Vliv perlivých nápojů na zdraví

Od: Datum: 30.04.16 00:11 odpovědí: 32 změna: 11.05.16 20:21

Poslední dobou jsem se zajímal o to, jestli je lepší pít perlivé nebo neperlivé minerální vody a bohužel jsem kromě chuti nenašel ani jedno pozitivum pro zdraví u perlivých vod (kromě zastření skutečné chuti a osvěžujícímu pocitu). Nedávno jsem v obchodech narazil na minerálku Gemerka, avšak pouze perlivá nebo jemně perlivá, chutná opravdu dobře, ale nechápu proč neprodávájí i neperlivou verzi.To samé Mattoni. Možná by měly hnusnou pachuť. Myslíte si, že je možné se dostatečně zbavit oxidu uhličitého, rozpuštěného v minerálce třesením s lahví a otevíráním víčka a upoštěním? Není nakonec výhodnější ušetřit a pít pouze vodu z kohoutku? Otázkou je, jestli je tam dostatek minerálů, případně jestli se to může rovnat minerálkám v obsahu Mg a Ca.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: hk
Datum: 30.04.16 00:28

Piju co mi chutná a neřeším jestli to je zdravé. Netoužím tu být na světe dlouho, tak proč se omezovat. Život po 85 je spíše utrpení, tak toho se dožít nechci.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 30.04.16 06:14
avatar

Chce to střídat. Souhlasím, že uměle sycené nejsou zdravé, pokud se konzumují v hojném měřítku.

Občas nějakou tu minerálku, /Hanácká kyselka, Bílinská kyselka, Korunní apod./, naředěný džus, čaje černé, zelené, bylinkové, šípkový, obyč. vodu, vodu se šťávou, vodu s citronem, pivo.

Magnesia se prodává ,,nesycená,, a jistě budou i jiné.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.04.16 07:05
avatar

Já piji v 80 procentech pouze vodu z kohoutku, protože je nejzdravější. V obchodě si taktéž kupuji jen neperlivou vodu. Ale když si člověk občas dá něco jiného, tak to myslím nevadí.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jenda2
Datum: 30.04.16 19:19

To je novinka, že voda z kohoutku je nejzdravější. Vůbec to není pravda. Pokud není voda závadná, nedá se vůbec tvrdit, že s bublinkama je škodlivá a z kohoutku super.

Po desetiletí se voda s CO2 pike a nikdo neonemocněl z takové vody.

Všechna taková tvrzení jsou nesmysly. To se tvrdilo o sádle, másle, mléce, cukru. Pak se od takových nesmyslů upustilo.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.04.16 07:47
avatar

Pokud už teda piju vodu, tak většinou perlivou. Někdy minerálku, někdy obyčejnou vodu. Piju jí už přes půl století a zatím to žádné následky nezanechalo. Minerály ve vodě neřeším.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: coco
Datum: 30.04.16 08:15

Pozor ! Perliva voda je idealni na myti pleti - nedavny objev v zahranici - ozivi, omladi ! :) a pitim zazene hlad !

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.04.16 08:55
avatar

Piju pouze vodu pramenitou, perlivou občas, a kohoutkovou v minimální míře (neublíží ale ani zdravá moc není. Sycené vody neprospívají organismu a vlastně mi nijak ani nechutnají. Pochopitelně ochucené minerálky jsou taky o něčem jiném, ale ty jsem přestal taky pít. Prostě všeho s mírou a nemá to jak ublížit.

Jelikož je snad každá taková voda plněna oxidem uměle, pak stačí opravdu štěrkat a bublinky vyprchají, jenže chuť je pak někde úplně jinde.

Pokud vám jde o minirály, pak je v kohoutkové vodě nehledejte. A v laciných minerálkách taky ne.


doplněno 30.04.16 09:00:

Jo a Gemerka je minerální voda, ne voda pramenitá, takže ta chuť je díky minerálům a jemným dosycením.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.04.16 15:23
avatar

Co je na "kohoutkové" vodě ne moc zdravého?

Podle mých informací je voda z kohoutku kvalitnější

než voda balená...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.04.16 15:56

pijeme vodu z kohoutku. Za prvé je většinou zdravější, jak ty všechny kupované. Za druhé je to levnější. Za třetí je to i šetrnější k přírodě. Kupovat balenou vodu je zhovadilost.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: hk
Datum: 30.04.16 19:29

Hehe, vy budete pít vodu z kaluže, neboť zelení tvrdí, že to je ekologické... *haha*.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jenda2
Datum: 30.04.16 19:21

Vážně? Kohoutková voda není žádný zázrak. Balená je mnohem lepší. Platí jiné normy.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.05.16 11:29
avatar

Myslíš ta balená, co stála bůhvíjak dlouho ve skladu, pak ve sluncem rozpáleném kamiónu, pak někde na rampě, ve skladu, na paletě v supermarketu... nebo ta kohoutková, která byla "uskladněná" několikanásobně kratší dobu v rourách v ideálních podmínkách v chladu a temnu pod zemí?

