Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu.S manželem se budeme rozvádět.V manželství jsem dostali byt od města, který jsme legálně vyměnili s mojí matkou, která měla byt v osob.vlast.Ten přepsala na mě darovací smlouvou.Byt v osob.vl., je tedy na katastru napsán pouze na mě.Manžel zde má trvalé bydliště.Už jsem to zjišťovala mnohokrát, ale pořád mi tvrdí, že jsme ho okradli, že on nemá nic a že má nárok na polovinu z prodeje onoho bytu nebo ho musím polovinou vyplatit či mu najít náhradní bydlení. Je on po nabytí právní moci rozsudku o rozvodu povinen můj byt opustit bez náhrady bydlení z mé strany? O movitý majetek se rozdělíme v klidu. Jde mu jen o ten byt. Můžete mi, prosím, někdo, kdo víte jak to je, poradit?Děkuji.
Nemá nárok na nic. Když by ten pronajatý byt od města opustil jinak, taky by ho nikdo nevyplácel. Vy jste v katastru, takže vy buďte v klidu. Pokud se chce soudit, dokazovat musí on, ale zde není ani co
To Martini: máte pravdu, věci získané dědictvím či darováním náleží pouze osobě, která byla obdarována či dostala dědictví i v případě, že je ve svazku manželském. Ovšem má to jeden háček. Věci, stavební úpravy atd.,které byly vybudovány se již dělí rovným dílem. Příklad: manželka zdědí dům a u tohoto domu se např. opraví střecha za cca 100000KČ. Manželovi pak přísluší již polovina prostředků vložených do opravy střechy.
To máte pravdu, jedná se o tzv. vnosy, ale paní radím, ať je v klidu, pokud on něco chce, ať si to žaluje, bude muset dokázat každou korunu, která byla na tento její výlučný majetek vynaložena. Právo na byt, ani na polovinu, mu to nezakládá, pouze na případné vyrovnání, přesně vyčíslené - a to nepřeju nikomu kdo to bude dávat do kupy.
Pokud se dokážete dohodnout o rozdělení movitých věcí, tak bych projevila dobrou vůli a pomáhala mu sehnat vhodný nájem. Jiné závazky skutečně k němu nemáte. Jedině, jak poznamenal Petr, v případě, že jste prováděli nějakou rekonstrukci bytu ze společných financí, tak by mohl polovinu vložených prostředků uplatnit. A to záleží na Vás obou - jistě by byla i v tomto případě nejlepší dohoda.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.