Nejste přihlášen/a.
Mám staré a nemocné rodiče, ale nemám s nimi stejný trvalý pobyt i když všichni bydlíme v Praze. Jelikož k nim každý den chodím a starám se o nákupy, úklid, koupání a hygienu a dělám doprovod k lékařům atd., tak jsem se chtěla zeptat, zda existuje něco jako péče o rodinného příslušníka , co by se mi mohlo počítat do důchodu, jelikož mám ještě 3 roky do mého předčasného důchodu a pobírám částečný invalidní důchod. A při tom chodit do zaměstnání na 1/2 úvazku, pečovat o rodiče, dojíždět k nim a zaopatřovat ještě svoji rodinu, je pro mne silně namáhavé a stresující. Jsem ale moc ráda, že rodiče mám a nechci je v žádném případě "nechat osudu" nebo dát do domova důchodců. Děkuji za radu.
Pečujeme s manželem o jeho 91 letou matku. Bydlí s námi, není to ale, myslím podmínka. Jenom výhoda, mám ji doma, pod dohledem, snadno ji převléknu, očistím, vykoupu...Bylo by to pro Vás lepší, pokud to bude možné, než jezdit po Praze. Pokud chcete opravdu poctivě pečovat o 2 lidi, ta práce na 1/2 úvazku se asi dost těžko bude stíhat. Jestliže chcete poskytnout kvalitní péči jim. My jsme naštěstí už ve starobním důchodu, takže nemusíme řešit zaměstnání.
Částka na péči je následující: je to podle toho, co si starý člověk zvládne sám udělat a co ne. Lékař napíše zprávu, hodnocení, podle toho sociálka následně rozhodne, zda přizná a kolik, případně zda nepřizná.
1. stupeň: 800 Kč měsíčně
2. st.: 4.000 Kč
3. st.: 8.000 Kč
4. st. 12.000 Kč. Tuto částku dávají většinou jen "ležákům", o které je nutno se postarat se vším všudy.
Ta částka na péči není určena pro pečující osobu, ale na zlepšení života toho člověka. Platí se z toho třeba pečovatelka, dovoz jídla, masáže, cvičení, pomůcky pro staré lidi apod. Takže to není žádná mzda.
Jinak, do důchodu se Vám to zřejmě počítat nebude. Proto by bylo lepší chodit do práce, pokud to bude možné. Ale po dobu pečování za Vás stát hradí zdravotní pojištění. Nebylo by možné, aby se o rodiče postarala dočasně třeba sestra? Až byste šla do důchodu, převzala byste péči o ně Vy.
Právě před tím důchodem je to, bohužel, to nejhorší. Sama jsem skončila v práci, zůstala doma bez koruny výdělku. Žádný příspěvek, žádné dávky, nic. Žili jsme z manželova platu vrátného. Raději nevzpomínat. Je to už 5 let a situace se zlepšila /oba máme už důchod/. Přesto jsem ho mohla mít lepší, kdybych dělala až do konce. Ale nešlo to -manžel jedináček, nikdo jiný se o babču nemohl postarat. Takže - dobrý úmysl byl po zásluze potrestán. Jaga.
Dobře se rozhodněte, není to lehké řešení.
doba péče od II., III. a IV. stupně se započítává jako tzv. náhradní doba důchodového pojištění...tato doba se započítává jakoby "do opracovaných let". Akorát do 2 let do ukončení péče si musíte zažádat o uznání doby péče na OSSZ.
U dětí do 18 let jsou jiné podmínky, mírnější...za určitých podmínek se uznává i I. stupeň
Ano, existuje péče o rodinnýho příslušníka. zajděte na úřad a pokud jsou vaši rodiče nezpůsobilý a jsou nesamostatní, tak vám, nebo někomu jinému je dají do péče. Budete v podstatě sociální pracovník, ale musíte mít povolení úřadu a myslím, že vám toho moc nevynese, možná dokonce mín, než dostávají s. pracovníci za práci u cizího člověka.
Příjemcem příspěvku je vždy osoba, která potřebuje péči.Čili o příspěvek požádájí rodiče. Ovšem samotné využívání příspěvku může být zvoleno takové, že fakticky jeho hodnotu "spotřebovává" osoba, která péči zajišťuje, tj. rodinný příslušník, V tomto případě je nezbytné, aby příjemce příspěvku tuto skutečnost jednoznačně písemně oznámil příslušnému Úřadu práce, který příspěvek vyplácí.
Osoba, která je příjemcem označena, že bude zabezpečovat péči, si pak může od příslušného Úřadu práce vyžádat potvrzení o této skutečnosti. Potvrzení může uplatnit vůči příslušné okresní správě sociálního zabezpečení pro účely zápočtu doby péče jako náhradní doby pro účely výpočtu důchodu a vůči příslušné pobočce zdravotní pojišťovny pro účely uznání statutu tzv. "státního pojištěnce", kdy zdravotní pojištění hradí za osobu stát.
Česká správa sociálního zabezpečení hodnotí, zda uzná rozsah péče tak, aby byla doba péče započítána jako náhradní doba pro účely důchodového pojištění. To vše platí v případě, že osoba se neúčastní jiným způsobem na sociálním a zdravotním pojištění (je zaměstnána, evidována na úřadu práce, účastní se pojištění jako osoba samostatně výdělečně činná, nebo již pobírá starobní či invalidní důchod).Počet osob není zákonem omezen. Současně je potřeba mít na paměti, že z hlediska účasti na důchodovém pojištění se uznává vždy jen jedna osoba, která zabezpečuje péči.
Pozor, příspěvek na péči není považován za příjem a tudíž nelze předpokládat, že z jeho hodnoty pak bude vypočítáván důchod.
Nevím, jestli nepíšu zastaralé podmínky. Dříve bylo nutné pro uznání doby péče ohlásit tuto skutečnost na Obvodní správě sociálního zabezpečení. Pokud to pečující osoba nenahlásila, nebylo to započítáno do důchodu. Také byla podmínka mít s osobou o kterou pečujete společné bydliště. Za eventuelní špatné informace se omlouvám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.