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 01.05.16 11:46
avatar

Ono stačí vidět, jak ta zabalená paleta vod vypadá, když přijde z VO na MO. Vody se v létě běžně skladují venku na dešti, na sluníčku ... No, většinou se povede je prodat dřív, než jsou ty řasy v nich viditelné. :-D

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 01.05.16 12:33
avatar

Za to ale přece nemůže ta kvalita vody, respektive ten kdo ji stáčí, ale samotný prodejce, distributor. A teď si představte, že evropská norma hovoří o takovém skladovaní s maximální dobou 48 hodin.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.05.16 11:24
avatar

To jsou přímo "vědecké" úvahy.Vyplývá to z nedostatečné informovanosti veřejnosti,protože ani sdělovací prostředky neví někdy,co produkují za nesmysly.Co se týká perlivých nápojů,nejde ani tak o použitou vodu k jejich výrobě.Tady je velmi dokonalý dohled nad kvalitou,.Tedy obsahem organických a anorganických látek,mikroorganizmů a těžkých kovů.Množství oxidu uhličitého je také přísně sledováno.Při rozpuštění oxidu uhličitého vzniká ve vodě kyselina uhličitá.Ta tvoří jeden z pufrů,tedy regulátorů pH.Pokud dojde v organizmu k možnosti posunu pH příjmem určitých kyselých,či zásaditých škodlivin,pufr dokáže dlouhou dobu pH stabilizovat.Takovou účinnost má i kyselina fosforečná,která je v malém množství přítomna v CocaCole.

Nakonec dnešní technologie přípravy"kohoutkové" vody ve vodárnách jsou zásadní i pro regulaci pH.I přes regionální rozdíly v obsahu minerálů je zaručeno i složení látek,vhodných k bezpečné konzumaci.

JABRAKA

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 01.05.16 14:56
avatar

Nepodlehla jsem porevolučnímu šílenství balených vod a vždycky pila vodu z kohoutku, máme dobrou. D - test mi dal za pravdu, kvalitnější je kohoutí voda. Navís v teple se uvolňují z Petky do vody škodliviny a pro mně už to stejně není voda čerstvá. Při pití vody kohoutí mám poslední roky pocit, že mně tlačí v žaludku, asi to je věkem, ale bublinkatou nepiju, prý z ní vzniká osteoporóza. Nejvíc teď piju neslazený zelený, nebo bylinkový čaj a ten mně v žaludku netlačí.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.05.16 19:37
avatar

Off topic: blesik, ten avatar je koláč ze zonky.cz? :)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: moucha
Datum: 01.05.16 19:55

Bublinková voda zdravému neškodí, ale kdo má nějaké problémy třeba s trávicím ústrojím, nebo se srdíčkem tak ano, nadýmají, dodáváš do sebe vzduch a ten pak škodí. Když jsem ležela na kardio v nemocnici tak jakmile měl někdo bublinkovou vodu dostal lekci, že jí nesmí pít a proč. Když mi někdo koupí slabě sycenou tak jí otevřu a nechám vyšumět. Magnesii už kupuju nesycenou.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.05.16 13:34
avatar

Stojí za přečtení http://www.szu.cz/uploads/doc…ents/chzp/voda/pdf/bv_co2.pdf Občas si dám ovocné pivko, jinak perlivé vody nemusím. Nechutnají, nemám je ráda.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pl
Datum: 03.05.16 01:03

Bublinková voda neboli CO2 škodí zdraví a podle posledních výzkumů je to jeden z rizikových faktorů rakoviny žaludku.Stačí si to někde vyhledat na internetu.Nic jiného ani logicky uvažujícího člověka vlastně nemůže napadnout,bulinky jsou chemického,původu.Ale spousta blbů to pije.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.05.16 05:22
avatar

A teď si představte, že bublinky vyrábí i přirozeně kvasinky.
Pivo a třeba cidery pokud se nalahvují, či nasudují při určité nedokvašenosti, dokvasí v obalu a nasytí se CO2.
Garantuji Vám, že mezi tímto CO2 a CO2 uměle dodanému z tlakové lahve není rozdíl. :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.05.16 07:00
avatar

"...bulinky jsou chemického,původu."

Představte si, že voda je také chemického původu. Její pití by se mělo v zájmu zachování zdraví zakázat!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.05.16 11:11
avatar

Je dokázáno, že 99% lidí pilo 24 hodin před smrtí vodu !

