Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet odstupného

Od: honzav88* odpovědí: 3 změna:
Zdravím, měl bych dotaz ohledně výpočtu odstupného. Vždy mě zajímala jedna věc jakým způsobem se vyplácí a vypočítává částka. Zatím jsem neměl tu čest ale vždy je dobré být připraven:) k dotazu, když dostanu odstupné ve výši 5 platů tzn. Že s poslední výplatou mi přijde i dalších 5? A dále v jaké výši přijde mi 5xcista mzda nebo 5x hrubá a z toho vypočítána čistá. Tyto dvě čísla se zásadně liší. Napr. Pokud budu mít plat 25 tisíc hrubého bude částka odstupného cca 100 tisíc (tj.5x20 čistého) nebo cca 85 tisic (5x25 tisíc hrubého). Snad jsem otázku položil srozumitelně:) děkuji za případné reakce;)

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Odstupné není další mzda nebo plat, počítá se z průměru naposledy používané pro pracovně-právní účely. Jinak - na výplatní pásce budete mít vždy odstupné v "hrubém", z něho se odečítá daň. Je-li odstupné poskytnuto v souladu se zákoníkem práce (ne všechno, co zaměstnavatel označí jako odstupné, je skutečně odstupné), neodvádí se z něho sociální a zdravotní pojištění.

Není od věci nahlédnout do zákoníku práce. Nebojte se, není to složité čtení. V § 52 se dozvíte, z jakých důvodů Vám zaměstnavatel může dát výpověď, a v § 68, jak je to s tím odstupným.

iz*
hodnocení

1x

Odstupné je násobek průměrného hrubého výdělku

z předchozího kalendářního čtvrtletí.

Odstupné lze vyplatit maximálně ve výši trojnásobku prům. výdělku.

To, co Vám zaměstnavatel vyplatí navíc, už nebude odstupné, půjde nejspíše

o doměnu, z níž se se kromě daně odečte i sociální a zdravotní pojištění.

doplněno 03.05.16 19:27:

Zase jsem to "zjednodušila".

Inžinýrka má pravdu,

z odstupného se odvede jenom daň.

V Zákoníku práce § 67 se uvádí, že zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně jedno, dvoj nebo trojnásobku atd. Proto i když zaměstnavatel vyplatí třeba 10násobek průměrné hrubé mzdy, nespadá částka do odvodové povinnosti. Musí být splněna podmínka, že jde o odstupné vyplacené z důvodu uvedeného v § 52 písm. a), b), c) nebo d) (tady je nejméně dvanáctinásobek).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]