Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat, zda mohu a když ano tak jakým způsobem, vydědit svého syna. Začnu tím, že jsem mu v roce 2008 pomohla zástavou domu k hypotéce, potom nadělal dluhy na kartách a v hernách. Tak jsme se mu snažili pomoci znovu tím, že se nám podařila insolvence. Tenkrát s s nimi tak nějak začínalo a jelikož se tam přihlásila i banka s hypotékou, kterou do té doby naštěstí splácel bylo vše dobré celé tři roky a pak přišla ran v tom, že banka po mě jako zástavci chtěla zaplatit celou zástavu /1000000,-/ naráz,. A začal kolotoč abychom nepřišli o střechu nad hlavou.Dozvěděli jsme se, že jsme měli každou splátku doplácet, aby banka dostala vše,což nám ale nikdo neřekl. No podařilo se nám sehnal úvěr, ale je na 17 let a my jsme 4 roky před důchodem. Synovi v dubnu skončil insolvence, tak jsme se s ním chtěli domluvit , že bychom teď spláceli 50:50 a až půjdem do důchodu by to musel doplatit sám,protože jsme mu tou insolvencí vlastně zkrátili splácení hypotéky o 8 let.
To co jsme si od něj vyslechli bylo hrozné, za všechno můžeme my, žádné děkuji, my jsme ho měli zastavit,aby nedělal dluhy , on už své zaplatil a teď je čistý a chce si žít svůj život /35let/ ap.Máme ještě 2 syny a on chce aby se zřekli dědictví a on že tedy bude splácet a nastěhuje se k nám. Po tom co nám řekl nemám nejmenší chuť s ním dál o něčem jednat...co mám dělat?
Zajděte za právníkem, vydědění není až tak snadné a už vůbec bych si ho nevzala do svého domu.
Betty mám exzetě co prohrál v hazardu několik milionů ač je to otec mých vnuček, mě přes práh nesmí, rok nesměl ani domů k rodičům, pak ho vzali na milost jen proto, že tam jezdí s dětmi. Vím, že u notáře sepsali a doložili kolik dluhů za něj zaplatili a důvod vydědění. Macešsky? Určitě ne, vždycky se holt děti nevyvedou a myslím, že jste udělala už dost.
Opravdu zajděte za právníkem,aby Vám fundovaně poradil,co a jak dál...
Nemějte výčitky.Syn je dávno dospělý a je samozřejmě tím pádem zodpovědný za své činy.Pokud si bude jist,že jste stále "v jeho stínu," bude dělat pravděpodobně problémy dál.
Můžete a měla byste sepsat závěť, kde uvedete kdo po Vás bude dědit. Dnes se to dá dokonce sepsat doma a mít u toho dva svědky, kteří to podepíší. Je to nový zákon. Můžete také formou "poslední vůle". Veškerý majetek musí být řádně zapsán, pokud by se jednalo o byt, nebo dům a tak dál, uvést katastrální údaje. Dva svědci musí být dospělí a duševně zdraví a musí tam být uvedeno jejich rodné číslo a tak dál. Ani nemusíte chodit k notáři. Tak tomu bylo dříve. Tento dokument vyhotovíte kolikrát chcete a předáte je k úschově třeba všem členům Vaší rodiny, nebo někomu, kterému stoprocentně důvěřujete. Data a podpisy musí být originální, ne okopírované. Pokud by se jednalo třeba o více listů, tk musí být na konci každého listu podpis Váš a obou svědků i s datem.
