Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nebezpečné povětrnostní podmínky

Od: pontee* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

věnuji se rovněž laickému sledování problematiky ohledně globálního oteplování, které v žádném případě nepovažuji jako někteří uživatelé v minulých otázkách za nafouknutou bublinu do novin.. Ono to chce zažít na vlastní kůži co se venku děje, a je možné, že oblasti se rozdělily na méně a více zasažené a na lidi zaměstnané v práci, kteří tomu naštěstí uniknou. Únik je pro mě i pořízení si nových utěsněných oken. Lidi vystavení venku nějaké práci to vidí zase jinak než-li ti, co na to koukají hlavně za oknem, třeba živitelé na vlastní noze, matky na mateřské, poznala jsem, že dělá lépe do většího větru vyběhnout ven.

Jako zahrádkářka vnímám dosti smutně zejména proměnu povětrnostních podmínek a sílu přívalových dešťů. Bydlím na Moravě a nevěřícně kroutím hlavou nad urychleným vypleňováním stromových porostů okolo nás z nutnosti ochrany zdraví a majetku, skoro každý den tu hrčí motorové pily, celá naše oblast se tak zbytečně projasnila, je k vzteku, jestli je to zbytečně.

Nevím, jak je to jinde v republice, protože na internetu se vůbec lidi k síle větru nevyjadřují. Čím dál víc mě to znepokojuje, poryvy větru jsou u nás někdy ohromné, ačkoli jsme historické město a říkávám si, že je to vše asi silnější než-li jsou předpovědi počasí z médií. A také je zajímavé, jak máme na Moravě rozdílné počasí od Čech, větší zima, větší vedra.

Někdy mi v naší lokalitě připadá, že se vítr chová jakoby specificky k určitému charakteru situace. Mívám pocit, jakoby vítr nápadně zesiloval např. po průjezdu vlaku či auta, vítr působí do výzamné vzdálenosti, toto vidívám ve dny, kdy je větší větrnost, kolem 55 km/hod.. Jednou jsem postřehla zvláštní okolnosti- např. poryv byl silný jen do protisměru proti jedoucímu autu a to se projevilo vždy při průjezdu auta v jedné určité části ulice. To jsem vysledovala náhodně při práci na zahradě. Čím jelo více aut, byl poryv o hodně silnější. Foukalo jinak všemi směry, ale když jelo auto, tak to bylo tak, jak jsem to popsala.

Nebo jsem sledovala pár dnů před tím doma za oknem, to jsem směr větru ještě vůbec nezkoumala, že projíždělo auto a skoro zároveň venku silně fouklo, mezi tím nic moc.

Přemýšlela jsem, zda není na vině nějaká reakce, že na sebe působí více podnětů a vymyslela jsem takový koloběh-signály, vlny (promýšlela jsem třeba signály ze satelitů ve vesmíru) a kovové předměty (např. auto, vlak) a společně možná s nějakou chemickou nežádoucí složkou. Mraky se zeelektrizují, rozpadají na menší ohraničené (samy nebo díky signálům se proděraví), klesnou dolů či se nějak přitáhnou dolů. Nabírají další špínu a valí nám ten vítr. Míváme neustále takové špinavé mraky během slunečného počasí na modré obloze plavou hnědé a šedé úplně malé obláčky. A barva oblohy u nás není skoro nikdy modrá, ale jakoby tyrkysová, je to zvláštní, jakoby to byla jiná planeta. Nemáme původní obláčky, tady ty vypadají jako špína na obloze, často v dlouhých pruzích. A když jsou bílé, tak také nejsou příjemné, jako když se před očima nastříká šlehačka.

Omlouvám se, že jsem se tak rozepsala, na vině byl opět jeden můj dnešní zážitek. Kyž zahrádkáře za mírného deště, který by nevadil pro práci, vyžene pryč nebezpečně se valící vítr, tak je to smutné. To s radostí, že budeme jako u moře nesouvisí. Venku byl všude cítit silný kouř, potemnilo se jako na déšť a ohraničené tmavé mraky, ze kterých visely dolů cáry jako na malá tornádka při posunování vyvolávaly zvláštní silné poryvy větru. Protože jde o větší oblast s stromy, mohla jsem pozorovat scenérií jak se klátily stromy po úplně malých skupinách, vždy zápasily 2-3, a jinde skoro klid, potom se to vždy přesunulo úplně jinam. Když mě to zasáhlo do tváře, byl to velmi teplý proud vzduchu, možná i 18 °C, ale na teploměru máme 11 a je zima. Říkala jsem si, jestli bych o těch větrných prouděních neměla někomu napsat, aby se na to podíval, třeba z ČHMÚ. Představa, že by to bylo něčemu prospěšné, by byla hezká. Loni před těmi vedry proplul nad Čr tmavý hrozný mrak (mmch. ten shelf cloud jakoby vidím i na menších útvarech před deštěm), lidé to natáčeli. To všechno přece není podle mě z ničeho. Mrzí mě, jestli to nikdo neřeší.

Nebo zápach zejména večerních dešťů, silné pachy v noci jakoby ze síry nebo čeho, nebo- to tedy byla síla, páchlo to jako močovina, že jsem mohla vyhodit deštník. A zápach spáleniny po celé léto kolem našeho domu, na zahradě, kouř po každém dešti kolem domu takže musíte kontrolovat neustále dům, zda je vše v pořádku.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

1x

já bych vám poradil nejdříve přečíst si knihu Meteroologie téměř detektivní. Ta kniha skutečně stojí za přečtení. Dozvíte se v ní jak se vlastně vzduch pohybuje, přečtete si o stoupavých, padavých, horozontálních a tunelových proudech, i o tom, jaké bouřky a hurikány se tady v minulosti strhly. Ty dnešní jsou proti nim slabý odvar.

A jestli vám vadí kácení stromů, tak poradím ještě jednou : Dělejte to co já. Ze žaludů pěstujte semenáčky a ty pak někam odneste a zasaďte.

Nebezpečné povětrnostní podmínky

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, skutečně jste se rozepsala - jenom nevíme proč, resp. jaký máte dotaz. Co nějaký dotaz k tomuto tématu třeba položit? Snad i nějaký konkrétní? Zkuste to. Zdravím!

doplněno 27.04.16 09:17:

Pokud dotaz nedoplníte, tak je toto téma vhodnější do Volné diskuze a ne do této rubriky.

mot
hodnocení

0x
Bez urazky, ale nebude lepši se dal věnovat zahradniceni nez vymslet podivne teorie o vetru? :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]