Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vliv perlivých nápojů na zdraví

Od: ddd odpovědí: 32 změna:

Poslední dobou jsem se zajímal o to, jestli je lepší pít perlivé nebo neperlivé minerální vody a bohužel jsem kromě chuti nenašel ani jedno pozitivum pro zdraví u perlivých vod (kromě zastření skutečné chuti a osvěžujícímu pocitu). Nedávno jsem v obchodech narazil na minerálku Gemerka, avšak pouze perlivá nebo jemně perlivá, chutná opravdu dobře, ale nechápu proč neprodávájí i neperlivou verzi.To samé Mattoni. Možná by měly hnusnou pachuť. Myslíte si, že je možné se dostatečně zbavit oxidu uhličitého, rozpuštěného v minerálce třesením s lahví a otevíráním víčka a upoštěním? Není nakonec výhodnější ušetřit a pít pouze vodu z kohoutku? Otázkou je, jestli je tam dostatek minerálů, případně jestli se to může rovnat minerálkám v obsahu Mg a Ca.

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hk
hodnocení

2x

Piju co mi chutná a neřeším jestli to je zdravé. Netoužím tu být na světe dlouho, tak proč se omezovat. Život po 85 je spíše utrpení, tak toho se dožít nechci.

jabraka*
hodnocení

1x

To jsou přímo "vědecké" úvahy.Vyplývá to z nedostatečné informovanosti veřejnosti,protože ani sdělovací prostředky neví někdy,co produkují za nesmysly.Co se týká perlivých nápojů,nejde ani tak o použitou vodu k jejich výrobě.Tady je velmi dokonalý dohled nad kvalitou,.Tedy obsahem organických a anorganických látek,mikroorganizmů a těžkých kovů.Množství oxidu uhličitého je také přísně sledováno.Při rozpuštění oxidu uhličitého vzniká ve vodě kyselina uhličitá.Ta tvoří jeden z pufrů,tedy regulátorů pH.Pokud dojde v organizmu k možnosti posunu pH příjmem určitých kyselých,či zásaditých škodlivin,pufr dokáže dlouhou dobu pH stabilizovat.Takovou účinnost má i kyselina fosforečná,která je v malém množství přítomna v CocaCole.

Nakonec dnešní technologie přípravy"kohoutkové" vody ve vodárnách jsou zásadní i pro regulaci pH.I přes regionální rozdíly v obsahu minerálů je zaručeno i složení látek,vhodných k bezpečné konzumaci.

JABRAKA

hodnocení

1x

Bublinek v minerálce bych se nebál. PH je v žaludku tak jako tak vysoké, bublinky stejně odejdou dřív než se voda dostane dál, oxiduhličitý je pro tělo známá látka. Samozřejmě je to plyn, může se rozpínat v žaludku nebo ve střevech. Naopak bych spíš varoval před častým pitím minerálky. Koncentrace iontů v minerálkách je mnohem větší, než tělo potřebuje. Musí se jich pak složitě zbavovat přes ledviny, které pak musejí zahušťovat moč a čistou vodu filtrovat zpět do krve. Dlouhodobě může docházet ke krystalizaci různých solí v ledviných a vzniku ledvinových kamenů. Minerálku ano, hlavně pro ty, kteří mají velký výdej minerálů v potu, ale doplňovat čistou pitnou vodou.

pohanka*
hodnocení

0x

Chce to střídat. Souhlasím, že uměle sycené nejsou zdravé, pokud se konzumují v hojném měřítku.

Občas nějakou tu minerálku, /Hanácká kyselka, Bílinská kyselka, Korunní apod./, naředěný džus, čaje černé, zelené, bylinkové, šípkový, obyč. vodu, vodu se šťávou, vodu s citronem, pivo.

Magnesia se prodává ,,nesycená,, a jistě budou i jiné.

hodnocení

0x

Já piji v 80 procentech pouze vodu z kohoutku, protože je nejzdravější. V obchodě si taktéž kupuji jen neperlivou vodu. Ale když si člověk občas dá něco jiného, tak to myslím nevadí.

jenda2*

To je novinka, že voda z kohoutku je nejzdravější. Vůbec to není pravda. Pokud není voda závadná, nedá se vůbec tvrdit, že s bublinkama je škodlivá a z kohoutku super.

Po desetiletí se voda s CO2 pike a nikdo neonemocněl z takové vody.