Docela Vás chápu, je to strašné, ale takové věci se stávají víc, než si lidé myslí. Já jsem se dívala na film "Každý milion dobrý", bylo to v neděli. Škoda, že jste ho neviděla. Jednalo se v něm o něco podobného. Bylo mi z toho příběhu hodně smutno, protože to bylo pravdivé. Hned by Vás myšlenky na to, jestli nejste Vy nějaká špatná, úplně a nadobro přešly. Vy špatná nejste, udělala jste maximum a ještě ke všemu máte výčitky svědomí Vy. A on ne. On se cítí v právu. Já mám dva syny, nebudu tady vyprávět podrobnosti, ale ten, kterého jsem milovala nade vše a víc než toho druhého, tak se chová jako Váš syn. Jeho pohnutky jsou jiného rázu, ale výsledek je stejný. Za všechno mohu já a nic jsem v jeho očích neudělala dobře. A to bych se mohla kvůli němu rozervat, všechno mu dát a sama jít po žebrotě, stejně by to bylo špatně. A víte proč? No protože jsem to tak dělala celých 28 let. Neustále jsem ho tahala z různých průserů, byla chápavá a nic pro mne nebylo těžké. Dokázala jsem to sama bez chlapa a bláhově si myslela, že to můj syn, můj milovaný syn pochopí a bude si toho umět vážit. Omyl má drahá paní. Nejen že nic nepochopil, ale ještě ke všemu mne zahrnuje nesmyslnými výčitkami, nad kterými mi kdysi pukalo srdce. Dnes už ne. Trvalo mi to těch 28 let, ale vzepřela jsem se. Vzepřela jsem se sama sobě. Ne jemu. Ale sobě a té své nesmyslné mateřské lásce k němu.
Jak vidíte, nejste v tom sama. Vy máte manžela, oporu. Nenechte se zneužívat a vydírat, i když to hodně bolí vidět vlastní dítě v nesnázích. Před asi tak pěti lety bych Vám řekla, že bych dala dvacet let ze svého života za to, kdyby to bylo všechno jiné. Kdyby byl můj syn jiný. Ale dnes Vám beze studu povím, že dnes už bych za to nedala ani jeden jediný den. Proč? Já jsem udělala co bylo v mých silách a dokonce daleko víc. Nejenom že jsem se dokázala postarat o ten svůj život tak, abych nebyla na nikom závislá, ale dokázala jsem vláčet i ten jeho život se všemi problémy které si způsobil jen on sám za sebou jako vězeňskou kouli. A k čemu to bylo? K ničemu. Takže jsem se konečně dopracovala k tomu, že jsem pochopila nesmyslnost svého snažení.
Váš syn je člověk, kterému jste dala život. Byl dítětem, milovala jste ho a starala se o něj. Vyrostl a začal žít ten svůj život. Je čas odříznout pupeční šňůru. Jinak vás tou šňůrou připraví o Váš vlastní život...
Nikdy bych se neodvážil radit, aby někdo sepsal závěť doma bez toho, aby závěť sepsal notář. I zodpovědný advokát, takovou činnnost raději svěří notáři. Těch odlišností od advokátní a notářské paxe je dost. Samozřejmě si může každý sepsat závěť sám, nicméně pokud bude její platnost zpochybněna u soudu, pak si umím představit ty kotrmelce nebožtíka v hrobě, když na konci bude vše úplně jinak, než bylo úmyslem. Žijeme v CZ.
Hk, já si to myslela také. Ale mám kamarádku která to musela udělat a opravdu minulý týden jsme se o tom bavily. Já si to pak dohledala na internetu. Jde to. Je to nový zákon a je to bezpečné. Zkuste si to dohledat. Já také nevěřila a zastávala jsem Váš názor.
Dobře, tak ano. Nevím co víc dodat, protože se nechci dohadovat. Jenom snad jedno. Že existují přesné šablony na internetu, jak takovou poslední vůli sepsat a co všechno tam být musí, aby to bylo platné a bez problémů. A myslím si, že i průměrně vzdělaný člověk to snadno pochopí. Ale jak říkám, otázka byla položena, odpověděla jsem podle svého vědomí, nic víc, nic míň. Tady jde o to, že když půjdete k notáři, tak to musíte zaplatit. A to někteří lidé nechtějí, nebo nemohou. Proto byl také ustanoven tento nový zákon, kdy se můžete obejít i bez notáře. Dříve to nešlo, dnes ano. To je vše. Nikoho k ničemu nenutím, jen jsem vyslovila to, co jsem se dozvěděla o tomto úkonu. Je na každém, aby se rozhodl sám. I Vy jste vyslovil svůj názor, neodporuji Vám. Ale jsou opravdu i jiné možnosti. A já se ničeho neodvažuji, jen poukazuji na existující zákon. Nevymyslela jsem ho já, ani neuvedla v platnost.
