Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bouračka - jaký je trest?

Od: susann1* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

potřebovala bych poradit ohledně sestry Soni.

Sestra Sona 23 let, bourala minulý rok v říjnu (2015) při prvních námrazech.Nabrala to přímo do stromu,když jela s golegyní brzy ráno do práce.Sestře se "nic nestalo",ale spolujezdkyně,zároven kamarádka a spolupracovnice se zranila natolik,že ještě ani dnes (cca půl roku po nehodě) nemůže bohužel pořádně chodit.Podstoupila hodně operací a je v domácí péči jejího partnera - do práce nechodí je na neschopence.Sestra ji chodí pravidelně navšetěvovat a kamarádka na policii uvedla a podepsala,že na ni nepodá trestní řízení ,oznámení za havárii a následky způsobené úrazem.(já se v tom nevyznám,tak nevím přesně co a jak).V práci ji tenkrát tak nějak dali najevo,že bud skončí sama nebo ji k tomu "donutí".Tak v práci na podzim skončila a od ledna začala pracovat v České spořitelně.

Včera sestře dorazil dopis o vyrozumnění o podání obžaloby za přečin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Za bouračku nese 100% zodpovědnost a stojí si za vinou.

Tak jsem se chtěla zeptat co na sestru u soudu čeká a jestli bude potřebovat právníka.

Sestra od ledna začala pracovat v bance Česká spořitelna a základem příjmu byl čistý rejstřík.Sestra dnes oznámila tuto skutečnost ohledně soudu vedoucí a vedoucí ji oznámila zpět,že v případě odsouzení ji budou muset propustit.

Tak jsem se chtěla zeptat co může setra očekávat a jak vše bude probíhat.

Je nám všem jasný,že práci vem čert jen aby kamarádka mohla chodit a být v pohodě - to je nám všem jasný...Ale zas na druhou stranu chce člověk pr osvého blízkého jen to nejlepší a být odsouzená není nic moc.

Člověk za znásilnění nebo za zabití dostane max 10 let a za dobré chování ho propustí za tři roky a sestra by měla dostat podobné odsouzení?

Předem moc děkuji za odpovědi.

Susan.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mytrix*
hodnocení

3x

Trestní oznámení spolujezdkyně ani podávat nemusela. Pokud nehodu vyšetřuje poliicie, tak je povinna tyto věci šetřit a pokud zjistí, že mohlo dojít k porušení nějakého zákona, je povinna konat. Zde tedy žádné pardón neplatí. Maximálně pokud poškozený stojí na straně obžalovaného, pak to může být bráno jako polehčující okolnost. Pokud nic úmyslně neporušila, pak může očekávat podmínku.

Nicméně pozor na to, že se to může aktuální kamarádce rozležet v hlavě (může se dostat do finanční tísně) a podat občanskou žalobu o úhrady ujmy na zdraví atd.

Co se týče práce Vaši sestry, tak dle mého názoru by ji propustit nemuseli. Jde o to, že i stát rozlišuje trest z pohledu důvodu vzniku. Pokud se jednalo o neúmyslný čin a navíc nemá žádnou spojitost s věcným obohacením, pak by jim to nemělo vadit. Navíc udělala tedy chybu v tom, že se o tom v zaměstnání vůbec zmínila. Pokud by to neřekla, pak to nemá zaměstnavatel jak zjistit, pokud by ji nezavřeli na tvrdo.. Aktuálně tedy lze spoléhat jen na zdravý rozum zaměstnavatele.. argumentoval bych viz výše..

susann1*
hodnocení

I Vám moc děkuji za odpověd...

Susan.

hodnocení

2x

Běžně za podobné nehody jsou postihy typu zákaz řízení 1 rok a podmínka po tuto dobu. Tedy pokud nebyl alkohol, drogy apod.

doplněno 27.04.16 20:00:

Bolestné, náklady na léčení atd - na to je snad pojištěna povinným ručením!? - V každém případě je dobré s kamarádkou dále dobře vycházet, pravidelně ji navštěvovat, nosit dárečky (ne úplatky) a být dál kamarádkou. Jakmile by tak nebylo, soud k tomu přihlédne (z nějakého důvodu) - a dává prý vyšší sankce...

susann1*
hodnocení

Moc děkuji.

Alkohol ani drogy ani rychlá jízda nebyla a sestra dodens neseděla za volantem.Tak rok bez řidičáku by opravdu přežila...A je toho typu,že snad ani za volatn už nesedne...

Děkuji,Susan.

doplněno 27.04.16 20:16:

Jo to sestra za kamarádkou chodí pravidelně...Dárečky nevím,ale jsou ve spojení a sestra ji i nabídla pomoc kdyby někdy háhodou...Ale jak jsem psala,za volant nevím nevím...

lidus*

trestni-rizeni.com/...

Myslím, že sestra bude muset i hradit bolestné za dobu léčení ev. i za trvalé následky. Obrátila bych se na mediační a probační službu.

Jinak souhlasím s jmlc.

susann1*
hodnocení

Ach jo...Moc děkujeme...

Susan.

doplněno 27.04.16 20:03:

A tam by ji pomohli?

Děkuji,Susan.

sebod*

pokud já vím, tak by neměl vadit ani ten zápis v rejstříku trestů (zápis kvůli nehodě)

hodnocení

1x

Kdysi, zamlada, jsem hodně jezdila stopem. Ono to ani jinak nešlo. Třeba do Litomyšle na pedák mi jel 1 vlak, když od Pardubic bylo větší zpoždění, motoráček v Chocni mi ujel a byla jsem namydlená. A stála na prázdném peróně. Co jiného mi zbývalo?

Nějak jsem se nebála obtěžování řidičů. Chovala jsem se pokaždé slušně, žádné minisukně ani výstřihy do pasu, nezavdávala jsem příčinu k nějakým důvěrnostem a dvojsmyslům. I když jsem bývala pohledné děvče. Spíš jsem se bála právě případné havárky a zmrzačení.

Vždycky jsem říkala: pokud by se mi něco podobného stalo, nikdy nebudu od řidiče chtít žádné odškodnění. Vlezla jsem mu do auta dobrovolně, mohla s tím počítat, že se to může stát a schválně to jistě nikdo neudělá. Nechtěla bych někoho finančně zavázat na celý život jenom proto, že v dobré víře pomohl studentce a svezl ji do školy.

Jenže prý je to všechno jinak. Zraněnému, ať chce, nebo ne, prý viník musí vyplácet náhradu. Někdy i celý život. Je to kruté, nikdo za to nemohl a takový závazek! Ještě, že už stopem nejezdím. Ostatně, dneska by mě stejně už nikdo nesvezl. :-D Takže, bohužel, je to tak, sestra bude za dobrý skutek asi opravdu potrestána. Je to moc smutné. Jaga.

Jinak ta ztráta práce - pochopila bych to, kdyby měla na triku z minula nějaké finanční machinace, zpronevěru apod. Tohle je sice také problém, ale úplně z jiné oblasti. Za tohle bych ji zaručeně ze spořitelny nepropustila.

A´t všechno dobře dopadne! Jaga.

susann1*
hodnocení

Moc moc děkuji...:(.

Susan.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]