtěl rozjet ve větším, tak potřebujete souhlas sousedů a úřadů. A podmínky se velice zpřísnily, na to nezapomínejte. V klidné zástavbě rodinných domků nemusíte získat povolení k provozování Vaší činnosti.

Ať jdou rodiče svým vlastním životem a Vy svým. Nejvíce jim pomůžete tím, že uvidí, že vychovali dobrého, zdravého člověka, který si umí poradit a postaví se na vlastní nohy, vybere si správnou dívku za ženu, bude mít děti a postará se o svoji rodinu. Toto je Váš úkol, dívejte se dopředu. Věřte, že vím, co píšu z pozice matky. Když rodiče předají ,,otěže,, další generaci a vidí, že děti vychovali dobře a ty pokračují tak, jak to má být.

Jste ještě mladý, a trochu závislý na rodičích, takže nešlápněte vedle, ať nejste nešťastná celá rodina.

hgjvh
hodnocení

1x
To je ale extrémně špatný nápad. A ještě k tomu to rodiče ani neoceni. Takže nevim, co od toho čekáte.
Kdy chcete mít rodinu a děti, vést vlastni život? Jaká holka vas bude chtít, když budete bydlet u rodičů a budete u nich svázaný hypotékou? To chcete mít děti ve 45, až rodičům zaplatíte dům a skoncite s holým zadkem, bez vlastního bydlení?
Nenesete odpovědnost za život rodičů a to, co chcete udělat, je pro váš život cesta do pekel. Z hlediska financí i osobního života.

figurek*
hodnocení

1x

jj, taky jsem dostával ultimáta, že buď budu poslouchat nebo ať si jdu. Tak jsem šel. Bylo mi devatenáct. Začátek byl sice tvrdý, ale nelituji vůbec ničeho a šel bych zas.

Proto ti radím : Postupuj krok po kroku.

Nejdříve se ty sám osobně zajisti a pořiď si bydlení. Vyhrabej se z dluhů, pořiď si lepší práci a lepší bydlení. Až budeš zajištěný, pak si můžeš začít plnit sny a třeba si pořídit autoservis.

A hlavně neopakuj chybu svého otce. Ty sis toho možná nevšiml, ale ve tvém dotaze je pěkně popsáno, proč vlastně tvůj otec dopadl tak jak dopadl. Chtěl všechno hned.

hodnocení

1x

Bydlím s rodiči = první chyba

Druhá chyba = po nastěhování se do nedodělaného a neupraveného budete cokoli upravovat postupně jen s velkými obtížemi.

Další nejistotu vidím v tom, že (jak píšete) máte koníček opravy aut. Koníček nebo práci? Koníček žere strašný prachy a pokud nevyděláváte 50 tisíc čistýho, tak bych měl strach pořizovat dům a upravovat a hrát si s auty.

To že otec neumí podnikat a zruinoval rodinu není vaše starost. To je jeho problém. Soucit mít můžete protože jsou to rodiče, ale aby vás to nějak svazovalo je nepřípustné. Vy si odjděte se svým autokoníčkem někam do svého, pokud to utáhnete a ukažte jim jak se to dělá. Když se vám to povede, budou na vás jistě pyšní.

hodnocení

1x
To je hooodne spatnee. Nedelej to. Rodice zacinaji vymyslet blbosti.
Oni udelali chybu , oni nemaji penize. Bohuzel at zijou v pronajmu a splaceji dluhy. Nemuzes koupit jim barak ve kterem budete vsichni spokojeni , kdyz budou vymyslej a ty to budes platit. V budoucnu az prijde zivot o laska tak nebude chtit bydlet s tchynou...
Postav se na sve nohy. Bud si postav barak , kup barak. Nebo byt a kup si garaz. Mysli na sebe a v budoucnu na svou rodinu.
Nejhorsi je to , kdyz vas zradi i rodice...

hk
hodnocení

0x

Rodiče mají do jisté míry pravdu, že renstrukce domu by měla proběhnout před nastěhováním. Za provozu se to fakt blbě dělá. Na druhou stranu dost dobře nechápu, kde rodiče a vy na chctějí vzít, když jste defacto skončili v konkurzu.

Pokud jsou ochotni se oni zadlužit a nést to hlavní břemeno, pak bych neprotestoval. Pokud si oni naporoučí, jak má dům vypadat a vy to máte platit, pak se od rodičů odtrhněte, nechť mají své sny bez vás. Myslete na svůj život, na svoji možnou partnerku a své bydlení. Mám dojem, že ani vaše případné partnerka/manželka nebude mít zájem bydlet s vašimi rodiči v jednom domě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]