Psal jsem o tom, že bych nikdy neporadil, aby si závěť sepsal sám. Nepíšu nic o tom, že to nelze. Jen to, že průměrně vzdělaný člověkm neznalý práva, není schopen sepsat platnou závěť, pokud má zájem rozdělit majetek nestejnými díly mezi své dědice nebo některé dědice opomenout.
Dobrý den, všem tady děkuji za rady, teď mě trochu zarazil poslední příspěvek , že soud může vše zrušit, ale jinak je dokonáno. Minulý týden se sjeli synové domů a vyříkali jsme si to.Syn neustále trval na tom, že chce mít jistotu vtom, že bude dům jeho.Nabídli jsme mu měsíční splátky 3000,-,zbytek my ,ale bez toho , aby byl dům na něj a dali jsme mu týden na rozmyšlenou...včera napsal, že "NIC" , takže u nás končí,odhlášení, klíče , věci ať si odveze. Další dva synové nám řekli, že když budeme potřebovat tak pomohou. Je to šílené,ještě mi to asi nedochází,ale už mám jen dva syny...tak asi tak.
Vydědění je právní úkon, který má přesná pravidla, pokud zůstavitel nebo svědci neprokáží existenci důvodů pro vydědění, může se stát, že vydědění bude prohlášeno za neplatné. K sepsání listiny o vydědění určitě použijte služeb notáře. Zmíněné důvody uvádí občanský zákoník takto: Ze zákonných důvodů lze nepominutelného dědice vyděděním z jeho práva na povinný díl vyloučit, anebo jej v jeho právu zkrátit. Zůstavitel může vydědit nepominutelného dědice, který a) mu neposkytl potřebnou pomoc v nouzi,b) o zůstavitele neprojevuje opravdový zájem, jaký by projevovat měl,c) byl odsouzen pro trestný čin spáchaný za okolností svědčících o jeho zvrhlé povaze nebo d) vede trvale nezřízený život.
Rádce hk nemá pravdu, když píše, že závěť lze kdykoli změnit, kdežto vydědění nikoli. Občanský zákoník totiž praví: Prohlášení o vydědění lze učinit nebo je lze změnit či zrušit stejným způsobem, jakým se pořizuje nebo ruší závěť. Pokud si tedy rozhodnutí o vydědění nezdárného syna rozmyslíte, můžete je kdykoli změnit. Prohlášení o vydědění může být součástí závěti nebo může být sepsáno na zvláštní listině. Vždy je však dobré důvody vydědění v listině co nejpodrobněji popsat. Znovu radím, navštivte notáře.
Moje příbuzná byla v podobné situaci,bohužel ustupovala,jak se dalo a skončilo to špatně.Myslete na sebe,máte před důchodem!Váš syn je,bohužel,z lidí,kteří si musí sáhnout na dno,aby trošku zmoudřeli.Není problém sepsat závěť u notáře,lepší ale je všechno vyřešit hned.Nic nedávat,nejednat s tím,že to je jeho věc a on si to jistě vyřeší.Je to kruté,ale hlavně si ho neberte k vám - budete mít ze života peklo,budou dál problémy,možná horší - tak to bylo u mé známé.Bude vás mít za zády,počítat s vaší penzí a nic mu nebude bránit dál dělat nepravosti.Neberte si ho k sobě.Myslete i na další syny a tohle klidně vašemu synovi řekněte.Když se mu to nebude líbit,ať nechodí na návštěvu.Potřebujete klid,důchod čeká a stres přivodí nemoc - myslete na sebe!
Já si myslím, že kdybych se nechystala umírat, tak bych se o vydědění vůbec nestarala. Naprosto a dokonale bych ho od svých peněz odstřihla. Ale dokonale! Žádný soucit. Nechala bych ho, aby, konečně, zodpovídal za své chování, úplně sám. Žádné slitování! Neřešila bych něco, co je v nedohlednu a navíc, způsobí nepříjemnosti ostatním dětem, protože na ně bude dorážet. Na závěť a vydědění je času dost! Nedala a nepřispěla bych na něho ani šestku!