Všechna taková tvrzení jsou nesmysly. To se tvrdilo o sádle, másle, mléce, cukru. Pak se od takových nesmyslů upustilo.

hodnocení

0x

Pokud už teda piju vodu, tak většinou perlivou. Někdy minerálku, někdy obyčejnou vodu. Piju jí už přes půl století a zatím to žádné následky nezanechalo. Minerály ve vodě neřeším.

coco

Pozor ! Perliva voda je idealni na myti pleti - nedavny objev v zahranici - ozivi, omladi ! :) a pitim zazene hlad !

majsterjoe*
hodnocení

0x

Piju pouze vodu pramenitou, perlivou občas, a kohoutkovou v minimální míře (neublíží ale ani zdravá moc není. Sycené vody neprospívají organismu a vlastně mi nijak ani nechutnají. Pochopitelně ochucené minerálky jsou taky o něčem jiném, ale ty jsem přestal taky pít. Prostě všeho s mírou a nemá to jak ublížit.

Jelikož je snad každá taková voda plněna oxidem uměle, pak stačí opravdu štěrkat a bublinky vyprchají, jenže chuť je pak někde úplně jinde.

Pokud vám jde o minirály, pak je v kohoutkové vodě nehledejte. A v laciných minerálkách taky ne.

doplněno 30.04.16 09:00:

Jo a Gemerka je minerální voda, ne voda pramenitá, takže ta chuť je díky minerálům a jemným dosycením.

iz*

Co je na "kohoutkové" vodě ne moc zdravého?

Podle mých informací je voda z kohoutku kvalitnější

než voda balená...

sebod*

pijeme vodu z kohoutku. Za prvé je většinou zdravější, jak ty všechny kupované. Za druhé je to levnější. Za třetí je to i šetrnější k přírodě. Kupovat balenou vodu je zhovadilost.

hk

Hehe, vy budete pít vodu z kaluže, neboť zelení tvrdí, že to je ekologické... *haha*.

jenda2*

Vážně? Kohoutková voda není žádný zázrak. Balená je mnohem lepší. Platí jiné normy.

Myslíš ta balená, co stála bůhvíjak dlouho ve skladu, pak ve sluncem rozpáleném kamiónu, pak někde na rampě, ve skladu, na paletě v supermarketu... nebo ta kohoutková, která byla "uskladněná" několikanásobně kratší dobu v rourách v ideálních podmínkách v chladu a temnu pod zemí?

ladinpraha*

Ono stačí vidět, jak ta zabalená paleta vod vypadá, když přijde z VO na MO. Vody se v létě běžně skladují venku na dešti, na sluníčku ... No, většinou se povede je prodat dřív, než jsou ty řasy v nich viditelné. :-D

majsterjoe*

Za to ale přece nemůže ta kvalita vody, respektive ten kdo ji stáčí, ale samotný prodejce, distributor. A teď si představte, že evropská norma hovoří o takovém skladovaní s maximální dobou 48 hodin.

hodnocení

0x

Nepodlehla jsem porevolučnímu šílenství balených vod a vždycky pila vodu z kohoutku, máme dobrou. D - test mi dal za pravdu, kvalitnější je kohoutí voda. Navís v teple se uvolňují z Petky do vody škodliviny a pro mně už to stejně není voda čerstvá. Při pití vody kohoutí mám poslední roky pocit, že mně tlačí v žaludku, asi to je věkem, ale bublinkatou nepiju, prý z ní vzniká osteoporóza. Nejvíc teď piju neslazený zelený, nebo bylinkový čaj a ten mně v žaludku netlačí.

Off topic: blesik, ten avatar je koláč ze zonky.cz? :)

moucha
hodnocení

0x

Bublinková voda zdravému neškodí, ale kdo má nějaké problémy třeba s trávicím ústrojím, nebo se srdíčkem tak ano, nadýmají, dodáváš do sebe vzduch a ten pak škodí. Když jsem ležela na kardio v nemocnici tak jakmile měl někdo bublinkovou vodu dostal lekci, že jí nesmí pít a proč. Když mi někdo koupí slabě sycenou tak jí otevřu a nechám vyšumět. Magnesii už kupuju nesycenou.

martinaa*
hodnocení

0x

Stojí za přečtení szu.cz/... Občas si dám ovocné pivko, jinak perlivé vody nemusím. Nechutnají, nemám je ráda.

pl
hodnocení

0x

Bublinková voda neboli CO2 škodí zdraví a podle posledních výzkumů je to jeden z rizikových faktorů rakoviny žaludku.Stačí si to někde vyhledat na internetu.Nic jiného ani logicky uvažujícího člověka vlastně nemůže napadnout,bulinky jsou chemického,původu.Ale spousta blbů to pije.