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mp
Datum: 03.05.16 11:26

Tak to už jsem mrtvej. Až se nebudu ozývat 24 hodin, tak to berte za pravdu. Jinak je to tak, že osobně rozlišuji vodu na živou a mrtvou. Mrtvá je voda z kohoutku, dá se taky pít, ale jen v nejhorším případě. Živá voda je nasycená CO2 - tam vidíte pohyb - tudíž život. I víno je vlastně mrtvé, pokud se nedoplní kvalitní sodovou vodou. Každý to má ale jinak.


doplněno 03.05.16 11:29:

A hlavně pivo. Tam je rovnováha dokonale rozložena. Představte si pivo bez CO2 - to je prostě zvětralé. A u vody je to podobné. Alespoň pro mě.


doplněno 03.05.16 11:46:

A hlavně po vynálezu sodastreamu už nikdo nemusí tahat domu balené vody ( a ještě můj tip - nemusíte kupovat předraženou bombičku sodastreamu za 200 kč (to dávám za 6 kg co2). Když si seženete oblastního plniče CO2, tak ten jí doplní za třetinu ceny).

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.05.16 11:47
avatar

Víno není mrtvé, víno dolitím sodové vody teprve zahubíte *blee*. Ale s tím pivem souhlasím ;).

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mp
Datum: 03.05.16 11:53

Asi máte Magdone pravdu, já jsem ohledně vína trochu neznaboh (jenže mě zatím nikdo nezaškolil, když pominu nabízení předražených vín ve většině restauraci). Ale stejně mám nejraději vinný střik.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: zakuj
Datum: 10.05.16 18:53
Po vynalezu sodastreamu - to me pobavilo :-D zas takovy prevratny vynalez to neni, sifon si delavala uz moje babicka... Mrtva a ziva voda je taky dobry... Napustim tam oxid uhlicity a mame elixir zivota... Prave naopak kohoutkova obycejna voda je ze vsech tekutin na svete pro telo nejlepsi a nejprirozenejsi.. Kdyz pominu studanky v lese
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.05.16 19:01
avatar

Máte asi hodně starou babičku :-D . Já jen doplním, že princip syfonové lahve vymysleli Francouzi už v roce 1829! Její rozkvět v prakticky dnešní podobě nastal ve 20. letech 20. století.

My měli syfonovou lahev české výroby doma někdy od roku 1965.

doplněno 10.05.16 19:23:

"...kohoutkova obycejna voda je ze vsech tekutin na svete pro telo nejlepsi a nejprirozenejsi."

O tom lze tak trochu pochybovat. Je to právě rok, kdy se norovirem ve vodě z kohoutku nakazila polovina obyvatel pražské Bubenče a Dejvic (přes 30000 domácností). Ani v poslední době není o kontamice legionelou v kohoutkové vodě nouze.

Tím nechci tvrdit, že se totéž nemůže stát u vody balené. A je jedno, jestli má, nebo nemá bubliny.

Ohodnoceno: 1x
 

 

Datum: 11.05.16 04:02

Bublinek v minerálce bych se nebál. PH je v žaludku tak jako tak vysoké, bublinky stejně odejdou dřív než se voda dostane dál, oxiduhličitý je pro tělo známá látka. Samozřejmě je to plyn, může se rozpínat v žaludku nebo ve střevech. Naopak bych spíš varoval před častým pitím minerálky. Koncentrace iontů v minerálkách je mnohem větší, než tělo potřebuje. Musí se jich pak složitě zbavovat přes ledviny, které pak musejí zahušťovat moč a čistou vodu filtrovat zpět do krve. Dlouhodobě může docházet ke krystalizaci různých solí v ledviných a vzniku ledvinových kamenů. Minerálku ano, hlavně pro ty, kteří mají velký výdej minerálů v potu, ale doplňovat čistou pitnou vodou.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: fed
Datum: 11.05.16 18:11

Piju neustále vodu a v nemocnici mě za to vynadali že prý mám pít někdy i minerálky a ne jenom vodu nechápu*bum*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.05.16 18:18

Od dětství piju minerálku IDA, teď nám jí zastavili, protože obsahuje mnoho arzenu a je to velice nebezpečné (rakovina ...).Tak nevím, je mě 76 roků a ještě žiju.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.05.16 20:21
avatar

Já myslím, že je úplně jedno, jestli je voda perlivá, nebo neperlivá. Já mám radší perlivou. Ale na stánku prodáme víc neperlivé a jemně perlivé. Takže z této jednoduché ministatistiky usuzuji, že je víc lidí kterým chutná čistá voda bez bublinek.

A co se týče minerálek, kdysi, kdesi jsem četl, že minerálky jsou rozdělené na tři skupiny podle obsahu minerálů. Tuším že na běžné pití jsou vhodné stolní minerálky, s obsahem minerálů do 100mg/l. Pak jsou nějaké asi do 150 nebo 200mg/l, a s vyšším obsahem už jsou léčivé, nevhodné na běžné pití. Ty obsahy nevím, jestli si dobře pamatuji čísla.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.