Na závěť a vydědění je času dost!
Kde berete tu jistotu? Co když tazatelku zítra přejede auto, raní mrtvice, dostane infarkt atd., tak už pozítří bude pozdě. Ta zubatá vám dopředu vždy nedává echo, holt přijde třeba z nenadání. Může to být otázka několika minut.
- co nejdříve vydědit syna a to přes právníka
Pokud je ta hypotéka napsaná na Vás,tak bohužel,ani svatý Vám nepomůže.Pokud jste pouze ručitel,tak právnicky jde z toho vyklouznout.V žádném případě nedejte se nalákat,aby se napsal k Vám na trvalou adresu.!A pokud jde o vydědění,stačí zajít za jakýmkoliv notářem,a vše napsat pouze na ty,které uznáte vy za vhodné.Ale potřebujete 2 nezávislé lidi.Pro ověření.Pak sice/myslím/zaplatíte cca.800 stovek,ale je to notářsky ověřené a proti tomu nezmůže ani soud.Taky jsem byl v této situaci.Hold od plének se staráme o potomky a on se nám za to odvděčují.Tato doba je nakazila.Úcta k rodičům je jim cizí.
Vydědit a to doslova lze pouze přes soud. Obraďte se na advokáta.
Doporučuji však, abyste za svého života převedli včas majetek na ty děti, které mají vaši důvěru. Vše doporučuji ale konzultovat s advokátem a pro jistotu sepsat závěť (jeden nikdy neví, kdy to přijde).
Vydědění mi nepřijde rozumné, zničí to veškeré vztahy už nyní a nikdy nevíte, co bude za 10-15 let. Lepší je v určitý čas převést majetek na zbylé dva syny a nemluvit o tom ani předem ani potom. Samozřejmě s nějakým doživotním právem pro vás, zapsaném v katastru atd. Nějaké stěhování k vám bych nedovolil.
Teď jsem hooodně znejistěla. Nejspíše to všechno špatně vidím. S dovolením to shrnu, ano? Lidé kteří nemají ještě 60 let, chtějí psát závěť a vydědit nehodného syna. Je to tak? Kdo z vás, kteří ještě nemáte 60 let máte sepsanou závěť? Kdo z vás zaplatil nějaké úřady, aby závěť byla nenapadnutelná? Jak dlouho tazatelé budou na světě? 15? 20 let? Jak bude za tu dobu vypadat majetek, o kterém se jedná, strachují se? Jak dlouho budou opravovat závěť, aktualizovat ji? ¨(Někdo radí sepsat všecko) Jak dlouho, kolik let, které by měli prožívat v klidu a užívat si důchodu, si budou otravovat starostma, jestli závěť je správná?! Opravdu to vidím hodně blbě? Celé mi, všechny vaše rady příjdou, jakože posíláte staroušky do železářství pro hřebíky, kterými si nechají zatlouct rakev. Ale to nejsou staroušci!
Suzy, ten film Každý milion dobrý, ten je hooodně dobrý a paní Bohdalová je víc, než skvělá. Je neuvěřitelná! Ale v tom filmu to byla hodně stará, nemocná paní. Ale tazatele čeká ještě pěkný kus života, možná ještě 1/3. A kazit si ho?! Nespat, prodiskutovávat, řešit, zjišťovat, znovu řešit, znovu nespat? Tož, to se nezlobte, to je na mašli!
Tak babko rád Vám odpovím. Především závět sepisuje ten, kdo něco má. Kdo nemá nic, nemá starosti. a hlavně kdo něco má a má určité představy, kam by jeho majetek měl přijít. To je někdy věda. Když teda nemá slušné dědice.
Babičko z OV jindy s vámi souhlasím, dokonce mám stejný názor ale dnes tomu je jinak. Pokud někdo vlastní majetek a je rozhodnutý, podle mě, je přímo jeho povinnost mít závěť u notáře uloženou třeba i 30 let před smrtí. Sepsání a uložení drahé není. Závěť ve formě notářského zápis sepsaná notářem je včetně uložení v Centrální evidenci závětí zpoplatněna částkou cca. 2200,- Kč.