A teď si představte, že bublinky vyrábí i přirozeně kvasinky.
Pivo a třeba cidery pokud se nalahvují, či nasudují při určité nedokvašenosti, dokvasí v obalu a nasytí se CO2.
Garantuji Vám, že mezi tímto CO2 a CO2 uměle dodanému z tlakové lahve není rozdíl. :)

"...bulinky jsou chemického,původu."

Představte si, že voda je také chemického původu. Její pití by se mělo v zájmu zachování zdraví zakázat!

Je dokázáno, že 99% lidí pilo 24 hodin před smrtí vodu !

mp*

Tak to už jsem mrtvej. Až se nebudu ozývat 24 hodin, tak to berte za pravdu. Jinak je to tak, že osobně rozlišuji vodu na živou a mrtvou. Mrtvá je voda z kohoutku, dá se taky pít, ale jen v nejhorším případě. Živá voda je nasycená CO2 - tam vidíte pohyb - tudíž život. I víno je vlastně mrtvé, pokud se nedoplní kvalitní sodovou vodou. Každý to má ale jinak.

doplněno 03.05.16 11:29:

A hlavně pivo. Tam je rovnováha dokonale rozložena. Představte si pivo bez CO2 - to je prostě zvětralé. A u vody je to podobné. Alespoň pro mě.

doplněno 03.05.16 11:46:

A hlavně po vynálezu sodastreamu už nikdo nemusí tahat domu balené vody ( a ještě můj tip - nemusíte kupovat předraženou bombičku sodastreamu za 200 kč (to dávám za 6 kg co2). Když si seženete oblastního plniče CO2, tak ten jí doplní za třetinu ceny).

Víno není mrtvé, víno dolitím sodové vody teprve zahubíte *blee*. Ale s tím pivem souhlasím ;).

mp*

Asi máte Magdone pravdu, já jsem ohledně vína trochu neznaboh (jenže mě zatím nikdo nezaškolil, když pominu nabízení předražených vín ve většině restauraci). Ale stejně mám nejraději vinný střik.

zakuj
Po vynalezu sodastreamu - to me pobavilo :-D zas takovy prevratny vynalez to neni, sifon si delavala uz moje babicka... Mrtva a ziva voda je taky dobry... Napustim tam oxid uhlicity a mame elixir zivota... Prave naopak kohoutkova obycejna voda je ze vsech tekutin na svete pro telo nejlepsi a nejprirozenejsi.. Kdyz pominu studanky v lese

Máte asi hodně starou babičku :-D . Já jen doplním, že princip syfonové lahve vymysleli Francouzi už v roce 1829! Její rozkvět v prakticky dnešní podobě nastal ve 20. letech 20. století.

My měli syfonovou lahev české výroby doma někdy od roku 1965.

doplněno 10.05.16 19:23:

"...kohoutkova obycejna voda je ze vsech tekutin na svete pro telo nejlepsi a nejprirozenejsi."

O tom lze tak trochu pochybovat. Je to právě rok, kdy se norovirem ve vodě z kohoutku nakazila polovina obyvatel pražské Bubenče a Dejvic (přes 30000 domácností). Ani v poslední době není o kontamice legionelou v kohoutkové vodě nouze.

Tím nechci tvrdit, že se totéž nemůže stát u vody balené. A je jedno, jestli má, nebo nemá bubliny.

fed
hodnocení

0x

Piju neustále vodu a v nemocnici mě za to vynadali že prý mám pít někdy i minerálky a ne jenom vodu nechápu*bum*

rebeka*
hodnocení

0x

Od dětství piju minerálku IDA, teď nám jí zastavili, protože obsahuje mnoho arzenu a je to velice nebezpečné (rakovina ...).Tak nevím, je mě 76 roků a ještě žiju.

nikdo*
hodnocení

0x

Já myslím, že je úplně jedno, jestli je voda perlivá, nebo neperlivá. Já mám radší perlivou. Ale na stánku prodáme víc neperlivé a jemně perlivé. Takže z této jednoduché ministatistiky usuzuji, že je víc lidí kterým chutná čistá voda bez bublinek.

A co se týče minerálek, kdysi, kdesi jsem četl, že minerálky jsou rozdělené na tři skupiny podle obsahu minerálů. Tuším že na běžné pití jsou vhodné stolní minerálky, s obsahem minerálů do 100mg/l. Pak jsou nějaké asi do 150 nebo 200mg/l, a s vyšším obsahem už jsou léčivé, nevhodné na běžné pití. Ty obsahy nevím, jestli si dobře pamatuji čísla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]