Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer chtěla bych se zeptat jsem zamněstnána jako kuchařka můj úvazek je 24 hodin týdně tak by mně zajímalo jestli musím mít 30 minutovou přestávku připočítanou k mé pracovní době? A pak mám u stejného zamněstnavatela jako vedlejší pomněr úklid na 20 hodin týdně tak nevím jestli se tyto dva pracovní pomněry sčítají protože ,mně paní ředitelka počítá 30 minutovou přestávku po pracovní době kuchařky. děkuji za odpověd Karla Makova
Zaměstnavatel je povinen zaměstnancům
poskytnout přestávku na oddech a jídlo
nejpozději po šesti hodinách nepřetržité práce.
Pracovní dobu včetně doby přestávek určuje zaměstnavatel.
Stanoví-li zaměstnavatel dobu přestávky dříve než po zmíněných šesti hodinách,
musíte ji ve stanovené době čerpat i Vy.
Pojmy hlavní a vedlejší pracovní poměr se už několik let nepoužívají.
Odhaduji, že na práci kuchařky máte uzavřenu pracovní smlouvu (zde jde o pracovní poměr)
a na úklid dohodu o pracovní činnosti (zde jde o dohodu o práci konané mimo pracovní poměr.
Z uvedeného vyplývá, že se pracovní doby nesčítají.
Přestávku Vám zaměstnavatel musí poskytnou u té činnosti, na kterou máte pracovní smlouvu,
na dohody se povinnost poskytnout přestávku nevztahuje.
Považuji však za chybu počítat přestávku až po skončení pracovní doby kuchařky.
Přestávku totiž nelze poskytnout na začátku ani na konci pracovní doby.
Ředitelka žádnou přestávku pravděpodobně neposkytuje, protože podle zákona ani nemusí.
"Kuchařka" (zaměstnanec) pracuje méně než 6h denně a pak jde domů, proto ji nevzniká nárok na přestávku. Za 1/2 hodiny přijde do práce na sjednanou dohodu "uklízečka" a protože ta není zaměstnanec, ale jen najatý poskytoval služby (toho úklidu), tak ji (uklízečce) ani žádný nárok na přestávku po odpracování libovolného počtu hodin v řadě nevzniká.
Moje otázka dříve a výše byla, proč ji nezaměstnají raději na 8h denně (např. 4,5h kuchařka + 3,5h uklízečka) a dělají tuhle opičárnu (4,75h kuchařka + 4h najatá uklízečka). Předpokládám, že práce jde udělat za 8h denně (+1/2h povinné přestávky).
Zaměstnavatel je povinen přestávku poskytnout
nejpozději po šesti hodinách nepřetržité práce,
ale může ji samozřejmě poskytnout dříve.
Mně přijde pravděpodobnější, že kuchařka má přestávku na oběd určenu např. po pěti hodinách práce. Někde dodnes trvají na "povinném" stravování zaměstnanců stravovacího provozu ► pak by bylo "divné", kdyby na oběd nebyla určena přestávka...
——
Dva druhy práce (pravděpodobně i dvě různé platové třídy) ► dvě smlouvy na kratší úvazek
nebo jako zde jedna smlouva a jedna dohoda...
Pro zaměstnavatele je dohoda výhodnější. Pokud není v dohodě výslovně sjednáno nic jiného,
nevzniká z ní nárok na příplatky za přesčasy, na dovolenou, odstupné, ...
Ten úklid asi nebude pracovní poměr s pracovní smlouvou ("zaměstnanec"), ale Dohoda o proveden/... (tedy již nejste zaměstnanec). U DPČ nejsou nároky na odpočinek žádné (v podstatě poskytujete tu službu (=úklid) škole jako soukromý podnikatel, jen bez toho papírování.
Zkuste si - až budeme mít pár chvilek volna - přečíst Zákoník práce. Určitě se tam dočtete pro Vás zajímavé věci, které v budoucnu zjednodušší váš život a přinesou vám peníze.
Až se tady objeví @ivzez, ta vám odpoví odborně (i třeba to, proč vám škola místo toho nenabídne normální 8h pracovní den na pracovní smlouvu).
Správně odpovědět se nedá, pokud neznáme, jak máte rozvržené směny jako kuchařka...případně můžete doplnit i délku pracovní doby úklidu v jednotlivých dnech...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.