Můj děda zemřel po šedesátce na infarkt, z plného zdraví. Spolužáka porazilo auto v 17ti (ano, i mladí lidé umírají nečekaně) atd. atd. Takže vydědění a závěť je rozhodně na místě ihned.
Babko, ta paní ve filmu byla sice stará, ale nevěděla o své nemoci a byla velice vitální a aktivní. Na tu nemoc přišli až po té autonehodě. Byl to sice jenom film, ale klidně by se všechno tak stát mohlo. Hodně často se právě vživotě dějí tak nepředvítalelné události, na kterou je každá fikce-smyšlenka autora krátká. Kam se hrabe veškerá fantazie. Ale autor toho příběhu to možná přestřelil v tom, že ona i když věděla že je konec a že to je její syn který prosí aby s ní mohl mluvit, v sobě našla tolik síly k tomu, že to odmítla. To bych já určitě nedokázala.
Ta moje kamarádka která si tu závět sepsala podle toho jak jsem psala výše, je mladší než já a vůbec se nechystá do hrobu. Ale vedly ji k tomuto opatření její soukromé důvody které znám a velice dobře je chápu. Nemohu je tady popisovat, je to její soukromá záležitost a nevím kdo to tady čte, ale to co udělala je velice rozumné. Není to o tom, že si člověk myslí že tady bude ještě hodně let, to si myslet můžeme, ale stačí vteřina, při přechodu obyčejné silnice a všechno je jinak. A ona právě chtěla zaopatřit svého jediného syna tak, aby on nebyl zkrácen kdyby se jí něco stalo a zároveň tak, aby nemohl veškerý majetek nerozumně rozfofrovat. Vždycky jsou tyto záležitosti komplikované, pokud existuje majetek. Když člověk nic nemá, není co řešit. A jak to tady už někdo psal, lidé kteří nemají majetek, žijí v klidu a nedělají si žádné starosti. Tohle řeší jen ti, co něco vlastní a chtějí, aby bylo s jejich majetkem naloženo spravedlivě. Já jsem si také říkala, že na to kašlu, až umřu, tak umřu, ať se všichni potom třeba poperou. Co mi je do toho, já už tady nebudu a klidně mne mohou hodit do hnoje na zahrádce jako popel, stejně už budu někde jinde. Ale když máš dva syny a třeba ještě nějakou sestru, kterou třeba ani pořádně neznáš a nevidělas ji čtyřicet let tak možná začneš nějak přemýšlet, protože i ona bude mít nárok na pozůstalost. Kdyby nebylo co dědit, nebyl by to problém. Ale když je co dědit, tak už to problém je. V prvé řadě chceš zajistit ty, kteří jsou Ti nejbližší.
"betty", nejlépe Vám zde radí "bruno2", orientuje se v těchto věcech. Já jsem také pro sepsání závěti, či poslední vůle, nejlépe u notáře. Je něco jiného, když je člověk sám, tak při nejhorším rozhodne soud. Ale pokud jste dva, máte manžela, měl by nehezký konec života, kdyby zůstal, jako dědic a zrovna tak Vy, pokud byste zůstala jako dědic. A ještě soudy. Myslím, že je dobré myslet i na životního partnera, který tu pak zůstane sám na "pospas", bude na tom třeba zdravotně špatně a čekaly by jej tahanice. Nikdy člověk neví, jak se může kdo zachovat.
Betty pokud syna chcete vydědit tak jedině použít služeb notáře. A myslím že to ve vašem případě nebude jednoduché, protože důvody pro vydědění potomka dle OZ nejsou stoprocentně splněny. Navíc potomek může po vaší smrti vydědění soudně napadnout a v mnoha případech soud vyhraje. Vím o čem píšu, vydědění jsme s notářem sepisovali před cca 4 lety. Možná vám notář spíš poradí snížit jeho zákonný podíl na dědictví z důvodu, že jste mu za svého života finančně pomohli (dostal víc než jeho sourozenci). Každopádně doporučuji se obrátit na šikovného notáře - co nejdříve.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.