Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, měl bych na Vás 3 dotazy, předem mockrát děkuji za odpovědi.
- 31. března jsem ukončil zaměstnání a doteď jsem se neregistroval na ÚP, je mi jasný, že i kdybych se ještě teď v dubnu zaregistroval na ÚP, tak si zdravotní pojištění za duben budu muset zaplatit sám, ale mě by zajímalo, když si za duben to pojištění zaplatím sám, tak do kdy nejdéle se musím registrovat na ÚP, aby za mě zaplatili zdr. pojištění za květen?
- Je pravda, že při práci na DPP za mě zaměstnavatel neodvádí zdravotní pojištění, tudíž bych musel být veden na ÚP. A při práci na DPČ za mě zaměstnavatel hradí zdravotní a sociální pojištění?
- Člověk si musí povinně hradit pouze zdravotní pojištění, sociální je dobrovolné? Je ještě něco co bych si měl platit a hlídat, když jsem nezaměstnaný, nebo na ÚP, nebo měním práci (aby mi někde nevznikal dluh)?
3) ano, povinné je pouze zdravotní, sociální nikoli
1) pokud jste ukončil zaměstnání 31.3., máte za povinnost se nahlásit na ÚP, pokud chcete - je dobrovolné, teď nevím přesně zda do 8 nebo deseti dnů. Současně musíte dát asi do 8 dnů vědět o této změně své pojišťovně, myšleno zdravotní.
Pojištění za duben si tedy musíte zaplatit sám a na květen se zaregistrujte co nejdříve, nejlépe hned v pondělí 2. května ´, abyste měl pojištění zaplacené.
Mě jde právě o to, jestli se musím registrovat na ÚP právě toho 2. května, aby mi zaplatili zdravotní pojištění za květen, mám totiž rozjednanou nějakou práci, kterou nevím jestli dostanu, tak se nechci zbytečně registrovat na ÚP a v zápětí se zase odhlašovat, kdybych tu práci dostal. Díky moc
Pokud se zaregistrujete na ÚP zítra nebo pozítří, pak budete mít hrazeno zdrav. pojištění za duben státem. Tudíž nebudete nic na pojistném dlužit. Sociální není povinné a nehradí ho za nikoho ani stát. Zkuste to stihnout, ať si za duben nemusíte pojištění hradit sám.
Pt - to já vím. Ale vycházím z toho, že 30. 4.. je sobota a to na ÚP nikdo není.
"Kapičko", tazateli stačí evidence na ÚP od 30. 4 a stát za něj bude hradit zdr. poj. za duben.
Aha, aha, tak to jsem nekoukla do kalendáře, díky. V tom případě poslední úřední den před koncem dubna.
"kapička", zjistila, že 30. 4 je sobota, takže čtvrtek nebo pátek, pokud jsou to u vás úřední dny na ÚP.
Pokud nejste v evidenci ÚP, jste jako osoba bez zdanitelných příjmů a musíte si pouze měsíčně platit zdr. pojištění, soc. poj. se neplatí. Pokud jste skončil pracovní poměr posledního března, můžete jít do evidence klidně až od 30.4 2016 a stát za duben za Vás zdr. poj hradí. Jako pracující na DPP si platíte zdr. poj. sám, podle výše výdělku, od 10 tisíc hradí již zaměstnavatel.
Ze zákona není žádná povinnost být v evidenci ÚP, ale je to výhodné, že stát platí zdr. poj. a doba (nejvýše celkem) 3 roky se počítají do důchodu.
"kuba" nemá pravdu.
- To si právě nemyslím, že kdybych se registroval do 30.4., že by za mě stát zaplatil zdravotní pojištění, myslím si, že tam jsou nějaké lhůty, do kdy se musí uchazeč zaregistrovat.
- nejvýše 3 roky z celkové doby kdy je člověk na ÚP se počítají do důchodu, chápu to dobře?
Díky
To si myslíte špatně a já Vám to píšu dobře, pracovala jsem na ÚP. Ano evidence se započítá do důchodu, z třeba několikaleté evidence celkem 3 roky a je to rozděleno věkem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.